NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
NEMA PREDAJE!

Snažnija od predrasuda: Prva žena na čelu Dinama otkriva kako se nosi s izazovima na ‘muškom terenu‘

Upraviteljica Dinamove humanitarne zaklade Nema predaje za magazin Gloria govori koliko je pogađaju teške ljudske sudbine, kako se nosi s izazovima na ‘muškom terenu’ i s kim najradije provodi vrijeme izvan maksimirskog stadiona

Upraviteljica Dinamove humanitarne zaklade Nema predaje za magazin Gloria govori koliko je pogađaju teške ljudske sudbine, kako se nosi s izazovima na ‘muškom terenu’ i s kim najradije provodi vrijeme izvan maksimirskog stadiona

Približava se ožujak, a s njime i dva važna datuma u životu Vlatke Peras. Na prvi dan proljeća je rođena, a početkom trećeg mjeseca 2019. imenovana predsjednicom Uprave Građanskog nogometnog kluba Dinamo. I to kao prva žena u 110 godina dugoj povijesti modrih, čiji je simbol lav. No, osim što će uskoro biti druga obljetnica otkako je na čelu najtrofejnijeg hrvatskog prvoligaša, 43-godišnja Zagrepčanka upravlja i Zakladom Nema predaje, koju je Dinamo osnovao lani u studenom. Rad joj je usmjeren na tri glavna područja: integraciju osoba s invaliditetom u nogomet, potporu mladim sportašima te socijalnu solidarnost i pomaganje. Pa tako i stradalima u razornom potresu na Banovini.

- Zaklada je organizirala akciju pomoći u selu Pecki, petnaestak kilometara od Petrinje, u kojem je većina stanovnika još tijekom Domovinskog rata ostala bez krova nad glavom. Donacijama u vrijednosti od oko pola milijuna kuna je - uz drugu potrebnu opremu - kupljeno deset stambenih kontejnera. Naša delegacija posjetila je Pecke nakon završetka radova i postavljanja privremenih objekata za život kojima smo obiteljima barem malo olakšali teške trenutke. Jako su nas potresli tužni prizori u Petrinji i na cijelom tom području pa ćemo i dalje pomagati. Jer to će biti potrebno i kad prođe ovaj prvi val humanosti. Zahvaljujem onima koji su se uključili u rad Zaklade Nema predaje i donacijama pomogli ostvariti humanitarnu akciju - govori Vlatka Peras, dodajući kako je Dinamo pokazao veliko srce i nakon zagrebačkog potresa u ožujku. Donirali su sredstva oštećenim bolnicama te darovali dva sanitetska vozila kao pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa. Ove godine realizirat će još nekoliko pojedinačnih zamolbi za donacije, o čemu odlučuje Upravni odbor na čijem je čelu Krešimir Antolić, a članovi Amra Peternel, Iva Cigrovskij, Damir Krznar i Damir Najmenik. U planu su i dva veća projekta: stipendije za mlade talentirane sportaše te obnova zagrebačkih školskih sportskih igrališta.

image
Vlatki na tribinama često društvo pravi Amra Peternel, članica Uprave kluba i Upravnog odbora Zaklade Nema predaje
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Društveno-odgovorno djelovanje

- Spomenula bih i postojeće projekte koji će biti nastavljeni s povratkom gledatelja na tribine ili s promjenom epidemioloških mjera: audiodeskripcija utakmice za slijepe i slabovidne, trening djece s teškoćama, dolazak navijača s intelektualnim teškoćama... Sve ono što je klub provodio do pojave epidemije koronavirusa. Dinamo je s ovim projektima prvi u Hrvatskoj, pa čak i u regiji, a voljeli bismo da što više klubova i organizacija prati naš put i tako pomogne zajednici u kojoj djeluju. Mislim da dobra djela oplemenjuju svakoga od nas i da smo, uz to što ćemo nekoga usrećiti, na kraju i mi duhovno bogatiji ljudi. Jako me pogađaju nesretne ljudske sudbine i teške životne situacije. Smatram da svatko od nas može pomoći na neki način i da za to ne postoje prepreke. Dovoljni su, možda, jedna gesta ili potez da se nečiji život promijeni na bolje - kaže Vlatka Peras, ponosna što je Nema predaje prva sportska zaklada u Hrvatskoj i uopće na ovim prostorima. Ideja za njenim osnivanjem pojavila se kao vrhunac onoga što je Dinamo, na čelu s predsjednikom Mirkom Barišićem, ranijih godina radio na području društveno-odgovornog djelovanja. Pratili su primjere brojnih istaknutih klubova, korporacija i zaklada te sudjelovali na konferencijama diljem Europe i svijeta kako bi dobili uvid u najbolja iskustva i praksu, a na kraju su za svoj rad i projekte dobili brojna međunarodna priznanja.

image
Vlatka je u klubu Dinamo više od 20 godina, a početkom 2016. postala je članica Uprave
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Vlatka Peras tome je svjedočila iz prve ruke jer je u klubu već više od dvadeset godina. Iako je po struci magistra inženjerka zračnog prometa, od 1998. radi u GNK Dinamo - u Odjelu odnosa s javnošću, u sportskom sektoru, a od 2005. je bila voditeljica ureda Uprave kluba.

Početkom 2016. postala je članica Uprave, gdje je bila zadužena za ljudske potencijale, a potom je s tog mjesta imenovana predsjednicom.

