Getty Images
Život i smrt Michaela Jacksona

Da je živ, kralj popa napunio bi 60 godina: Umro je usamljen na vrhu i izobličen od plastičnih operacija

Američki pjevač, kojem bi u kolovozu bilo 60 godina, skupo je platio cijenu slave: usamljen na vrhu i izobličen od plastičnih operacija, vjerovao je beskrupoloznim savjetnicima i liječniku koji ga je na kraju - odveo u smrt.

Da je živ, Michael Jackson bi 29. kolovoza navršio 60 godina. Ali glazbenik koji je na vrhuncu karijere bio kralj popa i najveća svjetska zvijezda s više od 750 milijuna prodanih albuma i 13 osvojenih Grammyja, a istodobno i čudak izobličen od plastičnih operacija, bizarni osamljenik okružen ljudima kojima nije smio vjerovati, a možda i pervertit sa sklonostima za koje je teško odrediti jesu li posljedica djetinjaste naivnosti ili izopačenog uma, umro je u lipnju 2009. u dobi od samo 50 godina, od prevelike količine propofola, snažnog anestetika koji je uzimao zajedno sa sredstvom protiv tjeskobe i lijekovima protiv nesanice.

American singer Michael Jackson (1958 - 2009), New York, 1977. (Photo by Michael Putland/Getty Images)
Getty Images
Sredinom sedamdesetih, kad je tek počeo graditi samostalnu karijeru

Taj smrtonosni koktel pripravio mu je dr. Conrad Murray, 58-godišnji kardiolog kojeg je Jackson angažirao da boravi uz njega šest noći tjedno i pomogne mu da se naspava dok su trajali naporni pokusi za već rasprodanih 50 koncerata turneje This is It. Murray je bio dobro plaćeni, ali i vrlo pohlepni liječnik. Zaboravio je na Hipokratovu zakletvu i umjesto da pomogne svojem slavnom pacijentu, trpao je u njega goleme količine svakovrsnih droga dok nesretni Jackson nije na kraju zaspao posljednji put, a Murray je završio na sudu, gdje se dokazalo da je počinio 17 teških pogrešaka od kojih je svaka za sebe mogla dovesti do katastrofalnih posljedica.

- Michael Jackson doslovce je predao svoj život u ruke Conrada Murraya. To povjerenje stajalo ga je života. Umro je sam i napušten jer je Murray tog ranjivog čovjeka prepustio samom sebi. To se ne protivi samo pravilima medicine i liječenja, nego i temeljnim načelima čovječnosti - izjavio je javni tužitelj. Murray je dobio četiri godine zatvora, odslužio je dvije, a nedavno je opet izronio u javnosti sa skandaloznim optužbama protiv Michaelova oca i menadžera Joea Jacksona koji je prošli mjesec umro od raka gušterače u dobi od 89 godina. Na videosnimci koja ovih dana cirkulira internetom Murray tvrdi da je stari Jackson sina u mladosti kemijski kastrirao kako dječak ne bi ušao u pubertet i mutirao, jer bi tako izgubio karakteristični visoki glas.

Michael Jackson performs on stage with the Jackson Five in London, November 1972. (Photo by Michael Putland/Getty Images)
Getty Images

- Joe Jackson jedan je od najgorih očeva u povijesti i nadam se da će iskupljenje pronaći u paklu - kaže Murray na snimci. Da je s ocem prošao svojevrsni pakao, sam Michael nije skrivao. U dokumentarcu “Living with Michael Jackson” što ga je 2003. snimio Martin Bashir, pjevač je opisao kako ga otac nije tukao samo remenom, nego i kabelima i svime što mu se našlo pri ruci.

- Znao me baciti svom snagom u zid. Lako je gubio živce… Bilo je jako gadno - izjavio je Michael u filmu. Michaelova majka Katherina, Jehovina svjedokinja, voljela je svojih 11 djece, ali pokorno je trpjela muževo nasilničko ponašanje.

Michael Jackson attends his mother Katherine Jackson's birthday party on May 4, 1984 at a private location in Los Angeles, California.
Getty Images
Na rođendanu majke Katherine 1984.

Propali glazbenik Joe Jackson svoje je neostvarene ambicije preusmjerio na djecu i s njima osnovao sastav Jackson Five, koji je putovao iz Garyja u Indiani, gdje je obitelj živjela, po cijeloj Americi, nastupajući posvuda - od trgovačkih centara do striperskih klubova.

