Lana Ujević putovanje

 PRIVATNI ALBUM
AVANTURA ŽIVOTA

Bračno putovanje u zadnji tren: Zagrebačka glumica otkriva kako je u jednoj večeri organizirala desetodnevnu turneju po Europi

Lana Ujević Telenta, koju gledamo u seriji Nove TV ‘U dobru i zlu‘, prvi put je otišla nekamo sa suprugom Tinom na dulje od dva dana, a obišli su Pariz, Barcelonu te gradove Lisabon, Porto, Aveíro, Coimbru, Obidos i Nazaré - što joj je bila velika želja, jer je prije glume studirala portugalski.

Lana Ujević Telenta, koju gledamo u seriji Nove TV ‘U dobru i zlu‘, prvi put je otišla nekamo sa suprugom Tinom na dulje od dva dana, a obišli su Pariz, Barcelonu te gradove Lisabon, Porto, Aveíro, Coimbru, Obidos i Nazaré - što joj je bila velika želja, jer je prije glume studirala portugalski.

Bračno putovanje nam je ujedno bilo i prvo zajedničko putovanje koje je trajalo dulje od dva dana jer se dosad nikad nismo uspjeli uskladiti zbog poslovnih obveza. Baš smo zato i htjeli u tih 10 dana obići i vidjeti što više toga. Gradove smo birali nasumično, a avionske karte kupili smo u jednoj večeri jer smo znali da ako s time budemo odugovlačili, da možda nikad nećemo otputovati. Kako smo kupovali last minute karte, cijene su zaista bile niske. Jeftinije smo letjeli nego spavali.

image

Prva destinacija bila im je Pariz

PRIVATNI ALBUM

Jedina država koju smo obavezno htjeli posjetiti i oko koje smo sve planirali je bio Portugal i to iz više razloga. Ja sam prije studija glume studirala portugalski i htjela sam konačno doživjeti tu zemlju. Prva destinacija nam je bila Pariz, zatim smo otišli u Barcelonu pa u Porto, Coimbru i na kraju u Lisabon. Doduše, nakon što smo pokupovali sve aviokarte, shvatili smo da ćemo putovati svaka dva-tri dana i da uopće nismo uračunali vrijeme koje je potrebno da bismo stigli do aerodroma. Ali na kraju zaista nije bilo toliko naporno koliko smo očekivali. Oborili smo rekorde šetajući, ali smo se stigli i odmarati.

image

Lana i Tin na Seini

PRIVATNI ALBUM

Nismo se htjeli opterećivati savršeno isplaniranim putovanjem. Bilo nam je važno da vidimo što više toga, da se najedemo, šetamo, uživamo - i da ne potrošimo svu ušteđevinu. Znali smo da ćemo se snaći u svakoj situaciji. I zaista je na kraju ispalo da sreća prati hrabre - nismo imali nikakve probleme sa smještajima, letovima, javnim prijevozom...

image

Moulin Rouge nezaobilazna je postaja u Parizu

PRIVATNI ALBUM

Kombinirali smo sve i svašta. Booking, Airbnb, Agodu... Bili smo i u hotelima i u apartmanima i u garsonijeri. Bilo nam je važno da su dobre recenzije što se tiče čistoće i lokacije te da je uključen doručak. Uređenje nas nije toliko opterećivalo jer smo većinu vremena provodili izvan smještaja. Držali smo se limita od 100 eura po noćenju, što je za Pariz i Barcelonu u sezoni ekstremno jeftino. U Portugalu smo za taj novac, s druge strane, mogli noćiti na zaista predivnim mjestima. Ondje smo odsjeli u tri apartmana i svi su nas oduševili. U Portu smo, naime, unajmili automobil s kojim smo bili fleksibilni pa smo na putu do Lisabona vidjeli i Aveíro, Coimbru, Obidos i Nazaré. U Coimbri smo prenoćili, taman na pola puta između Porta i Lisabona.

image

Lani i Tinu ovo je bilo prvo zajedničko putovanje koje je trajalo dulje od dva dana

