Uvijek pale

Pet trikova za lakši san: Kako se uspješno (i prirodno) riješiti nesanice

Ako ne želite posezati za lijekovima za smirenje i spavanje, a od svog sna želite izvući maksimum odmora, imamo prave savjete za vas.

Vrtite se u krevetu satima prije nego uspijete zaspati? San vam kratko traje i često je isprekidan? O dobrobitima kvalitetnog sna na tijelo i psihu ispisani su brojni znanstveni radovi, a i da nisu svi mi znamo koliko nam čvrst i kvalitetan san mnogo znači i za tijelo i za psihu. Ako ovih vrelih dana muku mučite sa snom koji nikako da dođe na oči, a ne želite posezati u ladicu s lijekovima, uz ovih pet jednostavnih ‘trikova‘ mogu vam pomoći da već noćas zaspete bezbrižno i brzo.

Zaboravite svu elektroniku

Mobiteli, laptopi, tableti, televizija, već i ptice na grani znaju da nam plavo svjetlo ekrana uništava melatonin, hormon zaslužan za spavanje, stoga ovim napravama ‘zabranite‘ ulazak u spavaću sobu. Ugasite ih i utišajte barem 45 minuta prije odlaska na počinak.

image

Prvo i osnovno ostavite izvan sobe sve što ima ekran

UNSPLASH

Rashladite prostoriju

Idealna temperatura prostorije za ugodan san je između 16 i 20 Celzijevih stupnjeva, no mnogi od nas su navinuli na spavanje u toplijim prostorima. Ovih dana svi muku mučimo s toplinom, stoga ako nemate mogućnost da klimom rashladite sobu za spavanje (ili ako ne želite spavati pod upaljenom klimom cijelu noć) Pobrinite se da prostoriju dobro provjetrite i ostavite otvoren prozor i vrata kako bi zrak mogao cirkulirati.

Pažljivo birajte večeru

Osim kofeina i šećera, ‘neprijatelji‘ dobrog sna su i slana i masna hrana koja će previše opteretiti probavni sustav. Zaboravite i na alkohol, jer on iako vas možda uspava na početku, sprečava tijelo da utone u dubok san i tijekom noći ćete se buditi.

Topli tuš ili kupka

Kada ste pogasili svu elektroniku, pojeli laganu večeru i izvjetrili sobu idealno je vrijeme da se umirite toplim tušem ili kupkom. Ova radnja neće nas samo opustiti i uspavati nego će pozitivno utjecati na kvalitetu sna.

Duboko disanje

Duboko i smireno disanje korisna je tehnika za smirenje, mnogi je prakticiraju u meditaciji ili u stresnim situacijama. Zašto ne bismo bili pametni i nakon lijeganja u krevet? Duboko i sporo udisanje i izdisanje zasigurno će vas uspavati.

Linker
19. travanj 2024 05:46