POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Tužna osmorka

Tužni unuci Elizabete II. bdijenjem su odali počast voljenoj baki

Unuci monarha dosad se nisu zajednički poklonili odru, no kraljica je po mnogočemu bila jedinstvena stoga im je dopušten presedan.

Unuci monarha dosad se nisu zajednički poklonili odru, no kraljica je po mnogočemu bila jedinstvena stoga im je dopušten presedan.

Ožalošćeni Britanci koji su u subotu poslije podne došli na red odati počast preminuloj kraljici u Westminster Hallu, svjedočili su povijesnom trenutku. Kraljičin gardist gromko je najavio dolazak osmero unuka Elizabete II. na bdjenje. Koliko je poznato, unuci preminulog monarha dosad nisu zajednički bdjeli uz lijes, ali kraljica je po mnogo čemu bila jedinstvena pa je njezinim unucima dopušten presedan, piše People.

image

Unuci na bdijenju.

IAN VOGLER/MIRRORPIX/PROFIMEDIA

Trenutak je bio poseban i zato što su se prinčevi William i Harry ponovno ujedinili (učinili su to hladno, ali i to puno znači), a Harry je nosio svoju vojnu odoru. Odluka njegove bake o oduzimanju vojnih titula i dalje stoji, ali plan prema kojem se odvija žalovanje i kako će se odvijati kraljičin pogreb napravljen je prije Megxita.

Ukratko, protokol za takve prigode uključuje prinčeve u vojnim odorama. Zato je kralj Charles mlađem sinu dao posebno suglasnost da odjene odoru na bdjenju - kao što je u istoj situaciji dao i mlađem bratu, osramoćenom princu Andrewu.

Braća su predvodila tužnu kolonu. Kad su došli do lijesa, budući kralj William stao je naprijed, a do njega su se s obje strane rasporedili najstariji kraljičini unuci, djeca princeze Anne: Peter Phillips i Zara Tindall. Potom je princ Harry zauzeo svoje mjesto s kćerima princa Andrewa, svojim omiljenim sestričnama Beatrice i Eugenie dok su djeca princa Edwarda, Louise i James, bili iza njih. Stajali su tužno u tišini oko petnaest minuta, a onda su se povukli.

image

Ponovno zajedno.

POOL SUPPLIED BY SPLASH NEWS/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Ranije tog dana, William je s ocem nenajavljeno došao primiti izraze sućuti sugrađana okupljenim oko Westminster Halla. Bilo je vrlo emotivno, princ od Walesa odlično se držao sve dok mu jedna žena nije pokazala plišanog medvjedića Paddingtona, podsjetnik na posljednji skeč svoje bake povodom proslave njenog platinastog jubileja. William je dodirnuo medu, a onda skrenuo pogled u stranu, krijući suze. Okupljeni sunarodnjaci ohrabrili su ga riječima da će, kad na njega dođe red, biti dobar kralj.

Linker
26. travanj 2024 20:27