brzi ljetni bijeg

Vozili smo se kajakom niz toplu Kupu: Izlet koji oduševljava, a udaljen je tek sat vremena vožnje od Zagreba

Rijeka Kupa idealna je za sve koji se žele rashladiti na ove vruće ljetne dane, a kako bi kupanje bilo još zabavnije, preporučamo izlet kajakom, kojeg smo i sami isprobali.

Cijeli život se bavim sportom, adrenalin me, iako ga i ne volim previše, podsvjedno vuče. Ne volim dubine, visine su mi podnošljive, ali na mjesečnu dozu adrenalina i probijanje vlastitih granica uvijek se rado odazovem. Pogotovo ako to uključuje odlazak u prirodu. Ljeta često, osim na moru, provodim i na rijeci Kupi, na lokalnom kupalištu nedaleko sela Brkiševina, još nepoznatom "masovnijoj" publici. No, kako bi toplu i brzu rijeku Kupu dodatno istražila, odlučila sam se na izlet kajakom. S vodičem iz Backpack adventure travel agencije, našli smo se na plaži na Pokupskom, poznatom kupalištu svega sat vremena vožnje od Zagreba gdje smo se s kombijem uputili na gornji tok kako bi se kajakom mogli spustiti nizvodno.

Budući da se prvi put susrećem s kajakom, barem u toj formi u kojoj sam ja ta koja s partnerom mora veslati, morali smo proći mini obuku - način na koji se drži veslo, tko ide naprijed, a tko iza i zašto te što učiniti u slučaju da se kajak prevrne. Dobili smo i svoje plastične bačvice, u koje smo ostavili najvažnije stvari poput mobitela, novčanika i bočice s vodom.

image
Rijeka Kupa je brza, topla i čista.
PRIVATNI ALBUM

Ulazak je bio malo "smotaniji", kajak se zaljuljao, a kako bi uvježbali i ujednačili veslanje, partner i ja, kao i ostalih 20-ak kajakaša, prvo smo nekoliko stotina metara veslali “protiv” vode, odnosno uzvodno.

Mišići u rukama su se polako počeli žariti, ali onda je uslijedilo olakšanje. Okrenuli smo se i krenuli veslati nizvodno. Tok rijeke Kupe niskog vodostaja omeđen šumom i uz obalu pruža hlad, krajolik je koji zaista ostavlja bez daha, a rijeka je toliko čista da se na bilo kojem dijelu na našoj ruti može kupati.

image
Plaža kod Pokupskog.
PRIVATNI ALBUM

Postoji samo jedan brzak, no to i mi kajakaši amateri prođemo bez ikakvih problema. Poskočili smo tek toliko kako bi nam se ubrzao puls, a onda smo nastavili uživati u opuštajućoj vožnji. O svemu smo popričali s vlasnikom agencije, koja inače svake subote u ljetnim mjesecima organizira vožnju s kajakom na Kupi.

image
Veslanje mora biti ujednačeno.
PRIVATNI ALBUM

“To je otprilike četiri do pet kilometara dužine na rijeci. Dva sata provedemo veslajući. Ovaj izlet namijenjen je svima. Od djece u dobi četiri do pet godina pa i za sve one u poznijim godinama. Bitno je da možete sjediti, veslati i biti aktivni. Zbilja je riječ o jednom mirnom izletiću, imamo svega dva „brzačića“ koji su tu samo da nas malo osvježe. Slobodno dođite svi i potražite osvježenje na rijekama, na Kupi u Pokupskom”, rekao je Nikola Brnada, vlasnik agencije i naš vodič.

Čitajte i: Šprajcov vodič kroz Gorski kotar! Ovaj predivan kraj Hrvatske legendarni voditelj obožava

Čitajte i: Za ljubitelje mora, sunca i umjetnosti: U Zadru se otvaraju glazbene večeri, a drevni grad nudi još nekoliko zanimljivosti

image
"Spretniji" kajakaš ide naprijed.
PRIVATNI ALBUM

U sklopu izleta odradili smo kupanac na jednoj od plaža. Voda otprilike 24 stupnja Celzijeva taman nas je rashladila na vrući ljetni dan i pripremila za daljnju vožnju. Malo smo veslali, a malo uživali sunčajući se u kajaku. Za sve koji se odluče za izlet, preporučujem da sa sobom svakako uzmete bočicu vode, sportski se obucite, na noge najbolje obucite japanke ili sandale, obavezno ponesite ručnik, zatim zaštitni faktor jer već i ptice na grani da se uz vodu najbolje crni (ili crveni) i nešto za presvući jer i ako se ne odlučite za kupanje, velika je vjerojatnost da ćete se u kajaku smočiti.

image
"Sit on top" kajaci.
PRIVATNI ALBUM
image
Krajolik rijeke Kupe.
PRIVATNI ALBUM
Linker
21. travanj 2024 05:25