Zuma / SplashNews.com
Joseph Jackson i sinovi u vrtu obiteljske kuće u Encinu: Tito, Michael, Randy, Jackie, Jermaine i Marlon

Otac je održavao disciplinu batinama, a nakon koncerata nestajao svaki put s novom prijateljicom. Michael se pravio da spava dok su starija braća dovodila obožavateljice u sobu, a oni su ga zadirkivali zbog užasnih akni. Joe Jackson je stavio dječaka na terapiju hormonskim preparatima da ga izliječi od neugodnih bubuljica, ali možda i zato da postigne ono važnije: odgađanje hormonskih promjena u dječakovom tijelu koje bi mu promijenile i glas. A glas je već tada bio prepoznatljiv. Michael je kao dijete snimao samostalne albume, a kad se bratski sastav raspao, krenuo je u solo karijeru i 1979. izdao svoj prvi odrasli album "Off the Wall"; iste godine je prvi put operirao nos. Premda se album prodao u više od 20 milijuna primjeraka, Michael je priželjkivao još veći uspjeh, a to je i postigao sljedećim albumom. Objavljen 1982., "Thriller" je na prvom mjestu Billboardove top liste ostao ravno 37 tjedana, prodajući se svaki tjedan u milijun primjeraka, i do danas drži rekord po prodaji u Sjedinjenim Državama, dok su pjesme s albuma, kao što su "Billie Jean", "Beat It" i "Thriller", prerasle u bezvremenske hitove, pamtljive i po glazbi i po videospotovima koji su se danonoćno vrtjeli na tada osnovanom MTV-ju. Jackson je postao ikona. “On je veći fenomen od Beatlesa i od Elvisa Presleyja, možda najpopularniji crni pjevač svih vremena”, pisali su u časopisu Time.

1992, Palm Springs, California, USA: The King of Pop, Michael Jackson, has died at the age of 50. Jackson suffered a cardiac arrest on June 25, 2009 at his Los Angeles home  and paramedics were unable to revive him. Jackson had been due to start a series of comeback concerts in London on July 13 running until March 2010.///Michael Jackson and model Naomi Campbell on the set of Jackson's music video,
Profimedia, Polaris
Model Naomi Campbell glumila je u njegovom spotu ‘In The Closet’ 1992.

Istina je da je Jackson postigao ne samo slavu, nego i bogatstvo o kakvom prije njega nijedan crni umjetnik nije mogao ni sanjati. Na vrhuncu karijere kupio je katalog glazbenih prava u kojem su bile i skladbe Lennona i McCartneyja, za 47 i pol milijuna dolara. Ali ubrzo su krenule kontroverze, među ostalim i zbog Michaelovog sve bjeljeg izgleda. On sam nikad nije zanijekao svoju rasnu pripadnost; naprotiv.

- Znam koje sam rase. Dovoljno mi je pogledati se u zrcalo, znam da sam crn - izjavio je u govoru koji je održao 2002. u Harlemu, a okupljeni su to dočekali s euforičnim oduševljenjem. Ali kad je 1986. doznao da ima vitiligo, kožnu bolest koja izaziva bijele mrlje na različitim dijelovima tijela, Jackson je počeo izbjeljivati kožu i nositi debele naslage bijelog pudera, a kirurškim zahvatima nastavio je mijenjati konfiguraciju lica i naročito nosa, koji se iz afrički širokog promijenio u uski (kao model mu je poslužio nos rano preminulog dječjeg glumca Bobbyja Driscolla, koji je dao glas i crte lica Petru Panu u klasičnom Disneyjevom crtiću). Po svoj prilici tim se preoblikovanjima nije podvrgavao zato da postane bijelac, nego da ukloni tragove drastične traume iz djetinjstva i izbriše s lica sličnost s ocem nasilnikom, ali mnogi su ga kritizirali da se odriče vlastitog nasljeđa.

Michael Jackson Janet Jackson (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Na dodjeli Grammyja sa sestrom Janet 1993.

Posljednjih godina života Michael je izgledao sasvim bizarno, ustiju i očiju naglašenih trajnom šminkom, mrtvački blijeda lica, s protezom na nosu kojeg više zapravo nije bilo, osim para nosnica okruženih ostacima hrskavice.

Možda još bizarnija bila je njegova nezdrava sklonost djeci. Michael je dugo dovodio siromašnu i bolesnu djecu na igranje na svoj raskošni ranč Neverland u Kaliforniji, gdje su dječaci katkad ostajali i prenoćiti, i to s Michaelom u krevetu. Bilo je pitanje vremena kad će izbiti skandal i situacija se zaoštrila 1993. kad su ga roditelji 13-godišnjeg Jordana Chandlera optužili da im je seksualno napastovao sina. Michael je ponavljao da je nevin i da je to sve bezazlena igra, ali onda se izvan suda nagodio s Chandlerovima i platio im više od 20 milijuna dolara.

