mlada nada

Tko je pjevačica Raye koja je "pokorila" nominacije za BRIT nagrade i ušla u povijest?

Dvadesetšestogodišnja glazbenica prava je senzacija. Ima čak sedam nominacija, a prije nje rekord sa šest držali su Robbie Williams i Craig David te glazbena skupina Gorillaz.

Izašle su nominacije za 44. BRIT nagrade, a među natjecateljima za prestižnu nagradu jedno ime posebno se istaknulo. Riječ je o 26-godišnjoj pjevačici Raye koja je zaradila rekordnih sedam nominacija. Glazbenica se natječe u glavnim kategorijama, poput one za umjetnicu godine, a njezin album "My 21st Century Blues" u utrci je za album godine. Čak dva njezina singla "Escapism" i "Prada" natječu se za titulu pjesme godine. A uz to je nominirana za najbolju pop izvedbu, R&B izvedbu te najbolju novu umjetnicu.

Tako Raye ima sedam nominacija što dosad nije uspjelo ni jednom glazbeniku ili glazbenici u povijesti dodjele nagrada. Prije nje rekord sa šest nominacija držali su Robbie Williams i Craig David te glazbena skupina Gorillaz. A koliko će nagrada, i hoće li uopće mlada pjevačica, ponijeti kući jednu od nagrada saznat ćemo 2. ožujka kada je zakazana svečana dodjela u Londonu.

"Trenutno me prevladavaju razne emocije. Iskreno, ne znam kako se ovo uopće dogodilo", rekla je pjevačica nedugo nakon što je saznala da je nominirana. No tko je zapravo Raye koja će biti ostati upisana u povijest.

image

Glazbenica je nominirana za sedam prestižnih BRIT Awardsa

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Umjetničko ime joj je Raye, a puno ime Rachel Agatha Keen. Rođena je 24. listopada 1997. godine u Londonu. Prvu pjesmu napisala je sa sedam godina. Kako je kasnije otkrila, šetala je sa svojim ocem i na ulici ugledala beskućnika, zabrinutu sedmogodišnjakinju odmah je zasmetala nepravda te je napisala pjesmu "Change Your World", koja nikad nije objavljena.

Nakon toga obećala si je da želi postati glazbenica. U njezinoj obitelji se gotovo svi na neki način vole baviti glazbom pa je još kao mala u crkvi počela pjevati gospel u zboru. Naime, djed joj je bio tekstopisac i skladatelj, a i majka je pjevala crkvenom zboru. Rayine sestre su također obje glazbenice. Abby Lynn Keen je poznata pod umjetničkim imenom Absolutely, dok je Lauren Keen također glazbenica.

No, iako je imala sretno djetinjstvo kao tinejdžerica preživjela je veliku traumu. Naime, kada je imala 17 godina, glazbeni producent ju je seksualno napastovao o čemu je progovorila u intervjuu za magazin Cosmopolitan . "Kada razmišljam o napadajima panike i PTSD-u, jednostavno shvaćam da nečije radnje postanu tvoj teret, a u tome ti ne može pomoći nikakva terapija", objasnila je. U razgovoru za magazin Rolling Stones rekla je da joj je vjera pomogla.

image

Kao dijete pjevala je u crkvi

SCOTT GARFITT/GLOBAL/SHUTTERSTOCK

Ipak, strašno iskustvo ju nije obeshrabrilo i 2014. godine sa samo 17 godina izdala je debitantski EP "Welcome to the Winter". Odmah nakon toga, potpisala je ugovor s produkcijskom kućom. No, nije sve teklo kako je zamislila. Naime, sljedećih 7 godina nije izdala album iako je napisala pjesme. "Imali smo dogovor za četiri albuma od 2014. godine, a ja nisam mogla objaviti niti jedan album", napisala je tada pjevačica na društvenoj platformi X, prije poznatoj kao Twitter.

Raye je raskinula ugovor s Polydorom i počela stvarati glazbu kao nezavisna glazbenica, ali i surađivati s drugim glazbenicima i za njih pisati pjesme. Tako njezine uratke izvode i zvijezde poput John Legend, Charli XCX, Hailee Steinfeld i Madison Beer. U lipnju 2022. objavila je singl "Hard Out Here", drugi singl "Black Mascara" u kolovozu i treći "The Thrill is Gone" u listopadu iste godine. Sve pjesme nalaze se na albumu "My 21st Century Blues" koji je svjetlo dana ugledao u veljači 2023. godine, a za koji je sada i dobila tolike nominacije za BRIT awards.

"Ovaj album govori o nekim poprilično teškim temama koje ženama nisu lake za podijeliti. Često nas se potiče da šutimo, a ako se pobunimo i progovorimo onda je to sramota", rekla je 26-godišnjakinja uoči izlaska albuma.

U svojim pjesmama Raye govori i o temama poput zlouporabe opojnih sredstava, seksualnog nasilja, ali i kako se nositi s tjeskobom. "Samo želim biti žena koja će moći otvoreno pričati o svim temama. Kada već pišeš pjesme, samo se nadaš da će se ljudi moći poistovjetiti sa stihovima", istaknula je Raye.

Iako se jako malo zna o njezinom privatnom životu, šuškalo se da je 2018. godine bila u vezi s reperom Drakeom. Prije dvije godine, strani mediji su raspisali o njezinoj vezi s glazbenikom Samom Fenderom nakon što su ih paparazzi snimili kako izmjenjuju nježnosti na BRIT Awardsima.

image

Profesionalno se zove Raye, a puno ime joj je Rachel Agatha Keen

DAVE HOGAN/HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK
Linker
10. travanj 2024 11:56