pomiče se linija

Zašto Harryjeva i Meghanina djeca nakon smrti kraljice mogu koristiti kraljevske titule?

Archie i Lilibet dobit će titule princa i princeze sada kada njihov djed, Charles, postaje kralj.

Nakon smrti kraljice Elizabete II. mnogo toga se mijenja. Princ Charles postale kraljem, njegova supruga Camilla nosit će titulu kraljice supruge, princ William postaje princ od Walesa, a Catherine princeza od Walesa.

Iako su se princ Harry i Meghan Markle odrekli svojih titula Njegovog i Njezinog Visočanstva kada su se povukli sa svojih kraljevskih dužnosti 2020., njihova djeca - trogodišnji sin Archie Harrison i 15-mjesečna Lilibet Diana - službeno imaju pravo koristiti titule princa i princeze.

Naime, njihov djed, kralj Charles III, stupio je na prijestolje kao kraljičin nasljednik, a njihov otac napredovao u liniji nasljeđivanja.

Smjernice koje je još 2017. postavio Harryjev pra-pradjed, kralj George V. dopuštale su da se kraljevske titule daju djeci sinovima vladara tj. njihovim unucima koji potječu od muškaraca.

Dok je kraljica Elizabeta bila na vlasti, Harryjeva djeca bila su njezini praunuci. Sada kada je kralj Charles preuzeo prijestolje, Harryjeva su djeca službeno unuci monarha i stoga ispunjavaju uvjete.

image

Charles sada postaje kralj, a William i Kate princ i princeza od Walesa.

CHRIS JACKSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Pravilo iz 1917. dodatno je rezerviralo kraljevske titule, čak i prije kraljičine smrti, za djecu monarha i najstarijeg sina monarhovog najstarijeg sina, što bi u ovom slučaju značilo za sina princa Williama, princa Georgea.

Sva Williamova djeca cijelo su vrijeme imala svoje naslove zbog novih smjernica donesenih prije deset godina. Kraljica Elizabeta II, je 2012. promijenila pravilo tako da sva djeca najstarijeg sina princa od Walesa (što znači Williamova djeca) prije njezine smrti dobivaju kraljevske titule, dopuštajući njegovoj mlađoj djeci da se zovu princeza Charlotte i princ Louis.

Iako Archie i Lilibet sada mogu koristiti kraljevske titule, pitanje je hoće li se to dogoditi. Tijekom eksplozivnog intervjua s Oprah Winfrey, Meghan je rekla kako je bila povrijeđena što je Archieju uskraćena titula, što znači da neće imati dovoljno dobro osiguranje.

Nadalje, Charles je 2021. namjeravao spriječiti Archieja da postane princ u pokušaju da ograniči broj ključnih članova kraljevske obitelji. No, da bi to učinio, morat će izdati patent kojim se mijenja Archiejevo pravo da bude princ i Lilibetino pravo da bude princeza.

Archie je nakon rođenja trebao nositi titulu grofa od Dumbartona, no njegovi roditelji to nisu htjeli jer su se bojali da će ga druga djeca zbog toga zadirkivati. Nakon kraljičine smrti, Harry je sada peti u redu za prijestolje, dok su Archie i Lili šesti, odnosno sedmi.

Linker
16. travanj 2024 01:52