Vježbanje i instinkt

Naše tijelo stvoreno je za pokrete koji su hit u vježbanju ove godine

Kretanje u stilu naših davnih predaka trend je u fitnessu koji može pomoći da se osjećamo bolje i da poništimo dio štete koji si radimo sjedilačkim načinom života i zurenjem u ekrane.

Vježbaonicama, strunjačama, tatamijima i tepisima trebalo bi u 2023. godini zavladati iskonsko kretanje (primal movement), predviđa se, a taj je trend već sada dobrano zakoračio na scenu, piše New Beauty. Iskonsko kretanje slijedi naše davne instinkte i potiče ponovno povezivanje s načinom kretanja za kakav su naša tijela i stvorena te poništava dio štete koji si radimo sjedilačkim načinom života i zurenjem u ekrane. Najbolje ga je shvatiti, objašnjava se, kao oblik tjelesne manifestacije mindfulnessa i aktivnost koja nam pomaže da se osjećamo dobro.

Za to smo ‘dizajnirani‘

Pomaku prema takvim aktivnostima pridonijela je svjesnost o važnosti zdravlja koju je značajno podigla dugotrajna pandemija covida-19; otrežnjujuća spoznaja da imamo samo jedno tijelo koje nas nosi kroz život pojačala je želju da se o njemu dobro brinemo i da ga koristimo u skladu s njegovim "dizajnom", a ne u skladu s dizajnom tehnologije. Fokusiranjem na iskonske kretnje može se odgoditi pojava tegoba i produljiti život tijela, za razliku od sjedilačkog načina života kojem su se ljudi u velikoj mjeri okrenuli i koji je za naše tijelo neprirodan. Iskonsko kretanje može pomoći da "ponovno kalibriramo naše tijelo i život, a to nam je nakon cijelog dana za radnim stolom i volanom itekako potrebno", kaže instruktorica joge Christa Janine.

image

Iskonskim pokretima slijedimo davne instinkte naših predaka

ELINA FAIRYTALE/PEXELS

Što znači iskonski se kretati?

Iskonski pokreti omogućuju tijelu da slijedi davne instinkte i kreće se onako kako su se prije više tisućljeća kretali naši preci, a takvi su im pokreti bili nužni da prežive u svom primitivnom stanju i nemilosrdnom okruženju. Cilj je takvim kretnjama ojačati tijelo kako bismo bolje izvodili svakodnevne kretnje poput sjedenja, hodanja, guranja, povlačenja...

image

Držanje djeteta jedna je od iskonskih kretnji

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Iskonski pokreti uključuju saginjanje, okretanje, pa i držanje djeteta. Kad se stave u kontekst fitnessa, vježbe mogu uključivati čučnjeve, iskorake, izdržaje itd. Odlično je što iskonsko kretanje nikoga ne isključuje, u nekom je obliku primjenjivo kod svih, budući da su naša tijela za takve pokrete i stvorena.

Dobrobiti iskonskog kretanja

Prakticiranjem iskonskih pokreta moguće je ublažiti bolove i nelagodu, ojačati trup i u konačnici podići kvalitetu života. Mogu se očekivati i poboljšana fleksibilnost, mobilnost, izdržljivost i stabilnost, a i tijelo će naučiti raditi skladnije, budući da bi ono što su mišići naučili tijekom vježbanja trebalo prijeći i u svakodnevne kretnje.

image

Poza u jogi pas licem prema dolje odgovara našem tijelu

ELINA FAIRYTALE/PEXELS

Primjeri iskonskih pokreta

Istezanje i mobilnost ujedinjeni su u vježbi koju predlaže trenerica i poduzetnica u wellnessu Kira Jones Matousek. Zauzmite stav niskog i širokog trkačkog iskoraka s lijevom nogom ravno iza sebe, a desno bi stopalo trebalo biti isturenije u stranu od desne ruke. Sada podignite desnu ruku prema nebu kako bi se prsa otvorila dok se lagano spuštaju prema koljenu. Ponovite na drugoj strani i tako se polako krećite, istežući trup, ruke i noge.

Za početnike je preporučljiv i položaj na podu na „sve četiri” te istovremeno podizanje i istezanje suprotne ruke i noge. Predlažu se i vježbe istezanja i rotiranja kukova, polagani prelazak iz joga poze djeteta u pozu psa licem prema dolje ili, još jednostavnije, istezanje leđa u pozi mačka-krava.

Linker
16. travanj 2024 07:17