Druga strana vladara

Fotograf otkrio kako je Charlesu bilo nakon Dianine smrti: ‘Bio sam jedini s njim‘

Sadašnjeg kralja Charlesa pratio je u stopu od 1977. i nagledao se mnogo važnih trenutaka u njegovom životu, a sada je htio javnosti prikazati onu stranu koju javnost ne zna.

Fotograf koji radi za The Sun i kralj Charles usko su povezani više od 40 godina, a njihova suradnja donijela je najneočekivaniji spoj u britanskoj monarhiji. Arthur Edwards služio je kao kraljevski fotograf za poznati britanski tabloid punih 45 godina, a pratio je članove britanske kraljevske obitelji u preko 120 zemalja na 200 turneja, fotografirao je i sedam kraljevskih vjenčanja, pet sprovoda i sedam rođenja. Sada je taj 82-godišnji fotograf razgovarao za People o svojoj novoj knjizi fotografija "Behind the Crown: My Life Photographing the Royal Family", a otkrio je ono što javnost ne zna o kralju i kraljici supruzi.

image

Kralj Charles i kraljica Camilla

JORDAN PETTITT-PA/SPLASH/PROFIMEDIA

Smrt kraljice Elizabete opisao je kao kraj jedne ere što je Edwardsa ponukalo da zapiše sve ono što je doživio. Fotograf koji je zbog svoje službe u tisku dobio odlikovanje Member of the British Empire 2003. godine, Charlesa prati svojim objektivom od 1977. "Gledao sam kako taj princ ima vizionarske objave o arhitekturi i organskoj hrani, kao i čuvanju mora od plastike. Shvatio sam da jednostavno radi sve što može kako bi doveo do promjene. I rekao je: ‘Ne za mene, nego za moju djecu i unuke‘. Osjetio sam kako je on divna osoba za suradnju i za sve to zapisati", kazao je Arthur Edwards. Fotograf je kazao kako mu je glavni motiv bio promijeniti ono što ljudi misle o kralju.

"Punih 70 godina htio je biti kralj, ali nije htio igrati igrice i piti šampanjac, htio je napraviti nešto i to je radio. On je pionir u podršci slabijima i autsajderima. Ako bi veliki supermarket došao u selo, gdje će se onda uništiti i zatvoriti svi lokalni dućani, on bi se borio za selo", kazao je fotograf te dodao da je u narodu sada kao kralj Charles prihvaćen mnogo više nego kada je bio princ. Vidi to prema gužvi koja se stvara kada dođe u neko mjesto.

image

Charles se uvijek zalagao za malog čovjeka

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U svojoj knjizi koja je objavljena u studenom 2022. kraljevski fotograf tvrdi da je Charles uvijek radio najbolje za druge ljude. "Sada je jedna od najvećih zadaća u životu da učini od Williama dobrog kralja, a Williamov zadatak je da od Georgea napravi dobrog kralja", kazao je fotograf za People.

U proteklih 45 godina nagledao se Edwards svega, vidio je iz prve ruke koliko je za Charlesa bilo teško razdoblje nakon smrti princeze Diane 1997. Isto tako svjedočio je koliko je Lady Di promijenila kraljevsku obitelj zauvijek. Kaže za sebe da je "zapeo" s Charlesom u tim teškim momentima nakon njene smrti. "Često sam bio jedina osoba u avionu koja putuje s njim. U zemlje poput Nigerije ili Saudijske Arabije. Ljudima nije bilo stalo. Mislili su Diane više nema i to je završilo. Ali nije završilo jer on je radio nevjerojatan humanitaran posao. A ja sam snimao dobre fotografije", prisjetio se.

image

Camilla je unijela novu energiju i usrećila kralja

PAUL KANE/AFP/PROFIMEDIA

Isto tako uvjerio se koliko je dobrog donijela Camilla, nakon što je formalno stupila na scenu oko 2004. Edwards kaže da je donijela novu svježu energiju. "Naša prva turneja bila je u Sjedinjenim Državama, sjećam se da smo otišli u market na sjeveru LA-a, netko joj je dao breskvu, a ona ju je počela jesti, što niti jedan član kraljevske obitelji ne bio učinio! Ali ona jest. I sjećam se da sam rekao kako Diana nikad ne bi to učinila. Ali Camilla je bila drugačija. Ona je donijela potpuno novo značenje princu Charlesu, on je sada mnogo sretnija osoba. Zadovoljan je. A nju uvijek oslovljava s riječima ‘moja draga supruga‘", zaključio je kraljevski fotograf.

Linker
15. travanj 2024 16:11