DEPOSIT PHOTOS
žitarica u službi ljepote

Riža je hit u njezi kože: Odlična je protiv bora, a ljeti će vas spasiti

Ova jednostavna namirnica koristi se već stoljećima u njezi kože i kose te do danas nije izgubila kozmetičku vrijednost. Evo zašto biste je trebali imati pri ruci u toplim mjesecima.

Ova jednostavna namirnica koristi se već stoljećima u njezi kože i kose te do danas nije izgubila kozmetičku vrijednost. Evo zašto biste je trebali imati pri ruci u toplim mjesecima.

Riža je namirnica koja se može naći u svakom kućanstvu i neizostavan je dio mnogih jela - od punjene paprike, preko rizi-bizija do sushija. Ova žitarica prehranjuje milijarde ljudi, a Japanke je već stoljećima koriste za njegu kože i kose zbog njezinih blagotvornih učinaka.

Riža se koristi i u drugim dijelovima Azije, a u drugim dijelovima modernog svijeta popularizirali su je korejski i japanski beauty brendovi. No, zašto je riža tako dobra za kožu?

Riža se u početku koristila kao sredstvo za izbjeljivanje kože i baza za parfeme, a tek kasnije su kozmetičke kuće prepoznale njezinu pravu vrijednost.

Naime, riža je bogata antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala te sadrži od 6 do 8 posto proteina. Ti proteini stvaraju zaštitni sloj na licu kada se, primjerice, umivajte vodom u kojoj se kuhala riža, kao što su to radile Japanke i Kineskinje koje su uzgajale rižu. Također sadrži polisaharid amilozu koji joj daje osjećaj ljepljivosti. Različite sorte riže imaju različitu razinu amiloze, a ovaj spoj održava kožu vlažnom stvarajući na njoj dodatnu barijeru.

image

Rižina vodica divno hidratizira i umiruje kožu.

DEPOSIT PHOTOS

Riža je idealna za njegu kože u ljetnom periodu jer kombinacija soli, znoja i sredstva za zaštitu od sunca opterećuje našu kožu, a proizvodi na bazi rižine vodice umiruju kožu. Osim toga, riža ima sposobnost upijanja UV zraka pa sprječava pojavu mrlja od sunca te ova obiluje fitinskom kiselinom koja pomaže u obnavljanju oštećenog kolagena.

Čitajte i: I ljeti nosimo pudere: Evo na što paziti i kako na vrućinama postići svježi look

Odlična za eksfolijaciju

Ako ste primijetili da vam je koža dehidrirana i lagano se peruta, u rutinu biste trebali uvesti redovit piling, a jedan od najboljih alata za to su rižine mekinje. Dovoljno su nježne i za osjetljivu kožu, ali opet dovoljno moćne za uklanjanje prištića i akni te uklanjanje odumrlih stanica kože.

Glavnu ulogu u rješavanju ovih problema opet ima fitinska kiselina koja spada u AHA kiseline, a one nježno i učinkovito poboljšavaju teksturu kože i u njezinim dubljim slojevima, ne samo površinski.

Za tretman nakon plaže

Rižino ulje je lagano te izvrsno hidratizira kožu, što nam je ljeti itekako potrebno. Iskoristit ćete ono najbolje iz njega ako ga nanesete na kožu odmah nakon tuširanja. Ako ste puno vremena proveli na suncu, rižino ulje će se pobrinuti da su oštećenja od djelovanja sunca što manja, no trebate ga redovito koristiti.

Od proizvoda na bazi ekstrakta riže na tržištu se, osim ulja, mogu pronaći i esencije, tonici, čistilice, pilinzi i maske, a mi smo izabrali nekoliko omiljenih u beauty krugovima.

image

Dermalogica Daily Microfoliant piling, Dermacare, 13 g, 125 kuna.

DERMALOGICA
image

CHANTECAILLE Rice and Geranium Foaming Cleanser čistač za lice, SpaceNK, 503 kune.

CHANTECAILLE
image

Mayam biljno ulje od riže, Terra Organica, 29,90 kuna.

MAYAM
image

Cosrx Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask, skintrick.hr, 188,99 kuna.

COSRX
image

Skinfood Rice Beauty Mask, iHerb, 86,13 kuna.

SKINFOOD
image

TONYMOLY Wonder Rice Smoothing Toner, Douglas.hr, 195 kuna.

TONYMOLY
Linker
26. travanj 2024 05:10