Olivia Colman, Imelda Staunton i Claire Foy

 NETFLIX
Zajednička scena

Veliko finale hit serije: Po prvi put sve tri "kraljice" zajedno u "Kruni"

Kraj serije koja je od 2016., kad se počela prikazivati, do danas postala globalni fenomen, obilježit će kraljičino osvrtanje unazad, na vladavinu koja je označila cijelu eru.

Kraj serije koja je od 2016., kad se počela prikazivati, do danas postala globalni fenomen, obilježit će kraljičino osvrtanje unazad, na vladavinu koja je označila cijelu eru.

Kad je britanski je scenarist i dramatičar Peter Morgan otkrio da za Netflix razvija povijesnu, televizijsku seriju o kraljevskoj obitelji i Elizabeti II., vladarici koja je tihim utjecajem, postojanošću i nepokolebljivošću obilježila cijelu eru, bilo je jasno da će projekt biti hit. Ali ni autor "Krune" nastale na temelju njegovog scenarija filma "Kraljica" i kazališne predstave „Publika” koja se također bavi životom najfascinantnije žene u novijoj britanskoj povijesti, nije mogao predvidjeti da će serija postati globalni fenomen.

Rekordna gledanost, medijska pokrivenost, raščlanjivanje najintrigantnijih epizoda, utjecaj na modne trendove od studenog 2016., početka prikazivanja serije do kraja drugog dijela posljednje, šeste sezone, situacije u kojima su članovi kraljevske obitelji poput princa Williama, zanemarili obiteljsko pravilo - ne komentiraj, ne žali se - i obrušili se na "Krunu" - tek su dio "slagalice" zbog koje smo sedam godina uživali u seriji.

Najvažniji adut Netflixovog autorskog tima pod kreativnim vodstvom Petera Morgana, bila je demistifikacija lika i djela kraljice Elizabete. Serija je, naime, pokušala prikazati kraljicu kao stvarnu osobu s vrlinama i manama, pogreškama i potezima za pamćenje, nekoga tko je 70 godina hladnokrvno, staloženo i politički maestralno brodio uzburkanom britanskom (i svjetskom) političkom scenom, premda se nikad javno nije bavila politikom – a na kraju je "Kruna" pridonijela stvaranju još veće legende o kraljici.

Svjestan je toga i Peter Morgan stoga se u današnjem finalu britanske serije svih serija, kraljica u poznoj dobi (čiji lik u petoj i šestoj sezoni tumači Imelda Staunton) susreće s verzijama sebe iz prošlih dana, Olivijom Colman koja je ulogu monarhinje tumačila u trećoj i četvrtoj sezoni te s Claire Foy, mladom Elizabetom u prvoj i drugoj sezoni "Krune".

Za sada je teško za pretpostaviti kako će tri kraljice komunicirati u finalu te kakav će biti kontekst njihovog okupljanja.

image

Užurbani set "Krune" 2015. godine

GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Scena osvrtanja unazad ostavlja prostor gledateljima odabrati "svoju" kraljicu, odnosno glumicu koja je po njihovom sudu najbolje utjelovila britansku vladaricu. I svima znanu činjenicu da su se njeni sugovornici uz nju osjećali "malenima", ne toliko zbog krune koju nosi koliko zbog karizme, nevjerojatne unutarnje snage i činjenice da je održala riječ datu na krunidbi u veljači 1952. bez obzira na to koliko joj je u pojedinim životnim situacijama, bilo teško. Cijeli život, sve što je imala i mogla dati, podredila je vladavini.

"Kruna je simbol postojanosti. To je nešto što jesi, a ne nešto što radiš. To nije izbor - to je dužnost. Ali što je sa životom koji sam ostavila po strani, sa ženom koju sam zanemarila?", pita se introspektivno kraljica u traileru posljednjeg dijela šeste sezone superuspješne serije.

image

Luther Ford, Meg Bellamy i Ed McVey u ulozi princa Harryja, Kate Midleton i princa Williama

STEVE EICHNER/SHUTTERSTOCK

U posljednjem dijelu možemo vidjeti Eda McVeyja u ulozi princa Williama, njegovu romansu s Kate Middleton koju glumi Meg Bellamy, ali i legendarnu humanitarnu modnu reviju na škotskom sveučilištu St. Andrews, Kate u "onoj" prozirnoj haljini i princa koji je skupo platio za mjesto u neposrednoj blizini modne piste ... Na scenu stiže nova generacija, par koji će nakon vjenčanja u travnju 2011. utjeloviti budućnost monarhije. Hoće li njihov obiteljski život, dolazak Meghan Markle, obiteljski raskol, Megxit i još uvijek aktualnu svađu Williama s princom Harryjem, postati kao sadržaj nove serije, samo su neka od pitanja na koje mnogi obožavatelji serije očekuju odgovor u finalu.

Linker
27. travanj 2024 07:14