Catherine Princess of Wales

 CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
Afera "photogate"

Što to fanatično krije Kate? Naše stručnjakinje složne: "Katastrofalan PR veliki je udarac za monarhiju"

Kraljevska obitelj posljednjih je tjedana u fokusu zbog izbivanja princeze Catherine iz javnosti i loše komunikacije. Što je pošlo po zlu otkrile su nam komunikacijska stručnjakinja Renata Potočnik specijalizirana za krizno komuniciranje i ugledna komentatorica i novinarka, Nada Mirković.

Kraljevska obitelj posljednjih je tjedana u fokusu zbog izbivanja princeze Catherine iz javnosti i loše komunikacije. Što je pošlo po zlu otkrile su nam komunikacijska stručnjakinja Renata Potočnik specijalizirana za krizno komuniciranje i ugledna komentatorica i novinarka, Nada Mirković.

Neugodna afera britanske kraljevske obitelji zbog fotošopirane fotografije Catherine, princeze od Walesa, objavljene prošlog vikenda, dosegla je neslućen razmjer. U međuvremenu su četiri velike agencije povukle snimku zbog sumnje u autentičnost, princeza se 11. ožujka ispričala što su joj se, eto, potkrale pogreške dok je sama, u Photoshopu, uređivala ono što je trebalo poslužiti kao dokaz da je oporavak nakon operacije abdomena uspješan i kako nema razloga za zabrinutost zbog njenog zdravlja.

Otkriveno je mnogo nedosljednosti tijekom obrade fotografije čime je narušena vjerodostojnost onog tko ju je objavio. Primjerice, sama princeza na snimci nema vjenčani prsten, a čini se ni uho. Uočene su pogreške na ruci princa Louisa, njegov brat George nema sve prste na ruci dok je suknja princeze Charlotte djelomice zamagljena... Zbog svega su analizirani metapodaci iz sporne fotografije čiju je objavu odobrila Kensingtonska palača. Naposljetku su uočene dvije vremenske oznake prema kojima je jasno da je snimka prvi put uređivana u 21:54 sati u petak, 8. ožujka, te u 9:39 sati sljedećeg jutra, nakon čega je objavljena, piše The New York Post. Princeza je, pak, preuzela odgovornost zbog lažiranja, a javnost je nedavno obaviještena da se Kate, kako sada stvari stoje, neće pojavljivati u javnosti sve do lipnja.

Što se događa? Kako je moguće da se kraljevskoj obitelji dogodio takav gaf? Što je trebalo napraviti? Kako je trebalo djelovati i kako dalje nakon što su princ i princeza od Walesa "potopili" svoju vjerodostojnost - pitanja su koja smo postavili komunikacijskoj stručnjakinji Renati Potočnik, čija je specijalnost krizno komuniciranje, te uglednoj novinarki i komentatorici Nadi Mirković neupitnog znanja o britanskoj kraljevskoj obitelji koju godinama prati.

Svaka nedosljednost u komunikaciji stvara plodno tlo za narušavanje povjerenja i razvoj krizne situacije, ističe Renata Potočnik

"Svaka nedosljednost u komunikaciji stvara plodno tlo za narušavanje povjerenja i kreiranje mogućih teorija, a potencijalno i razvoj krizne situacije. U ovom slučaju imamo primjer potpuno drugačije komunikacije Kensingtonske palače tijekom hospitalizacije dvoje članova kraljevske obitelji i to u gotovo isto vrijeme. Podsjetimo, da je u slučaju kralja Charlesa Palača vrlo jasno objavila da kralj ima rak, uz posebno izdvojenu rečenicu u priopćenju: "Njegovo veličanstvo odlučilo je podijeliti svoju dijagnozu kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će pomoći u razumijevanju javnosti za sve one diljem svijeta koji imaju rak".To je transparentna komunikacija u kojoj nema prostora za pogrešne zaključke. Kralj je bolestan, ima rak, liječi se i otkazao je sve svoje obaveze”, kaže Renata Potočnik dodajući kako je kod Kate Middleton bilo drugačije.

image

Kralj Charles i kraljica Camilla na Božić 2023., u međuvremenu su postali primjer transparentnog kriznog komuniciranja

SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

"Sredinom siječnja je objavljeno da je hospitalizirana "zbog planirane operacije abdomena" i da je "malo vjerojatno" da će nastaviti svoje javne dužnosti do Uskrsa. I što se nakon toga dogodilo? Princeza je nestala, nikada nije snimljena da izlazi iz bolnice, vrijeme je prolazilo i cijela situacija je postala misteriozna, a komunikacija nejasna. Duga pauza u njezinim javnim nastupima i nedostatak konkretnih informacija stvorili su plodno tlo za zbunjenost, nepovjerenje, a potencijalno i razne teorije (zavjere). U takvoj situaciji je samo pitanje što će biti okidač koji će pokrenuti lavinu. I dogodila se sporna fotografija koja je otvorila prostor za sumnje i teorije zavjere, a posljedično utjecala i na narušavanje povjerenja javnosti. Ne znamo što se događa u Kensingtonskoj palači i u Windsor Home Parku, ali znamo da ne postoji nijedna objava ili fotografija princeze Kate od odlaska u bolnicu. Podsjetimo, govorimo o osobi koja je, bez obzira na okolnosti, uvijek bila dotjerana, ugodna, a nakon rođenja djece se svaki put u roku od 24 sata s osmijehom pojavila ispred bolnice potpuno uređena.

image

Princeza od Walesa povukla se iz javnosti, izlazak na misu 25.12.2023. bilo je jedno od njenih posljednjih pojavljivanja u javnosti

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK

Postoje situacije u kojima isprika pomaže u kriznoj situaciji. To se pokazalo i pokušajem isprike i objašnjenja na razini "zaigrali smo se fotošopom" koji je samo produbio krizu. Kriza zahtijeva transparentnu, dosljednu komunikaciju i dostupnost. U ovom slučaju to jednostavno znači da je jedina mogućnost popravka da se Kate Middleton zaista pojavi u javnosti i pokaže da je dobro i zdrava", zaključuje ugledna komunikacijska stručnjakinja.

image

Catherine, princeza od Walesa na prijemu za članove diplomatskog kora u prosincu 2023.

