AARON SPELLING PRODS CO/EVERETT/PROFIMEDIA
Susret s idolom

Najznačajniji susret u životu legendarnoj se glumici dogodio u Buckinghamskoj palači, gdje joj je Elizabeta II. dodijelila titulu

Iako je poznata po britkom jeziku, glumici su se tog dana usta zbog treme osušila poput pustinje Gobi i zaklecala koljena, a prijatelj Paul McCartney, kojeg je srela na dodjeli, priznao joj je da je prestravljen.

Iako je poznata po britkom jeziku, glumici su se tog dana usta zbog treme osušila poput pustinje Gobi i zaklecala koljena, a prijatelj Paul McCartney, kojeg je srela na dodjeli, priznao joj je da je prestravljen.

Postoji samo jedna osoba pred kojom se glumici Joan Collins (88) zbog treme osuše usta i zaklecaju koljena, a to je britanska kraljica Elizabeta II. Naime, vitalna diva britka jezika i damskih manira potajno je sanjala o trenutku kad će upoznati svoju vladaricu.

Želja joj se ostvarila tek u ožujku 1997. kad joj je Elizabeta II. zbog zasluga na području filmske umjetnosti i kulture dodijelila viteško priznanje, orden Reda britanskog carstva. Tom prilikom ženama se daje naslov "dama" dok se muškarcima dodjeljuje titula "vitez".

Što je britanskoj glumici koju pamtimo po ulozi glamurozne Alexis iz televizijske serije "Dinastija" tada prilazilo kroz glavu, koga je tog dana srela u Buckinghamskoj palači i što je prethodilo tom događaju - otkrila je u novoj knjizi "My Unapologetic Diaries" objavljenoj ovih dana, čije je izvatke prenio Mail Online.

Naime, Joan Collins piše dnevnike od svoje 12 godine i mnogi bi u njih htjeli zaviriti jer vrve brutalno iskrenim opisima slavnih i kojekakvim pikanterijama. Na žalost, ovaj put nije objavila sve nego se ograničila samo na razdoblje od kraja 1996. do početka 2000-ih. Ostatak, nadajmo se, čuva za novu knjigu.

Čitajte i: Tek joj je 85: Šljokice, ista frizura, ruž i sulude štikle još uvijek su na Joan Collins

Koketiranje s voditeljem

"My Unapologetic Diaries" prate slavne osobe koje je glumica sretala na privatnim zabavama te na večerama u otmjenim holivudskim i londonskim restoranima i privukla je zavidan interes. Vidjelo se to prošlog tjedna kad je dobro držeća diva promovirala knjigu u emisiji "Good morning, Britain". U skladu s očekivanjima koja je prate zbog uloge fatalne Alexis Carrington Colby Dexter, koketirala je sa suvoditeljem emisije, 65-godišnjim Richardom Madeleyjem dok se on svim silama trudio ostati pribran.

image
Joan Collins 1997. je dobila titulu dame.
RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Jeste li u knjizi bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona opisali riječima "hodajući seks"? - ozbiljno ju je upitao.

- Ne dragi, napisala sam da ima opipljiv seksepil, ugodan dah, vrlo lijepe ruke i poveća stopala – odvratila je uz smijeh. A i vi ste prilično seksi. Sviđa mi se vaša frizura.

Madeley više nije znao što bi rekao, a pobjedonosan osmijeh na glumičinom licu koja je u sretnom, 19-godišnjem braku s petim suprugom, 32-godine mlađim glumcem Percyjem Gibsonom, otkrio je da uživa što i u poznim godinama bez teksta ostavlja osjetno mlađe muškarce.

Pripreme za dan za pamćenje, zakazan za 11. ožujka 1997., kad je postala Dama reda Britanskog carstva, započeo je osam dana ranije, na sastanku s dizajnerima Davidom i Elizabeth Emanuel koji su se, inače, proslavili vjenčanicom za princezu Dianu. Složila se s njihovim prijedlogom, obvezavši se da će u osam dana smršavjeti 7-8 kilograma kako bi joj njihov otmjen komplet boje lavande savršeno pristajao.

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

Klecanje koljena

Doista je smršavjela koliko je obećala, a pratnja na dodjeli bio joj je sin Alexander 'Sacha' Newley, britanski umjetnik kojeg je dobila u drugom braku s engleskim glumcem i pjevačem Anthonyjem Newleyjem.

Stotinu i četrdeset odlikovanih Britanaca okupilo se tog dana u unutarnjem dvorištu palače. Službenici su ih poveli stepeništem do hodnika kojim se ulazi u dvoranu za audijencije. Prošli su pokraj stražara u crveno zlatnim odorama i polako se kretali prema dvorani. Tada joj je netko prišao s leđa i zagrlio je.

image
Kraljica Elizabeta II. 1967. na premijeri filma ''Doctor Dolittle'' s glumicom Joan Collins i Master William Dixom.
KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

- Draga kako si? Jesi li nervozna? - rekao joj je Paul McCartney koji je tog dana također odlikovan, priznavši da je prestravljen.

Kad su se svi okupili u predvorju, pokraj njih je prošla kraljica. Oni koji su stajali iza izvijali su vratove ne bi li je ugledali.

Kad se glumica našla pred ulazom u dvoranu, usta su joj bila suha poput pustinje Gobi, a koljena su joj umalo otkazala poslušnost. Tada su je najavili. Ušla je pokušavajući odglumiti samouvjerenost. Izvela je dubok naklon.

-Vrlo sam sretna što vam ovo dajem - rekla joj je Elizabeta II. I pružila joj ruku što prema protokolu nije dužna učiniti. Joan Collins bila je u sedmom nebu.

- Rukovale smo se, potom sam se udaljila propisanih pet koraka, okrenula se, opet naklonila i ushićeno odmarširala iz dvorane – napisala je.

Susret sa ženom kojoj se neizmjerno divi na nju je ostavio duboki trag. Da je mogla birati da li bi radije tog dana dobila Oscara ili se upoznala s Elizabetom II., za nju nema dileme: rukovanje s idolom draže joj je i od najznačajnije filmske nagrade.

Linker
26. travanj 2024 20:20