Preživjet ćemo

Izluđuje vas pomicanje sata, ne možete spavati i razdražljivi ste? Evo kako si pomoći

Sve se može riješiti, radi se o prijelaznom razdoblju tijekom kojeg se tijelo navikava na promjenu bioritma, evo kako ćete ga lakše preživjeti.

Razdražljivi ste, umorni, besciljno promatrate samo vama znanu točnu na zidu i najradije biste samo spavali? Taj sat više ujutro zbog zimskog računanja vremena potpuno vas je izludio. Pitate se što ne valja s vama jer mu se ujutro svi vesele, osim vas?

Ponajprije, problem je u očekivanju. Znamo što nedavno pomicanje sata znači: uskoro ćemo po mraku odlaziti na posao i po mraku se vraćati kući. Sama pomisao na to dovoljna je da mnogi potonu. Nije važno hoćemo li ga nazvati jesenskim ili zimskim bluesom, tijelo i naš um znaju što slijedi i već je ta pomisao dovoljna za anksioznost.

Što poduzeti? Očekivanje da se desi nešto loše zbog kolopleta okolnosti na koje ne možemo utjecati nema smisla. Svjesni smo toga, no potrebno je malo vremena da bismo to prihvatili. Evo kako ubrzati proces. Problem s očekivanjem (mraka i beda) povežite s nečim ugodnim. Nagradite se nakon posla dok polako pada mrak: počasite se kesten pireom, eteričnim uljem ili svijećom za aromaterapiju, knjigom za odmor uz dekicu, kupite sebi cvijet... Pritom ne morate ‘spržiti‘ karticu ali poanta je jasna, zar ne? Držite se formule očekivanje lošeg + malo ugode i stvari bi se trebale popraviti.

image

Natrag na zimsko vrijeme? Nije kraj svijeta

PEXELS

Osjećate li da vam se biološki sat ponaša kao kompas bez magnetne igle? Promjena računanja vremena uvijek izaziva stres za organizam jer našem biološkom satu nije jasno što se događa, ne ‘percipira‘ zašto se odjednom vaš ritam mijenja.

Što poduzeti? Vježbanje je majka učenja. Produžite vrijeme odlaska na spavanje za pola sata, održavajte ga dva, tri dana, a onda pođite spavati još pola sata kasnije. Za desetak dana trebali biste dostići svoje uobičajeno vrijeme za spavanje i rutinu na koju ste navikli.

Budite se u zoru, osjetno prerano, a predvečer ste izmoždeni, kao da ste cijeli dan kopali u rudniku? Ne znate što biste sa sobom: prerano je za kuhanje kave ili čaja i jutarnju rutinu, a previše ste nervozni za izležavanje u krevetu?

image

Neuravnotežen bioritam?

PEXELS

Što poduzeti? Izbjegnite drijemanje uz televizor jer ćete izluditi tijelo, a prilagodba će teći teže i sporije. Izbjegavajte sve što bi vam moglo poremetiti rutinu, pa i čašu vina nakon napornog radnog dana. Ne večerajte jer i probavi treba odmor. Istuširajte se odmah, čim stignete s posla jer će vas topla voda prije spavanja razbuditi (jednako djeluje kao i hladna). Sat vremena prije nego što legnete ne gledajte u ekrane, bilo bi idealno izbjeći i televiziju. Čitanje lakog štiva najbolji je lijek za usporavanje ritma prije sna.

Zabrinuti ste jer odjednom žudite za hranom koju izbjegavate jer ste na keto dijeti? Primjerice, odjedanput vam se jedu tjestenina, kruh, riža? Sve je u redu, promjena vremena i duže noći opterećenje su za naše živce. Treba ih ojačati, a B vitamini podižu raspoloženje i daju energiju.

Što poduzeti? Uzimajte B kompleks, a uz to i namirnice bogate triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja djeluje kao prirodni regulator raspoloženja. Nalazi se u jajima, puretini, mliječnim proizvodima, bakalaru i lososu (to je dobra vijest ako ste na keto dijeti), ali i u zelenom grahu, kvinoji, kukuruzu, slanutku, bananama.

Upravo ste se posvađali s ukućanima zbog sitnice jer su nemir i nervozu koje ste pokušavali zadržati u sebi prosukljali iz vas poput gejzira? Ne prepoznajete sebe, suzama ste, čini vam se da nakon promjene sata da ne možete zaustaviti nalet negativne energije?

image

Jesenski blues ima lijeka

PEXELS

Što poduzeti? Nervoza bi trebala izaći na prihvatljiv način. Izbacite je iz sebe tjelovježbom. Znamo da odlazak u teretanu ili u šetnju nije univerzalno rješenje za sve probleme, ali u ovom slučaju stvarno pomaže. Umorit ćete se, isprazniti balon s frustracijama, malo se oznojiti i smanjiti napetost, savjetuju psihoterapeuti britanskog portala counselling-directory. Ako ništa drugo, nećete imati energije za svađu s ukućanima tijekom najgoreg dijela prijelaznog razdoblja: deset do petnaest dana. Ohrabrite se mišlju da je to produžena južina zbog koje ste osjetljiviji no inače i vjerujte, nevolja s izluđenim bioritmom brzo će proći.

Linker
18. travanj 2024 09:58