Nastavio tradiciju

Kralj Charles stigao na uskrsnu misu u pratnji Camille, a sunarodnjacima je odaslao "poruku" nade

Malobrojnu blagdansku povorku članova kraljevske obitelji, bez Williama, Kate i djece, predvodio je princ Andrew premda su to trebali učiniti princeza Anne i princ Edward kao kraljevi zamjenici.

Čini se da je kralj Charles sunarodnjacima dao najljepši mogući poklon povodom Uskrsa: vidjeli su ga nasmiješenog, u pratnji supruge Camille na ulazu u kapelicu Sv. Jurja u sklopu dvorca Windsor. Mahnuo im je, premda je djelovao umorno. Odjeven u tamnoplavi kaput, kralj je bolesti unatoč, dao sve od sebe umiriti sunarodnjake i "poručiti" da bi njegov dolazak na misu ove uskrsne nedjelje, mogao biti dobar znak.

Kako je najavljeno, sjedio je odvojeno od članova obitelji: za razliku od prvih objava o tome da će prilikom svog prvog dolaska na javno događanje otkako se bori s teškom bolesti, držeći distancu od obitelji, otkrilo se da je tijekom današnje vjerske službe u zatvorenom prostoru, morao držati distancu i od svoje supruge, zbog bojazni po krhko zdravlje.

image

King Charles i kraljica Camilla oduševili su sunarodnjake

LONDON NEWS PICTURES/SHUTTERSTOCK LONDON NEWS PICTURES/SHUTTERSTOCK

Oboje su nosili plavo, kralj je bio u klasičnom kaputu dok je kraljičin ogrtač tog prohladnog jutra dizajnirala Anna Valentine, a šešir Philip Treacy. S bogoslužja su otišli odvojeno, s tim da je Camilla na putu do njihovog automobila (bio je to Bentley za državničke prigode, a ne obiteljski Rolls Royce), zastala kako bi primila buket od desetogodišnje Harriet, koja je jako dugo čekala priliku da simboličnom gestom kralju poželi uspješan oporavak, piše Daily Mail.

Premda je ranije određeno kako će Edward, vojvoda od Edinburgha, najmlađi sin pokojne kraljice Elizabete i jedina kraljičina kćer, princeza Anne biti "glavni" u kraljevskoj obitelji dok se Charles ne oporavi (oboje su 2022., u Domu lordova, imenovani u kraljevsko vijeće kao zamjena za monarha u slučaju da se on nalazi u inozemstvu ili nije dobrog zdravlja), prorijeđenu povorku članova kraljevske obitelji na putu od dvorca do kapelice, predvodio je (osramoćeni) princ Andrew.

"Budući da princ William nije mogao doći, a nema ni princa Harryja i njihove djece, Andrew ima prednost kao osmi u redu za prijestolje, unatoč "tmastim oblacima" što ga zasjenjuju kao posljedica njegovog prijateljstva s pokojnim, serijskim zlostavljačem djece, Jeffreyem Epsteinom", komentirao je redoslijed u povorci do kapelice kraljevski dopisnik Michael Colet, čije riječi prenosi Daily Mail.

image

Nesalomljiva princess Anne uoči bogosložja u kapelici

JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK

Obiteljska povorka bila je skromna u usporedbi s prijašnjim, sretnijim godinama, ali princeza Anne, njen suprug Sir Timothy Lawrence, Edward i Sophie, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha te Sarah, vojvotkinja od Yorka, koja je također oboljela od karcinoma (melanom), trudili su se odaslati poruku nade i postojane podrške kralju te princezi od Walesa, uz otprije iskazanu potporu bivšoj supruzi princa Andrewa.

image

Sarah Ferguson, princeza Anne, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha, prije mise

JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK

Uoči proslave Uskrsa, u javnost je stigla diskretna dojava osoblja bliskih kralju da se "nazočnosti Njegovog Veličanstva na bilo kojem događaju ‘treba nadati, a ne pretpostaviti, budući da se i dalje usredotočuje na svoje zdravlje". Pritom je za The Telegraph rečeno da je kraljeva nazočnost na misi "znak da stvari idu u pravom smjeru". Za to vrijeme, Catherine, princeza od Walesa, oporavlja se u obiteljskoj ladanjskoj rezidenciji, Anmer Hallu. Uz nju je princ William, a kako njihova djeca imaju praznike, Kate se prepušta ljubavi i pažnji najmilijih. Važan je svaki trenutak jer praznici završavaju već 17. travnja: princ George, princeza Charlotte i princ Louis vraćaju se školu, dok će William nastaviti balansirati između kraljevskih obaveza i brige za suprugu. Njegov najvažniji back-up sada su princeza Anne, stric Edward i njegova supruga Sophie. Preuzimaju teret obaveza na sebe kako bi Williamu oslobodili što više vremena biti s Kate, jer ga supruga treba više no ikada prije.

image

Kralj Charles i Camilla došli su na misu

HENRY NICHOLLS AFP
image
JUSTIN TALLIS AFP
image
JUSTIN TALLIS AFP
image
HOLLIE ADAMS AFP
Linker
09. travanj 2024 01:06