Velik korak za budućnost

Nova ‘vladarica‘ Estonije: Na čelo ove baltičke države po prvi puta u povijesti će zasjesti - žena!

Čini se da žene sve više dolaze na najvažnije političke pozicije u svijetu, što je definitivno korak ka prestanku spolne diskriminacije. Kaja Kallas se tako upisala u povijest svoje zemlje, a u njezinoj će vladi biti više ministrica nego u ijednoj prijašnjoj.

Nakon što je estonska vlada polovicom siječnja pala zbog korupcijskog skandala, tu će baltičku državu ubuduće prvi put u povijesti voditi žena.

Nova premijerka Kaja Kallas (43) šefica je Reformističke stranke, od 2014. do 2018. bila je europarlamentarka, a o politici je ponešto naučila i kod kuće jer njezin je otac Siim Kallas također bio premijer Estonije, države s oko milijun i tristo tisuća stanovnika.

Prije ulaska u politiku radila je kao odvjetnica. U Kajinoj će vladi biti sedam ministrica, više nego u ijednoj prijašnjoj. Estonija je trenutačno jedina parlamentarna demokracija na svijetu gdje dvije najvažnije funkcije - premijersku i predsjedničku - obnašaju žene.

Kaja ima i svoj Instagram profil na kojem objavljuje simpatične fotografije iz privatnog, ali i političkog života. Trenutno je prati oko 13 tisuća fanova, no taj broj će se sada sigurno povećati.

Pedesetjednogodišnja Kersti Kaljulaid estonska je predsjednica od 2016. i također je prva žena izabrana na tu dužnost.

Linker
20. travanj 2024 17:15