U pokušaju da promijeni sliku o sebi u javnosti, Michael se 1994., nakon tinejdžerskih veza, primjerice s glumicom Brooke Shields i pjevačicom Dianom Ross, i pojavljivanja u javnosti s Madonnom i Tatum O’Neal - oženio Lisom Marie, kćeri Elvisa Presleyja, ali brak je potrajao samo nekoliko mjeseci.

Michael Jackson and Brooke Shields (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Poslije dodjele Oscara s glumicom Brooke Shields 1981.

DIANA ROSS AND MICHAEL JACKSON AT THE ACADEMY AWARDS
1981, Image: 99142974, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Globe
Profimedia, Globe
S Dianom Ross je imao aferu dok su 1977. snimali mjuzikl 'Wiz'

Pop star Michael Jackson and his bride Lisa Marie Presley-Jackson hold each others hands while leaving the Heim Pal hospital where they distributed toys August 6 - PBEAHUNHKCC
REUTERS
Od 1994. do 1996. bio je u braku s Lisom Marie Presley

Razlaz je vjerojatno ubrzalo to što je Michael u TV intervjuu izjavio kako ne vidi ništa loše u tome da spava u istom krevetu s dječacima, što sigurno nisu riječi koje mlada supruga želi čuti od muža. Medicinsku sestru Debbie Rowe upoznao je kad se opržio sredstvom za izbjeljivanje kože, a ona mu je pružila pomoć. Vjenčali su se 1996. i već sljedeće godine dobili prvo dijete, sina Princea, a godinu poslije kćer Paris. Kad su se 1999. rastali, djeca su pripala Michaelu koji je 2002. dobio i treće dijete, dječaka Blanketa (punim imenom Prince Michael Jackson II), za kojeg je izjavio da je začet potpomognutom oplodnjom, ali nikad nije otkrio tko je majka.

SplashNews.com
S drugom suprugom Debbie Rowe, kćeri Paris i sinom Princeom 2002.

July 25, 2012 - Los Angeles, California, U.S. - TJ Jackson, the 34-year-old son of Michael Jackson's older brother Tito, has been named the temporary guardian of the pop icon's three children after hearing about the absence of the pop star's mother, Katherine, Jackson, who was reported missing over the weekend. PICTURED: Jan. 26, 2012 - Hollywood, California, U.S. - BLANKET JACKSON, PARIS JACKSON, PRINCE JACKSON and KATHERINE JACKSON during a ceremony honoring the late Michael Jackson with Hand and Footprints in Cement, held at Grauman's Chinese Theatre., Image: 115850038, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Profimedia, Zuma Press - Enterta
Kći Paris i sinovi Blanket i Prince 2012.

Ni Prince niti Paris sasvim sigurno na svijet nisu došli uobičajenim metodama, i činjenica je da baš ne nalikuju na navodnog oca, a otvoreno je pitanje ne samo je li im Jackson biološki roditelj, nego i je li on uopće stupio u seksualne odnose s bilo kim. Mnogi, a među njima i jedan Jacksonov biograf koji je dubinski prostudirao pjevačev život, uvjereni su da je Michael umro kao djevac.

Madonna and Michael Jackson at the Spagos in West Hollywood, California (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Na dodjeli Oscara 1991. s Madonnom

U svakom slučaju, čovjek koji je tijekom karijere zaradio između tri i četiri milijarde dolara umro je siromašan i u dugu od oko 400 milijuna dolara, najviše zahvaljujući činjenici da je mahnito trošio i da je, kao i mnogi bogati i slavni, bio sklon slušati loše savjetnike. Samo izdržavanje ranča Neverland stajalo ga je četiri milijuna dolara godišnje, dvostruko veće iznose trošio je na putovanja i kupnju antikviteta, a pritom se upuštao u potpuno sumanute poslovne projekte kao što je, na primjer, izgradnja parka u kojem je planirao udomiti svu stoku iz Britanije koja je oboljela od bolesti ludih krava. Jedan se od njegovih financijskih savjetnika, koji su također postajali sve bizarniji, zapanjio kad je shvatio da je Michael unajmio cijeli kat u hotelu Four Seasons u New Yorku za sebe i svoju svitu, a onda otišao u Neverland na mjesec dana. Kad je pitao Michaela zašto nije otkazao hotel i uštedio stotine tisuća dolara, ovaj je rekao: - A što bismo s našim stvarima?

