HANA TABAKOVIĆ

Nakon pet potpomognutih oplodnji i rizične trudnoće, zagrebačka voditeljica napokon primila sina u naručje!

Zbog rizične trudnoće koja joj je uspjela tek nakon pet postupaka medicinski potpomognute oplodnje, voditeljica Hana Tabaković morala je neko vrijeme mirovati i svoj angažman na Z1 televiziji staviti na čekanje - no sve se isplatilo kada je u naručje uzela svog sina koji ih je razveselio dva dana nakon Božića.

Televizijska voditeljica Hana Tabaković Baksa (41) ovoga ponedjeljka rodila je sina Leona u zagrebačkoj Petrovoj bolnici. Iako su Hana i njezin suprug, Boris Baksa, sina očekivali 1. veljače kada je bio termin, dječak je stigao pet tjedana ranije. Hitnim carskim rezom zbog visokog tlaka porodio ju je doktor Marko Kisić.

"Maleni me iznenadio, bila sam u bolnici prije tri dana zbog visokog tlaka, ali nisam očekivala još da ću roditi. Ipak je odlučeno da idem na hitni carski. Hvala Bogu sve je prošlo dobro, malo sam sada umorna... Beskrajno sam zahvalna cijelom osoblju bolnice, profesoru Hrvoju Vrčiću i doktoru Marku Kisiću koji me porodio i izveo carski rez", rekla je Hana za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je kako je sva tuga i sve što je prolazila kroz posljednje četiri godine odjednom nestala.

Naime, njezin put do majčinstva bio je iznimno težak. Četiri godine odlazila je na potpomognute oplodnje zbog zadebljanja unutar jajnika, a opisala je i koliko je bolan cijeli proces.

"Kad sam krenula u sve, suprug i ja smo bili u vezi, pa je prvi korak bio da idemo kod javnog bilježnika gdje sam morala potpisati razne stvari poput one da pristajem uzeti njegovo sjeme. Potom smo sa svim tim papirima išli u bolnicu. Tamo sam radila markere na spolne bolesti. Drugi se dan vadi krv i kreće sa svakodnevnim injekcijama što zna potrajati i do 17 dana. Kad jajne stanice dosegnu određenu veličinu daje se zadnja injekcija što obično bude navečer. Potom se jajne stanice oplođuju i dva dana čekaju rezultati. Ako je sve bilo uspješno slijedi mirovanje od dva tjedna tijekom kojih se nadate da će test biti pozitivan. To je zaista mukotrpan proces. Kad bih dobila negativan nalaz osjećala sam se kao da je došao smak svijeta. Znala sam da opet moram sve ispočetka i idućih nekoliko mjeseci dobro odmarati da mi se tijelo oporavi. Pitala sam se gdje sam pogriješila i zašto to tako teško ide. Ni sada ne mogu vjerovati koliko sporo. U jednom sam trenutku čak pomislila da idem pokušati negdje izvan Hrvatske. Iako sam prolila milijun suza, sada mogu reći da je stvarno vrijedilo", rekla je nedavno Hana, kojoj se negativan test pokazao četiri puta, a tek je peti bio pozitivan.

image

Hana Tabaković Baksa u rodilištu

FOTOGRAFIJE: INSTAGRAM

ČITAJTE I: Zagrebačka voditeljica opisala težak put do trudnoće: ‘Prolila sam milijun suza, no mogu reći da je vrijedilo‘

"U tim sam trenucima bila sam najsretnija osoba na svijetu. Vidjevši taj plusić osjećala sam se kao da sam izašla iz nekog mračnog tunela. Ali sam se i pogubila pa sam suprugu zaboravila javiti sretne vijesti”, priznala je.

Naglasila je kako se o tome premalo govori, a posebno ju je razljutila izjava ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Darka Richtera (koji se u međuvremenu povukao iz izbora na mjesto ravnatelja, op.a), kako je potpomognuta oplodnja neprirodna i "silovanje u epruveti".

image

Hana Tabaković Baksa

FOTOGRAFIJE: BILJANA BLIVAJS/CROPIX BILJANA BLIVAJS/CROPIX

ČITAJTE I: Čak 17 pokušaja potpomognute oplodnje! Osječka dogradonačelnica otkriva sve o borbi da postane majka

"Upoznala sam stotine žena s istim problemom, zajedno smo plakale, nekad od sreće, nekad od tuge. Mnoge od njih već ulaze u menopauzu, a da se nisu ostvarile kao majke. Neke su išle i po 15 puta na oplodnju. Veselila sam se kad bih čula da su ostale trudne. Mogu reći kako već sad poznajem deset mališana čije sam mame upoznala u bolnici", zaključila je Hana.

Linker
20. travanj 2024 01:35