uvijek kontra

Harry i Meghan iznenadili dolaskom na premijeru, Britanci ljuti: "Ovo je bezosjećajno"

Prinčevski par nenajavljeno je došao u Kingston na premijeru filma "Bob Marley:One Love" o slavnom reggae glazbeniku, a najviše se družio s tamošnjim političarima koji se spremaju prekinuti sve veze s britanskom monarhijom.

Nakon duljeg vremena Princ Harry i Meghan Markle pojavili su se zajedno u javnosti. I to ni više ni manje nego na premijeri filma o Bobu Marleyu u njegovom rodnom gradu Kingston na Jamajci. I ne bi bilo ništa čudno što se par, koji nosi titule vojvode od Essexa, pojavio u jednoj zemlji članici Commonwealtha, no Britance zabrinjava što se vrlo prisno nakon družio s premijerom Andrewom Holnessom i Marlene Malahoo Forte, ministricom za pravna i ustavna pitanja, koja je prošle godine rekla da bi Jamajka uskoro mogla "prekinuti veze" s monarhijom i kako bi budućnost nacije trebala biti "u rukama Jamajke".

image

Prinčevski par s premijerom Jamajke i njegovom suprugom

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Tako dolazak nasmijanog prinčevskog para u zemlju koja jasno i glasno želi izaći iz Commonwealtha nikako nije sjela britanskoj javnosti. Britanci Harryja i Meghan nazivaju "neosjetljivim" za probleme u kojima se našla njegova obitelj: Charles je pred operacijom prostate, a šogorica Kate se još oporavlja od operacije abdomena pa njihov posjet Jamajci u ovim okolnostima smatraju potpuno neprimjerenim. Kraljevski komentator Phil Dampier rekao je za MailOnline: ‘‘U normalnim okolnostima ne bi bilo ništa loše da odu na filmsku premijeru. Ali u vrijeme kada njegov otac ide pod nož, a Jamajka diže buku oko odbacivanja monarhije, ovo je prilično bezosjećajno. Njihov posjet šalje poruku da podržavaju tu zemlju koja se sprema na referendum, a nisu našli vremena javno iskazati podršku kralju i princezi od Walesa.‘‘

image

Meghan i Harry s Brianom Robbinsom, izvršnim direktorom Paramount Picturesa i Nickelodeona, i njegovom suprugom Tracy James

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

No izvori bliski kraljevskoj obitelji tvrde da je par izrazio svoju zabrinutost za zdravlje Charlesa i princeze Kate te im poslao najbolje želje za ozdravljenje. Ali to nije dovoljno za britansku javnost, a ovaj potez smatraju provokacijom s obzirom na teška vremena koja su zadesila monarhiju. Naime, treba se prisjetiti posjeta princa Williama i princeze Kate Jamajci 2022. koji nije prošao u najboljem raspoloženju jer im je već tada premijer Andrew Holness najavio izlazak iz Commonwealtha i prema njima nije bio ni približno drag i simpatičan kao prema Harryju i Meghan.

Linker
23. travanj 2024 09:06