SplashNews.com
Na svom ranču Neverland s Omarom Bhattijem, za kojeg se govorilo da mu je nezakoniti sin

Michael ne bi imao novčanih problema da je išao na turneje koje su u to doba bile najveći izvor prihoda za glazbenike, ali paraliziran ili tremom ili sredstvima za smirenje o kojima je postao ovisan, u posljednjih 20 godina života održao je samo dvije. Kad su se ponovno pokrenule priče o seksualnom napastovanju maloljetnika, bio je to težak udarac za Jacksona kojem se svijet počeo urušavati. Bio je to početak kraja. Na sudu je, doduše, oslobođen svih optužbi, ali više se nikad nije vratio u Neverland nego je, kao progonjen demonima, tumarao svijetom s djecom. Kad je odlučio kupiti imanje u Las Vegasu, shvatio je da nema novca i napokon odlučio održati oproštajnu turneju pod naslovom “This Is IT”. Prvi od najavljenih 50 koncerata trebao se održati u O2 Areni u Londonu, a karte za cijelu turneju su planule.

I tu se pojavio dr. Murray, kojeg je Michael, na tko za čiji savjet, pozvao da mu se pridruži kao osobni liječnik. Za Murraya je to bio dobitak na lutriji: i sam je grcao u dugovima od gotovo 800 tisuća dolara, što zbog odšteta za nesavjesno liječenje, što zbog neisplaćenih alimentacija za sedmero djece sa šest žena. Zato je prvo zatražio vrtoglavi honorar od pet milijuna dolara godišnje, a onda ipak pristao na 150 tisuća mjesečno i stao šopati Jacksona nizom opojnih sredstava kao što su valium, lorazepam, midazolam i propofol. Michael je bio ovisan o propofolu, mliječnobijelom medikamentu koji je zvao “mlijeko”, a Murray je dva mjeseca svakodnevno dolazio u Jacksonovu vilu i pjevača, iscrpljenog od operacija i ovisnosti te izbezumljenog zbog turneje, redovito drogirao, katkad i po deset sati na noć.

Turneja je za Jacksona bila preveliki zalogaj: redatelj i koreograf Kenny Ortega posvjedočio je kako je pjevač bio preslab da bi plesao na pokusima, "odsutan duhom, nesuvisao i opsesivan" te da mu je očito trebala psihološka pomoć, ali naglasio je i da se nitko nije brinuo za njega.

Entertainer Michael Jackson testifies in Santa Maria Superior Court,
November 13, 2002, in a trial in which he is accused of canceling
concert appearances, costing the promoter several million dollars.
Jackson is accused by German-based promoter Marcel Avram of breach of
contract and fraud for allegedly backing out of two New Year's Eve 1999
shows. REUTERS/Spencer Weiner/POOL

SAW/HK - RP3DRIEJGNAA
REUTERS
Pop-ikona 2002. na suđenju zbog otkazanih koncerata...

- Bio je kao izgubljeni dječak, ali kad sam to predbacio Murrayu, otjerao me i rekao mi da Michaelovo zdravlje prepustim njemu - izjavio je poslije Ortega. Te kobne večeri u lipnju Jackson se vratio s probe, uzeo osam tableta lorazepama, što bi uspavalo šest ljudi, ali ne i njega, a na kraju mu je pred jutro Murray dao i propofol, sredstvo koje se inače koristi u bolnicama za uvođenje pacijenata u narkozu i može izazvati gušenje, te ga ostavio bez nadzora. Dok je Michael umirao, Murray je gotovo sat vremena slao e-mailove svojem osiguravajućem društvu, išao na zahod i čavrljao na telefon s nekoliko žena s kojima je bio u vezi i davao im skupe poklone. Negdje oko 11:50 liječnik je ipak primijetio da s Michaelom nešto nije u redu i uslijedio je kaos: umjesto da mu pruži prvu pomoć ili nazove 911, dr. Murray je izbezumljeno nazvao Jacksonovog pomoćnika, a kad je jedan čuvar htio pozvati hitnu pomoć, Murray mu je zapovijedio da prvo pokupi sve bočice s lijekovima i vrećicu s transfuzijom. Svu tu strašnu strku vidjela su i Jacksonova djeca. - Tatice! - vikala je tada 13-godišnja Paris u suzama, sklupčana na stubištu ispred sobe, dok je Prince nijemo promatrao. Kad su napokon pozvali hitnu, bilo je prekasno. Bolničar koji je stigao četiri minute nakon poziva poslije je izjavio kako je bilo očito da Jacksonu više nema pomoći. Mršavi, pothranjeni pacijent kojem su se rebra vidjela kroz pidžamu djelovao mu je kao kronični bolesnik, i trebalo mu je neko vrijeme da u tom jadnom tijelu prepozna najveću pop-zvijezdu svih vremena.

Linker
29. studeni 2022 15:06