Bijeg od nasilnika

Zlostavljanja sve brutalnija: ‘On joj brani kontakte s obitelji, oduzima mobitel, kontrolira mail‘

Aktivistica autonomne ženske kuće ‘Zagreb‘, Neva Tolle, objašnjava kako u doba pandemije, kad je nasilje poraslo i postalo okrutnije, pomažu ženama da prevladaju traume te žive samostalno i bez straha.

Crna statistika kaže da je svaka treća žena u našoj zemlji doživjela neki od oblika rodno uvjetovanog nasilja. Stoga ne čudi da je u proteklih 30 godina, koliko postoji Autonomna ženska kuća Zagreb, u njoj sigurno mjesto potražilo više od 45.000 žena i njihove djece. Sklonište ima sedam soba, i one su trenutačno pune - osim jedne koju su dužne čuvati za izolaciju ako netko oboli od Covida-19.

- Poznato je da je u razdoblju pandemije poraslo nasilje nad ženama i djecom koje su počinili njihovi sadašnji ili bivši partneri, te da je ono postalo učestalije, intenzivnije i okrutnije. Ženama je pritom znatno sužen prostor za traženje podrške i pomoći jer se nalaze u izolaciji i pod stalnom prismotrom nasilnog partnera. On joj brani kontakte s obitelji i prijateljima, oduzima joj mobitel, kontrolira mail i društvene mreže. Žena je u potpunosti pod njegovim nadzorom, izložena maltretiranju i ispadima bijesa - govori Neva Tolle, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Koliko je žena kod vas potražilo utočište tijekom pandemije?

- Za trajanja lockdowna 19 ih je zatražilo smještaj u našem skloništu. Nažalost, nismo ih mogle primiti jer nije bilo slobodnih soba i kreveta. Važno je naglasiti da se i u takvim slučajevima pobrinemo da ne ostanu na ulici. U suradnji sa sličnim organizacijama i projektima sve žene i njihovu djecu smjestile smo na druge lokacije.

Koje sve usluge AŽKZ nudi korisnicama?

- Riječ je o širokoj paleti usluga, a navest ću samo neke: informiranje žena o njihovim zakonom zagarantiranim pravima, psihološko i pravno savjetovanje uz potpunu diskreciju za ženu putem besplatnog telefona 0800 55 44, radnim danom od 10 do 17 sati. U Skloništu na sigurnoj i tajnoj adresi pružamo različite usluge: posredovanje između žena, djece i institucija - zdravstvenih, socijalnih, policijskih, pravosudnih, odgojno obrazovnih i drugih. Uz besplatno stanovanje, režije, higijenu, hranu, zaštitna sredstva u pandemiji, ženama i djeci pruža se i psihološka pomoć, po potrebi i psihoterapija. Odvjetnica pak korisnicama daje besplatne pravne savjete, kao i besplatno vođenje svih sudskih postupaka vezanih uz pretr-pljeno nasilje sve do pravomoćne sudske presude.

image
Neva Tolle, aktivistica autonomne ženske kuće 'Zagreb', sustavno upozorava na probleme zlostavljanih žena, kao i onih koji se bave pružanjem adekvatne im pomoći.
BORIS KOVACEV/CROPIX

U kolikom postotku žene nakon boravka u AŽKZ-u stanu na svoje noge i započnu novi život?

- Naše statistike pokazuju da 98 posto žena poslije boravka u Skloništu krenu novim putem. Zaposlene su, ekonomski neovisne i žive život bez nasilja. Za proces oporavka, vraćanja samopouzdanja i vjere u sebe potrebno je vrijeme. Možemo reći da je to razdoblje od najmanje šest mjeseci. Neke trebaju i više vremena, a to ovisi o stupnju traumatizacije žene i djece.

Koliko je savjetovalište AŽKZ stradalo u ovogodišnjem potresu i što bi još trebalo učiniti da se obnovi?

- Jako je stradalo, a kolika je konačna šteta, još otkrivamo. Do sada smo uspjele prikupiti donacij-ska sredstva za sanaciju zidova u svim prostorijama. Tri su obnovljene, a u ostalim još traju radovi. Prema mišljenju arhitekta i statičara, jedan od zidova je vrlo nesiguran. Mogao bi se srušiti, što bi znatno uvećalo troškove sanacije. Oštećene su i električne instalacije u zidu, što je često uzroko-valo potpuni prekid telefonskih linija, rada fotoko-pirnog aparata i interneta.

Na koji vam je način nedavno pomogla IKEA?

- IKEA je svojom inicijativom #zajednoudobroti naše Žensko savjetovalište, Kuću Seka i Sklonište opremila kuhinjama, bijelom tehnikom i svim potrebnim namještajem te didaktičkim igračkama za djecu.

Linker
12. travanj 2024 20:33