SETH BROWARNIK/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
KRALJ OPSJENA

Hoće li se i ovaj put izvući? David Copperfield na udaru optužbi

Čak šesnaest žena američkog iluzionista optužilo je za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Čak šesnaest žena američkog iluzionista optužilo je za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Levitirao je iznad Grand Canyona i pobjegao iz zatvora Alcatraz, no hoće li se ovaj put izvući tek će se vidjeti. Priča nije nova, ali su optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje koje su iznesene u članku istraživačkog tima dnevnika Guardian protiv 57-godišnjeg Davida Copperfielda, američkog iluzionista i mađioničara, iznimno ozbiljne.

Čak šesnaest žena s kojima su razgovarali Guardianovi novinari iznijelo je svoja iskustva s Copperfieldom i tvrde da su u odnosu s njim bile uznemiravane na pozornici i izvan nje, a najteže optužbe terete ga za seksualno iskorištavanje pod utjecajem opijata koje im je servirao u piću bez njihovog znanja.

image

David Copperfield vlasnik je privatnog otočja na Bahamima

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Hoće li taj članak, koji je podigao medijsku buru diljem svijeta, dovesti do službenih optužbi i novih sudskih procesa - s obzirom na to da su mnoge od njih bile maloljetne u trenutku počinjena navodnih kaznenih djela, tek će se vidjeti, ali je reputacijska šteta za Davida Copperfielda već učinjena.

Najpoznatiji iluzionist na svijetu David Seth Kotkin, koji već četiri desetljeća nastupa pod umjetničkim imenom David Copperfield, smatra se najuspješnijim solo izvođačem u svjetskom showbiznisu, jer je samo od prodaje ulaznica za svoje predstave uprihodio više od četiri milijarde dolara, a njegovo osobno bogatstvo časopis Forbes procjenjuje na milijardu dolara. Dobitnik je 21 nagrade Emmy, njegovo ime u Guinnessovoj knjizi rekorda spominje se 11 puta, ima svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, a Američki kongres proglasio ga je živućom legendom.

image

Claudia Schiffer i David Copperfield 1995.

BEI/SHUTTERSTOCK

Odvjetnici vlasnika privatnog otočja na Bahamima i muzeja iluzija, koji već 13 godina bez prekida nastupa u Las Vegasu, ove optužbe - odbacuju i tvrde da je Copperfield poticao žene da istupe protiv zlostavljača i nasilnika. Dodaju da su protiv njega tijekom proteklih desetljeća iznesene brojne optužbe, koje nikad nisu dovele do pravomoćne presude, te da droga nikad nije bila dio njegovog svijeta. Osim toga pobrojali su i faktografske činjenice o njegovim putovanjima i nastupima koje se me poklapaju s tvrdnjama iznesenim u Guardianovom članku, te objavili snimke Copperfieldovih nastupa kako bi dokazali da na pozornici nikoga nije neprimjereno dodirivao.

image

David Copperfield sa zaručnicom Chloe Gosselin u New Yorku 2019.

MARION CURTIS/STARPIX FOR HBO DOCUMENTARY FILMS/SHUTTERSTOCK

U svijet magije i iluzije David je odlučio ući kao tinejdžer i to kako bi se riješio sramežljivosti pred suprotnim spolom, a da mu je to uspjelo dokazao je kad se sredinom devedesetih zaručio s njemačkim topmodelom Claudijom Schiffer, s kojom je u vezi bio šest godina. Od 2007. godine u vezi je s 39-godišnjom francuskom manekenkom Chloe Gosselin, svojom zaručnicom s kojom ima 14-godišnju kćer Sky.

image

Claudia Schiffer i David Copperfield u vezi su bili šest godina

SHUTTERSTOCK
Linker
28. svibanj 2024 06:23