NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
KULINARSKI TRIPTIH

Pitali smo Ivanu Kekin zašto sa sobom uvijek nosi kvasac te što bi skuhala aktualnom predsjedniku i protukandidatkinji Mariji Selak Raspudić

Zagrebačka psihijatrica i političarka pustila nas je u svoj dom te nam otkrila nam što najviše voli jesti, koja joj je omiljena hrana iz djetinjstva te zašto onoga tko priprema hranu treba uvijek hvaliti.

Zagrebačka psihijatrica i političarka pustila nas je u svoj dom te nam otkrila nam što najviše voli jesti, koja joj je omiljena hrana iz djetinjstva te zašto onoga tko priprema hranu treba uvijek hvaliti.

Psihijatrica i predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin obožava kuhati, za što kaže da joj je najbolja terapija, pa smo odlučili provjeriti i testirati njezine kulinarske sposobnosti te usput popričali s njom o najdražim jelima iz djetinjstva, što bi poslužila svojim protukandidatima da ih pozove na večeru i tko joj je najdraži suputnik...

"Kako sam odrastala na selu i bili smo skromnih prilika, sve smo uzgajali sami. I tako sam učila gledajući svoju mamu koja je sve radila otpočetka. Jeli smo malo mesa, ali pile je bilo tradicionalno nedjeljom za ručak, a kako nas je bilo puno djece, obično bi uvijek netko ostao zakinut", rekla je Ivana te dodala da su svaki dan imali juhu. Njezin suprug Mile Kekin, bivši frontmen Hladnog piva, obožava sve što Ivana skuha, ali posebno voli njezin rižoto. Jako je zahvalan i nikada nije rekao za nešto što je skuhala da mu nije fino. "Treba hvaliti onoga tko kuha u vašoj kući", rekla je. Što se tiče omiljenog deserta, Kekin u djetinjstvu nije imala puno slatkiša. Kaže kako su imali susjeda koji je radio u Njemačkoj, pa kad bi im donio čokoladu ona bi se prikladno dijelila na šest dijelova – koliko je bilo i djece. "Kao klinka najviše sam voljela Kinderladu i kad bi nam je roditelji kupili, to je bilo opće veselje", ispričala je Ivana Kekin. Njezino djetinjstvo na selu bilo je izazovno, kao drugo od šestero djece, s roditeljima, tatom Franjom i mamom Ankicom kao petogodišnjakinja je došla živjeti u Zelinu. "Dok se kuća gradila, svi smo živjeli u jednoj prostoriji. Moji roditelji su bili jako vrijedni ljudi. Tata je jedini bio zaposlen, mama je dobila otkaz kao tehnološki višak i oni su cijelu kuću izgradili sami. Imali smo zemlju i puno životinja, ali malo novca jer je tata jedini zarađivao, pa smo sve proizvodili sami. Puno smo radili i svatko u obitelji je imao zaduženja. Sve što sam jela - od kruha, jaja, mlijeka i kobasica bilo je proizvedeno doma. Sjećam se da bih na nekom rođendanu s užitkom jelu industrijsku čajnu koja mi je kao djetetu bila bila vrhunac gastronomije, jer se to kod nas u kući nije jelo", rekla je. Ivana se prisjetila i nedjelja u roditeljskom domu.

image

Pečeno pile najdraža joj je uspomena iz djetinjstva kad je hrana u pitanju

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Budući da su njezini roditelji praktični vjernici, nedjeljom bi se išlo u crkvu. "Mi klinci smo išli na dječju misu u pola deset i nakon toga je bio svečani ručak koji je gotovo uvijek uključivao pečeno pile, što je i danas moj Madeleine kolačić". Kad je upisala studij medicine, preselila se u Zagreb, u stričevu kuću koji je živio u Australiji. U kući nije bilo grijanja, tople vode, ni frižidera, pa u to vrijeme Ivana nije kuhala već je jela u menzi. U kuhanje se zaljubila dok je stažirala, jer je imala puno vremena. "Mislim da sam tu najbolja. Jako volim kuhati i ništa mi nije teško. To me jako smiruje", rekla je. Budući da je majstorica u kuhinji na pitanje što bi poslužila aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću i svojoj protukandidatkinji Mariji Selak Raspudić, nije puno dvojila. "Budući da mi predsjednik djeluje kao konkretan čovjek, servirala bih mu meso, krumpir i salatu. I gemišt. Mislim da on nije tip za koktele. A Mariji bih poslužila neku finu paštu ili rižoto, ali ne s prevelikim odmakom".

image

Ivana je svoj starter nazvala Chad, prema američkom pekaru Chadu Robertsonu

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Što se tiče gastro uzora, osim što doma ima barem pedeset kuharica, omiljeni kuhar joj je Yotam Ottolenghi, kojeg prati cijelo desetljeće. "On kuha jako precizno i proširio mi je horizonte i naučio me kako se spajaju okusi", kaže Ivana. Da je njezina strast prema kuhanju prilično autentična govori i podatak da Ivana uzgaja svoj kvasac – sourdough starter s kojim peče kruh. "On je član obitelji i nosim ga svuda sa sobom. Zove se Chad prema mom omiljenom pekaru Chadu Robertsonu, koji je popularizirao kruh sa starterom. Za vrijeme pandemije sam bila hit, jer sam svima dijelila starter. Sjećam se kad sam jedne godine išla na dodjelu Porina da sam ponijela svoj kvasac, vagu i brašno kako bih ga nahranila. Vjerojatno je ljudima oko mene to bilo prilično sumnjivo, ali kad je Chad gladan, moram ga nahraniti", ispričala nam je Ivana Kekin.

Linker
19. listopad 2024 19:39