Sandra Šimunović / Hanza Media
Daleko od Zagreba

Snježana i Rajko Dujmić: Naš novi početak

Tko rano rani, dvije sreće grabi – a za Snježanu i Rajka Dujmića prva je jutarnja sreća prizor, svaki dan drugačiji, koji gledaju s prozora svoje kućice u Gorskom kotaru. Malo po malo, i glazbenik i njegova supruga zagrebački asfalt i užurbani ritam života gotovo su potpuno zamijenili seoskom oazom mira gdje se on i dalje bavi glazbom i piše knjigu, a ona u kući i oko nje ima posla 'od jutra do mraka'. Ovaj su vikend proslavili 27 godina braka i otkrili kako izgleda njihova svakodnevica.

Tko rano rani, dvije sreće grabi – a za Snježanu i Rajka Dujmića prva je jutarnja sreća prizor, svaki dan drugačiji, koji gledaju s prozora svoje kućice u Gorskom kotaru. Malo po malo, i glazbenik i njegova supruga zagrebački asfalt i užurbani ritam života gotovo su potpuno zamijenili seoskom oazom mira gdje se on i dalje bavi glazbom i piše knjigu, a ona u kući i oko nje ima posla 'od jutra do mraka'. Ovaj su vikend proslavili 27 godina braka i otkrili kako izgleda njihova svakodnevica.

Jedan pogled na fotografije koje gotovo svakog ranog jutra objavi Snježana Dujmić, oduzimaju dah, a ovih dana sunce koje se probija kroz drveće i obasjava snijeg najljepši je podsjetnik koliko je malo potrebno za sreću. Njoj i Rajku upravo ovo godišnje doba na selu je najdraže: 'Ljeti je lijepo jer su dani dulji. Berem razne trave, borovnice, maline, šumske jagode, šipak, u vrtu imamo svega po malo… A zimi volimo pucketanje vatre, ja radim po kući što ljeti ne stignem, Rajko radi na novim projektima, odlazimo u šetnje i obožavamo kad škripi snijeg pod nogama... ma draža mi je zima', govori Snježana.

I dok svako jutro uzima lopatu u ruke i sa susjedom čisti snijeg, Rajko je zadužen za kuhano vino i kuhanje ručka. Griju se na drva, koje su ove godine kupili u zadnji tren, netom prije snijega. Imaju i nove peći na koje se grijati mogu i na praktične pelete, koje pak mogu kupiti na svakoj benzinskoj crpki po okolnim mjestima. Bude se već oko sedam ujutro. 'Doručkujemo, pijemo kavu, potom na red dolazi čišćenje puta do kuće i auta od snijega, cijepanje drva, kuhanje ručka, kartanje. Kuću je Rajko kupio mami prije 32.g., jer joj je zbog zdravlja odgovarala klima, pa je ove godine bila potrebna adaptacije, i sad ima dosta sitnih poslova unutar kuće', govore nam.

rajko dujmic i zena snjezana, br.483
snimio: mario kucera
Mario Kučera / Hanza Media
Dani sreće - Snježana i Rajko Dujmić prije desetak godina

Poznati domaći par, imao je teško životno razdoblje zbog Rajkove ovisnosti i liječenja od alkohola, prestankom nastupanja s Novim Fosilima, i trogodišnjeg sudskog spora oko vlasništva imena "Novi fosili". Iako je Rajko još 1991.g. zaštitio ime Novi fosili u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo bivši kolege iz grupe i dalje koriste ime bez Rajkove dozvole. Nastupila je tu i nova faza Rajkova umjetničkog stvaralaštva. Priprema album instrumentalne glazbe, nešto sasvim drugačije od onoga što je radio do sada. Uz to, završava i rad na knjizi s pričama iz svog života, a s izdavačkom kućom Cro rec počinje raditi antologiju pjesama. 'Posvetio sam se muzikoterapiji te jednom tjedno radim s grupom mladih ljudi s poremećajima u prehrani', kaže nam Rajko.

Među Goranima par ima i dugogodišnje predivne prijatelje. 'Naši dobri prijatelji žive u Mrkoplju, četiri kilometra od naše kuće, a najbolji prijatelj mi je Roko koji ima osam godina – njegovim roditeljima smo i vjenčani kumovi', pričaju nam.

11.02.2011., Zagreb, Saloon, 41 rodjendan kluba. Snjezana i Rajko Dujmic.
Photo: Livio Andrijic
Livio Andrijić / Hanza Media
2011.godine u Saloonu

Iza Dujmićevih je vikend slavlja 27. godišnjice braka. 'Slavili smo u našoj goranskoj kući, s prijateljima, nas devetero. Kuhala sam ja, radila sam i štrudlu od jabuka i drugu od sira, a piće smo kupili zajedno. Tko je glavni zabavljač? Rajko, on uvijek prepričava svoje anegdote s turneja po Rusiji…', rekla je u šaljivom tonu Snježana kojoj je najdraža Rajkova pjesma 'Večeras si lijepa'. Tu je pjesmu Rajko Dujmić napisao Željku Bebeku, a Snježani je najdraži stih: '…gledao sam tebe, pao ti u oči, dušu sam tvoju vidio izbliza…'.

U utorak će Snježana Rajka pratiti na nastup na koncertu 'Kao nekad pred Božić' u Sarajevu, baš kao što ga je često pratila i tijekom čitave njegove višedesetljetne glazbene karijere. Najteže su joj padali zagrebački dani kada bi se Rajko od jutra do kasno u noć zatvarao u studio, kad ne bi došao niti na ručak, niti na večeru, no ona bi ga uvijek podržavala i ostajala mu oslonac i mirna luka u koju se vraćao.

Nakon povratka iz susjedne nam zemlje, Snježana i Rajko će tu i tamo rado posjetiti Advent u Zagrebu, no Božić će dočekati u svom goranskom gnijezdu.

'Tradicionalci smo... na Badnjak kitimo bor, postimo - kuha se bakalar, priprema riba, zamatamo poklone, idemo na polnoćku, i to u crkvu SV. Jeronima gdje smo se vjenčali. Na Božić pripremamo puricu s mlincima…', zaključuju svoju priču.

Linker
29. travanj 2024 16:37