Tužan dan

Velikan modne fotografije: Preminuo osobni fotograf princeze Diane Patrick Demarchelier

Brojne zvijezde iz svijeta mode opraštaju se s velikim francuskim fotografom.

Modni svijet doživio je još jedan gubitak, veliki fotograf Patrick Demarchelier preminuo je u dobi od 78 godina. Modni i portretni fotograf čiji je rad poznat po balansu elegancije i prirodne opuštenosti snimio je nezaboravne portrete slavnih, a njegova djela krasila su i naslovnice najznačajnijih magazina.

image

Patrick Demarchelier snimao je brojne supermodele.

AFP/PROFIMEDIA

Rođen u La Havreu u Francuskoj Demarchelier je bio samouk. "Nisam razmišljao o karijeri. Nisam je planirao. Ona mi je došla", kazao je u intervjuu 2015. Prvi fotoaparat dobio je kao tinejdžer od svog očuha, a dobro ga je iskoristio tako što je slikao na vjenčanjima i fotografirao za dokumente. Kad je napunio 20 preselio se u Pariz gdje je na kraju našao posao kod švicarskog modnog fotografa Hansa Feurera, koji je surađivao i s Vogueom.

image

Miranda Kerr, Alessandra Ambrosio, Isabeli Fontana,Helena Christensen, Karolina Kurkova i Alek Wek pred Demarchelierovim fotoaparatom.

BALAWA PICS/PROFIMEDIA

Demarchelier je počeo snimati za američki Vogue i prije nego se preselio u New York 1975. gdje je otišao za djevojkom. Svoju prvu naslovnicu snimio je 1977., no vjerojatno najdojmljivija je ona iz svibnja 1989. na kojoj je Madonna. Ta je godina bila važna za umjetnika, ne samo da je dobio brojna strukovna priznanja nego je postao osobni fotograf princeze Diane - koja je za njegov rad saznala upravo preko naslovnice Voguea.

image

Patrick i Mia Demarchelier

GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Halterima do zvijezda! retro rublje kojim je Billie Eilish zadivila svijet djelo je i domaće dizajnerice iz Čakovca

Brojne nagrade i priznanja

Francuz je bio prvi ne-Britanac koji je postao službeni fotograf kraljevske obitelji. U karijeri je surađivao s brojnim supermodelima iz zlatne ere. Francusko ministarstvo kulture Demarcheliera je odlikovalo ordenom za doprinos kulturi 2007. Fotograf se pojavio u filmu The September Issue, a može se vidjeti i u filmu Seks i grad. Iza velikog Demarcheliera ostala je supruga Mia, njegova tri sina i troje unučadi.

Brojne zvijezde iz svijeta mode oprostile su se s velikim fotografom, pa je tako, primjerice, Cindy Crawford na društvenim mrežama objavila je niz fotografija koje je snimio velikan fotografije.

Linker
20. travanj 2024 16:21