JONATHAN BRADY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK JONATHAN BRADY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Nada Mirković prisjetila se pak postulata pokojne kraljice kojeg se, na žalost, ne pridržavaju svi članovi kraljevske obitelji. "Kraljica Elizabeta II. najdublje je vjerovala da "kraljevska obitelj mora biti pred očima javnosti da bi joj se vjerovalo". Charles II. i njegova kraljica Camilla spremno su prihvatili taj naputak preminule i obožavane kraljeve majke. Kako je kralj spremno otkrio da se liječi od raka i upravo prolazi kemoterapije, a kraljica se otišla kratko odmoriti u neke sunčanije krajeve, Charles II. trenutno ‘radi od kuće‘ i u svojoj dnevnoj sobi prima državnike i veleposlanike, uz brojne prijatelje i obitelj koji dolaze na čaj da mu budu podrška. Nije se u cijelosti sakrio od javnosti.

image

Kraljica Elizabeta II. 2006. godine, na proslavi svog 80. rođendana

RUPERT HARTLEY/SHUTTERSTOCK

Misteriozni nestanak sa scene princeze od Walesa (42) veliki je udarac za normalno funkcioniranje monarhije. I ne samo to! Najednom smjerna Catherine postaje netko kome se ne može vjerovati. Nekad popularna Kate posljednji put bila je u javnosti, pred brojnim kamerama, još za Božić, a na operaciji nakon koje se skriva od očiju javnosti kao nekoć Greta Garbo bila je još sredinom siječnja, dakle prije dva mjeseca.

Povučena, odmjerena i samozatajna Kate odjednom je postala hrana za tabloide i zabava za javnost. Neshvatljivo je da si je to dopustila, govori Nada Mirković

Što se s Kate dogodilo zaista je postalo pitanje od milijun dolara jer onaj tko to prvi otkrije vjerojatno će na toj priči toliko i zaraditi. Što se princeza više skriva od javnosti, to tračevi postaju zločestiji. Prije nekoliko dana gledala sam TV emisiju Piersa Morgana u kojoj je vremešna izvjestiteljica iz palače, veoma sklona obitelji, ponovila da princeza griješi što nije otvoreno priznala što se s njom događa jer ovako kolaju nevjerojatne priče. Recimo, da je bila na operaciji poznatoj po skraćenici BBL, odnosno brazilskom liftingu stražnjice. Tračerski mediji smatraju da je premršava pa da joj je potrebno malo strateško ‘podebljanje‘. Tragovi svih ostalih operacija, recimo liftinga lica, već bi dosada mogli biti prikriveni šminkom.

Što je to ona mogla operirati da bi morala ostati u bolnici puna dva tjedna? Zašto se ne želi ili ne može pokazati već dva mjeseca, nitko ne može odgonetnuti, ni novinari, ni intervjuirani liječnici, čak ni princezini prijatelji. Budući da je kralj spremno priznao da se bori s rakom, nikome se ne čini vjerojatnim da bi princeza sličan problem tako opsesivno skrivala. Ili je možda toliko opsjednuta strahom od starenja, toliko narcisoidna pa je više puta ispravljala neki loše odrađen estetski zahvat?", smatra Nada Mirković.

image
PACIFICCOASTNEWS.COM/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Dodaje kako Photoshopgate, odnosno skandal s privatnom fotografijom koju je navodno sama Catherine napravila i ponudila medijima, toliko sramotan da su mnogi iz "tima Kate" počeli u komentarima po portalima objavljivati da prelaze u "tim Meghan".

image

Princeza Catherine sa suprugom, princem Williamom i njihovo troje djece

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK

"Ne samo da je princeza ponudila fotošopiranu fotku u koju je umetnuta neka njezina starija fotografija, ona je čak tvrdila da ju je sama fotošopirala kao potpuni amater. No, to je nemoguće jer tu vrstu obrade morao je napraviti netko upućeniji u taj posao, no ne i pravi, dobro plaćeni stručnjak. Zar se na tome štedjelo? Tko to radi PR za Williama i Kate da je ovako nešto dopustio?

Cijela priča oko lažne fotografije zaista je sramotna. Bez seksa i videovrpci, ali s bezočnom laži i bijedno obrađenom fotografijom. Što to Catherine, koja se mogla s majkom voziti u automobilu po mjestu Windsor, dakle nije vezana za krevet, tako fanatično skriva od medija? Što to cijela obitelj skriva i je li ih ona na to nagovorila? Bez obzira na to što najdublje vjerujem da svatko ima pravo na privatnost, Kate, skrivena kao onaj francuski kralj iza željezne maske, zaista je PR katastrofa za tu obitelj, koja se od PR užasa teško oporavlja još od 1989. i tampongatea Charlesa i Camille te izjave princeze Diane da je u njezinu braku od prvog dana bilo troje ljudi. Povučena, odmjerena i samozatajna Kate odjednom je postala hrana za tabloide i zabava za javnost. Neshvatljivo je da si je to dopustila", zaključuje Nada Mirković.

Linker
26. travanj 2024 02:46