SLAVI 80. ROĐENDAN

Život prepun uspona i padova: Bila je ovisnica, udala se dok je bila trudna s drugim, a obožavale su je i druge zvijezde

Prozvana je najvećom zabavljačicom 20. stoljeća, a bila je ovisna o drogama i alkoholu te se dva puta razvodila
 Everett Collection Col/Everett/Profimedia/Everett Collection Col/everett/profimedia

"Ne možete samo sjediti i čekati da vam ljudi pruže taj zlatni san. Morate otići tamo i sami ga ostvariti", rekla je Diana Ross, koja sa svojim životom te riječi i potvrđuje. S karijerom dugom više od šest desetljeća, Diana je postigla svjetsku slavu kao pjevačica grupe Supremes, a kasnije je bila solo umjetnica, producentica i osvajačica Zlatnog globusa te nominirana za Oscara.

Proglašena je ‘najvećom zabavljačicom 20. stoljeća‘ u časopisu Billboard, ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao glazbenica s čak 70 hit singlica na top listama i 2012. dobila počasni Grammy za životno djelo.

Iako se približava njezin 80. rođendan, 26. ožujka, zvijezda ‘vrijedna‘ 250 milijuna dolara, ne planira usporiti.

Ono što radi ionako i ne doživljava kao posao. "Radim to samo zato što to želim raditi, tako da to zapravo i nije posao", rekla je za časopis Interview.

Ove godine postala je i zaštitno lice slavnog francuskog brenda Saint Laurent u novoj kampanji za proljeće 2024.

Legendarnoj pjevačici život je bio prepun uspona i padova - bila je ovisna o drogama i alkoholu te se dva puta razvodila.

S 14 godina postala je članicom skupine Primettes, u kojoj je bila uz Florence Ballard i Mary Wilson. Sastav je bio proizvod producenta Berryja Gordyja u dramatično doba vijetnamskog rata, hipi pokreta i borbe za crnačka prava. Djevojke su nosile glatke perike i koktel haljinice i pjevale su o ljubavi. Supremes su postali drugi najprodavaniji sastav 1960-ih nakon Beatlesa.

Udala se trudna u Las Vegasu

Gordy je Dianu, koju je slao na satove ponašanja i pjevanja, unaprijedio u solisticu sastava pa u solo pjevačicu, a postao joj je i ljubavnik. No, budući da se nakon dva razvoda nije htio ženiti ona se zaljubila u glazbenog menadžera Roberta Silbersteina. Neko su vrijeme hodali, a kad joj je on darovao istu crvenu pidžamu kakvu je i sam imao, pristala se udati za njega u siječnju 1971. Njoj je bilo 26, njemu 25 godina, a vjenčali su se u kapelici u Las Vegasu.

Kad se udala Diana je bila sedam mjeseci trudna s djetetom začetim s Gordyjem što je Silberstein znao, ali nije mario i kćer Rhondu podizao je kao svoju, uz mlađe kćeri Tracee i Chudney. Rhondi su otkrili tko joj je otac tek kad joj je bilo 13 godina.

"To me uopće nije začudilo; naprotiv, neke su stvari sjele na svoje mjesto. Shvatila sam zašto imam posve drukčiji smisao za humor od svojih sestara i zašto sam tako niska", rekla je poslije Rhonda.

Nakon razvoda Diana je hodala s glumcem Ryanom O‘Nealom, a onda tri godine s Geneom Simmonsom, basistom glam grupe Kiss, poznatim po tvrdnji da je spavao s 4600 žena.

Imala je i neobičnu vezu s Michaelom Jacksonom kojeg je upoznala kad je ona već bila zvijezda, a on devetogodišnje pjevačko čudo od djeteta u sastavu Jackson 5. Michael se poslije šminkao da bude što sličniji Diani i htio je plastičnim operacijama sličnost dotjerati do savršenstva.

Ljubomorni Jackson

Kad se udavala za Naessa, pjevač nije htio doći na vjenčanje. "Bio sam ljubomoran jer sam uvijek volio Dianu Ross i uvijek ću je voljeti", rekao je Dianinom biografu Randyju Taraborrelliju.

Arnea Naessa, sedam godina starijeg norveškog magnata i strastvenog planinara, upoznala je na Bahamima, kamo su oboje došli s djecom na odmor. Razveden otac troje djece, zakleo se da se više nikad neće ženiti, ali se predomislio kad je upoznao Dianu. Na medeni mjesec odveo ju je na svoj otok Tiano, odmah do tahićanskog otoka Tetiaroe, kojem je vlasnik bio Marlon Brando. Ipak, Norvežanki Camilli Astrup koju godinu kasnije je napravio dijete, a onda 1999. na televiziji objavio da su se on i Diana rastali što je njoj bila prva vijest.

U braku s Arneom rodila je dva sina, Rossa i Evana. S godinama je sve više bila ovisna o alkoholu i drogama, zbog čega se 2002. povukla u Promises, rehabilitacijsku kliniku gdje su se od ovisnosti liječile zvijezde poput Charlieja Sheena i Bena Afflecka. Nedugo nakon liječenja policija u Tucsonu u Arizoni zaustavila je bijeli Pontiac koji je vozio u suprotnom smjeru krivudajući po cesti - Diana je u krvi imala tri puta više alkohola od dopuštenih 0,8 promila. Unatoč svemu, tvrdila je da nikad nije zanemarila djecu.

"Kad god mogu, dajem djeci doručak, vodim ih u školu. Ja sam normalna osoba, idem u dućan kao i svi ostali", rekla je jednom, a djeca su očito uvijek s njom bila sretna jer su joj danas najveća podrška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:41