Naomi Campbell

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
ROĐENA POBJEDNICA

Trnovit put do vrha: "Morala sam biti dvostruko bolja i pobijediti tugu koja me pratila..."

Supermodel Naomi Campbell s kolegicama Lindom Evangelistom, Cindy Crawford i Christy Turlington zvijezda je dokumantarnog serijala koji se prikazuje na Apple TV+.

Supermodel Naomi Campbell s kolegicama Lindom Evangelistom, Cindy Crawford i Christy Turlington zvijezda je dokumantarnog serijala koji se prikazuje na Apple TV+.

Bila je najmlađa u prvoj generaciji supermodela i prošla je najtrnovitiji put do zvijezda i titule Crne Pantere kako su mediji prozvali danas 53-godišnju englesku manekenku Naomi Campbell na vrhuncu slave - potkraj 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Bez nje dokumentarni serijal "The Super Models" koji se prikazuje na kanalu Apple TV+ ne bi bio potpun, pa je Naomi Campbell njegova glavna zvijezda skupa sa svojim kolegicama Cindy Crawford, Lindom Evangelistom i Chrisy Turlington. Svaka od njih ima svoju dramatičnu i tužnu priču o tome na što su sve morale pristati i pretrpjeti da stignu do vrha, kad su se modni velikani otimali za njih i zlatom ih plaćali da pistom prošeću u odjeći s njihovim potpisom.

image

Četverolist supermodela: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell and Christy Turlington na Versaceovoj reviji 1991.

PAUL MASSEY/SHUTTERSTOCK

A da nije sve bilo bajka i kad su stigle do vrha i pola u šali, a pola ozbiljno izjavljivale da ne ustaju iz kreveta dok im netko ne uplati deset tisuća dolara - što bi uzevši prosječnu godišnju stopu inflacije danas bila protuvrijednost od 25 tisuća dolara, najbolje od svih pokazuje primjer upravo Naomi Campbell.

image

Naomi Campbell u Cannesu ove godine je zablistala u Chanelu

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

Iza sebe ima 37 godina manekenskog staža, njezino osobno bogatstvo procijenjuje se na 80 milijuna dolara, danas je majka 2-godišnje kćerkice i novorođenog sinčića, čija imena nije otkrila javnosti, a pred kamerom je progovorila i o svom mučnom odrastanju, traumama koje je proživjela u djetinjstvu, te ovisnosti o alkoholu i drogama, što ju je pratilo na vrhuncu slave.

image

Gianni Versace i Naomi Campbell

SHERIDAN MORLEY/SHUTTERSTOCK

Posljednja Mohikanka iz prvobitne postave supermodela s početka 90-ih danas živi između New Yorka i Londona, a njezina opsjednutost higijenom dovela ju je do toga da kao svoju omiljenu robnu marku navodi Dettol, britanskog proizvođača sredstava za čišćenje čije proizvode koristi od djetinjstva.

Pred kamere je prvi put stala kao 7-godišnjakinja u videospotu Boba Marleyja za pjesmu "Is This Love", a kao 13-godišnjakinja je zaplesala uz Boya Georgea i njegov bend Culture Club u spotu "I’ll Tumble 4 Ya". Iduće godine su je angažirali i u spotu "Mistake No. 3", a najviše se pamti njezina uloga u spotu za pjesmu "Freedom" neprežaljenog Georgea Michela u kojem je gostovala s kolegicama Lindom Evangelistom, Christy Turlington i Cindy Crawford.

image

Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington u akciji

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Kada sam počinjala, nisu me bukirali za neke revije samo zbog boje moje kože, ali nisam dozvolila da me to frustrira, nego sam uložila dodatni napor. Morala sam biti dvostruko bolja da uspijem", izjavila je Naomi koja se u povijest upisala kao prvi crni model na naslovnici najuglednijih modnih časopisa. No, našla se i u središtu brojnih ekscesa i skandala kojima je kumovala njezina dugogodišnja ovisnost o alkoholu i kokainu.

image

Naomi Campbell na premijeri filma ‘Killers of the Flower Moon‘

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

"To je bio moj način da se nosim s tugom i stresom, te smrću Giannija Versacea, čija me pogibija slomila. Bio mi je više od prijatelja, Giannijeva smrt me uništila", ispričala je Naomi Campbell koja se nakon pet godina ovisnosti potkraj 90-ih javila u kliniku za liječenje od ovisnosti. I tu je bitku dobila, a nakon toga je svojim prijateljima, primjerice Johnu Gallianu i Marcu Jacobsu, velikodušno pomagala da se i oni riješe svojih ovisničkih demona.

"Nisam razmažena diva i princeza na zrnu graška koja gubi kontrolu kad nije sve po njezinom. ali mi jednostavno padne mrak na oči kad me bliske osobe iznevjere. To je posljedica toga što nisam upoznala oca i što sam kao djevojčica patila zbog osjećaja da me majka napustila", ispričala je.

Linker
27. travanj 2024 07:58