hvalevrijedna odluka

Janković poručio da ne odustaje od kuhanja za potrebite: ‘Trudit ćemo se biti najbolji kao i do sada‘

Dva tjedna nakon što se poznati chef s kolegama i svojim timom zaputio u Baniju kako bi kuhao stradalima u potresu i volonterima, podjelu toplih obroka preuzela je tvrtka Pleter, što je vrlo naljutilo chefove, ali i građane. No, Janković ne želi prestati pomagati.

Nakon razornog potresa u Petrinji, Glini i Sisku, poznati domaći chef Mate Janković među prvima je pohitao tamo kako bi sa svojim timom iz organizacije "Chef kuha doma" kuhao za stradale u potresu, volontere i radnike koji su pomagali u čišćenju i saniranju štete. Namirnice je dobivao donacijama i od njih radio ukusne obroke, primamljive kako okusom, tako i izgledom.

Iako je Jankovićeva inicijativa pozitivno odjeknula, nakon dva tjedna je podjelu toplih obroka preuzela tvrtka Pleter, što je vrlo razočaralo kuhare volontere. Kako su ocijenili mnogi građani Petrinje, hrana koju servira Pleter kvalitetom se ne može uopće usporediti s Jankovićevom kuhinjom.

Čitajte i: Chefovi otvaraju još jednu kuhinju, no Janković istaknuo: 'Gdje su institucije koje moraju organizirati prehranu?'

Bez obzira na to što su ih "potjerali", Janković je na svom Facebook profilu i profilu organizacije objavio da će nastaviti kuhati za potrebite.

"Mi smo danas razgovarali te smo zaključili da ne želimo da nas dobrotvorni rad završi. Želimo nastaviti pomagati raznim ljudima u nevolji i stavljamo fokus udruge 'Chef kuha doma' na to. Transparentno i pošteno, kao što smo to činili i do sad, tražit ćemo ljude kojima je pomoć prijeko potrebna. Sad kad su teška vremena, trudit ćemo se biti najbolji", istaknuo je Janković.

Incijativa "Chef kuha doma" pokrenuta je prošlog proljeća nakon početka pandemije, kada su se zatvorili restorani i nastupio je lockdown.

Tada su poznati chefovi nastojali potaknuti ljude da kuhaju kod kuće kroz seriju videa na društvenim kanalima. Tim "Chef kuha doma" uz Jankovića čine Marin Rendić, Igor Čimbur, Ante Božikov, Pero Savanović i Belizar Miloš.

Zabrinut za budućnost

Jankovićevu odluku o nastavku kuhanja za one kojima je to najpotrebnije obožavatelji su dočekali sa smiješkom i podrškom. U komentarima su mu napisali da su on i njegov tim "najjači" i "ekipa koje može biti uzor mnogima".

Čitajte i: Mate Janković opisao situaciju koja para srce: 'Mi ćemo se vratiti, a oni će ostati u hladnoći i ruševinama'

image
Naš poznati chef i dalje će kuhati za one kojima je to najviše potrebno.
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Janković je ranije izjavio kako je jako zabrinut za ono što će se događati na potresom pogođenom području u budućnosti. "Nevjerojatno je da ljudi iz privatnog sektora drže 80 posto prehrane za nastradala područja. Ugostitelji svojim kombijima razvažaju hranu, svojim radom doprinosimo. Što bi se dogodilo da je ljeto i sezona, a mi svi radimo?", kazao je Janković u objavi na Facebooku.

"Gdje su institucije koje trebaju organizirati prehranu? Da, pomažemo i nastavit ćemo pomagati, ali ovo će trajati mjesecima. Tko zna koliko. Tko će od nas preuzeti taj posao, i gdje je ta ekipa kojoj smo mi trebali biti samo backup?", upitao je Janković. Iako Pleter i dalje kuha za potrebite, javnost tvrdi da je hrana preskupa i ne valja.

Linker
19. travanj 2024 20:00