PRIVATNI ALBUM

Gotovo sve ulaznice za muzeje i turističke atrakcije rezervirali smo i kupili unaprijed preko stranice Get Your Guide, kako ne bismo gubili vrijeme na čekanje u dugim redovima. U Parizu smo se popeli na Eiffelov toranj, obišli predivne gradske vrtove, išli na krstarenje Seinom pa uz večeru i zalazak sunca vidjeli neke znamenitosti s broda. Posjetili smo Moulin Rouge i to je stvarno bilo nešto što se pamti. Bili smo i u muzeju d‘Orsay. U Barceloni smo posjetili park Güell i Sagradu Familiju u kojoj smo proveli mnogo vremena jer nas je naprosto fascinirala. Bili smo samo jedan dan u glavnom gradu Katalonije pa ga nismo imali priliku detaljno istražiti, ali smo dosta šetali i upijali energiju grada što smo više mogli.

image

Obišli su četiri grada na putu od Porta do Lisabona

PRIVATNI ALBUM
image

Pločice su zaštitni znak Porta

PRIVATNI ALBUM

U Portu smo pak sami sastavili turu za šetnju kako bismo obišli glavne znamenitosti. Išli smo na koncert fada, da odmorimo noge, pa na most Doma Luisa I. gledati zalazak sunca. Svi gradovi koje smo obišli u Portugalu bili su za šetanje i obilaženje i nije nam ni trebao javni prijevoz. U Coimbri smo u smještaju upoznali vlasnicu koja nas je dočekala kavom i ispričala nam zanimljivosti o gradu.

image

Fascinantni vitraji u bazilici Sagrada Familia

PRIVATNI ALBUM
image

Tijekom kratkog Boravka u barceloni posjetili su park Güell

PRIVATNI ALBUM

Uzela je kartu Coimbre i predložila turu obilaska koja je bila odlična, a i predložila nam je autentičan portugalski restoran i imali smo sreću da smo dobili mjesto bez rezervacije. A kako smo po Portugalu putovali automobilom, odvezli smo se i do najzapadnije točke Europe, Cabo da Roca. Također smo posjetili predivan srednjovjekovni grad Óbidos i Nazaré. Prvi put sam vidjela ocean (umočila sam stopala i smrznula se!). Razmišljali smo o kupanju, ali nije bila prikladna ni temperatura, a i valovi su bili ozbiljni. Ali smo svejedno guštali na pješčanoj plaži - uz nevjerojatan pogled.

image

U restorani su išli spontano, bez da su ih prethodno istražili i baš nigdje se nisu razočarali

PRIVATNI ALBUM
image

Glumica otkriva da su im se stopala smrznula u oceanu

PRIVATNI ALBUM

Zaobišli smo puževe u Parizu, ali zato moram pohvaliti pekarnicu koja nam je bila odmah pokraj smještaja. Jeli smo nešto neodoljivo s pistacijom i čokoladom (toliko nam se svidjelo da smo to kupili dva dana za redom). Imali smo sreće jer smo spontano svaki put završili u super restoranima. Najčešće smo tražili tradicionalna mjesta s domaćim jelima. U Portugalu smo probali pastéis de nata, njihovu tradicionalno slatko pecivo od lisnatog tijesta s nadjevom od jaja i mlijeka. U Portugalu sam prvi put probala sangriju, koja je tradicionalno španjolsko piće. Crno vino iz Porta me oduševilo. Vratili smo se siti i zadovoljni kući.

image

Mural umjetnika Joana Fontcuberte sastavljen od 4000 fotografija stanovnika Barcelone

PRIVATNI ALBUM
image

Šarena portugalska pročelja

PRIVATNI ALBUM

Budući da smo putovali u kolovozu, bilo je sunčano i vruće. Ali u Parizu navečer padne temperatura i tada je i usred ljeta stvarno ugodno. Navodno u Parizu baš zbog toga rijetki imaju klimu. U Barceloni smo se pak skoro rastopili. U Portugalu je bilo savršeno vrijeme - toplo, ali ugodna klima, povjetarac koji nas je stalno pratio...

Linker
26. rujan 2024 09:12