Budući da je kroz razne pozicije detaljno upoznala sve aspekte poslovanja i rukovođenja, nije dvojila o preuzimanju tako velike odgovornosti. Smatrala je da sa suradnicima može uspješno voditi veliki klub poput Dinama.

- Presudili su golema čast i ponos koje sam osjetila kad sam preuzela ovako važnu funkciju. Teška je i izazovna, no kad ste u ovom poslu dugo koliko sam ja, onda vam to teško i izazovno postane svakodnevica. Ovaj posao sa sobom nosi mnogo situacija koje se čine obeshrabrujućima, ali ja sam borac po karakteru i svaki put izađem jača i bogatija za novo iskustvo. Pojava epidemije covida-19 donijela je brojne promjene u cijelom svijetu pa tako i kod nas. Teško je raditi bilo kakve planove, no nadam se da ćemo kao sportski kolektiv još jednom pokazati da zajedno možemo prevladati sve poteškoće i probleme. Dinamo je uspješno završio 2020. Usprkos koronakrizi, imali smo pozitivan financijski rezultat. Jedno vrijeme nije bilo utakmica pa su bili smanjeni prihodi od marketinga, prodaje ulaznica i suvenira te donacija Grada Zagreba za natjecanja, razvojni program i objekte. Ipak, na vrijeme smo reagirali i sačuvali financijsku stabilnost, a time uspjeli zadržati i sva radna mjesta, na što smo jako ponosni. Zbog pandemije su i dalje na čekanju treninzi i natjecanja mlađih kategorija u Dinamovoj nogometnoj školi, no vjerujem da će se uskoro sve vratiti u normalu - optimistična je Vlatka Peras, sretna što su i sportski rezultati bili vrhunski. Dinamo je upisao odlične nastupe u Europskoj ligi, gdje je završio kao vodeća momčad skupine bez ijednog poraza i osigurao mjesto u šesnaestini finala. Ujedno je jesenski dio sezone završio kao vodeća momčad Prve hrvatske nogometne lige.

image
Vlatka Peras ponosna je što je Dinamo bez ijednog poraza ušao u šesnaestinu finala Europske lige
PRIVATNI ALBUM

Stroga, ali pravedna šefica

- Naravno da pratim sve nastupe Dinama. I ne samo to - na sve utakmice i putujem. Mislim da je to jedino ispravno s obzirom na funkciju koju obnašam. Upravo su utakmice mjesto najvećih veselja i najvećih tuga. Ne možete raditi u sportskom klubu, a ne postati ovisni o tom osjećaju ponosa i sreće kada vaša ekipa pobjeđuje. Hvala Bogu pa u Dinamu često imamo razloga za sreću i slavlje - govori Vlatka, koja u ured na maksimirskom stadionu dolazi u devet ujutro, a ostane do navečer. Rad u nogometu je, kaže, izuzetno zanimljiv i dinamičan, uz puno iznenadnih situacija. No, smatra da je to čar njene profesije i ne bi je mijenjala.

image
Vlatka svoj modni stil opisuje kao 'bussiness casual'
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a tako je nekako i kad ste s “druge strane ekrana”. Svaki dan se susrećete s nečim novim i to je ono što me uvijek iznova oduševi i u najtežim trenucima podsjeti zašto sam zaljubljena u ovaj posao. A kakva sam šefica trebalo bi pitati moje suradnike. Znam biti stroga i zahtjevna, ali to je samo zato što od svog tima očekujem isto onoliko koliko očekujem i od same sebe. Trudim se, ipak, biti pravedna jer mi je na početku karijere upravo taj moment bio najvažniji. Standardi su visoki, sami smo ih postavili i od svakoga se očekuje maksimum, što i priliči klubu kao što je Dinamo. Iz godine u godinu raste u svim aspektima i naravno da to nije lako pratiti. Od svih nas se traži izvrsnost - objašnjava Vlatka Peras, trudeći se pronaći vremena i za strasti izvan posla. Važno joj je odvojiti vrijeme samo za sebe i barem malo odmaknuti misli od radnih obaveza pa rado šeće prirodom, trči, planinari na Sljemenu, a ugodi si i nekim tretmanom u salonu ljepote. No, najbolji i najefikasniji “antistresni tretman” joj je kad je doma sa 17-godišnjom kćeri Barbarom. Učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije ima smisla i za šminkanje pa je nerijetko i mami vizažistica.

image
Vlatka Peras s kćerkom Barbarom, 17-godišnjom učenicom Gornjogradske gimnazije
PRIVATNI ALBUM

Vlatka se voli igrati i s modom, a iako na poslu nema propisani dress code, nit vodilja joj je “business casual”. Sportski je tip pa izvan ureda nosi trenirke i traperice u kombinaciji s tenisicama, a u posebnim prigodama bira odjeću domaćih kreatora. Često je se može vidjeti u haljinama najdražeg dizajnera Ivana Alduka. Ne zamara se predrasudama da joj kao ženi nije mjesto u “muškom svijetu”.

- U lice mi to nikada nitko ne kaže, no vjerujem da iza leđa ima dovoljno otrovnih strelica na tu temu - smije se Vlatka Peras. - Naravno, takve situacije više niti ne primjećujem, niti uzimam k srcu. Kada ste u ovakvom poslu, morate biti spremni na činjenicu da neće uvijek biti onako kako želite, kao ni to da će vam uvijek svi biti naklonjeni. S vremenom se naučite okružiti inspirativnim ljudima koji vas tjeraju naprijed i koji cijene vas i vaš rad. A ostalima vlastitim uspjehom zatvorite usta.

Linker
26. travanj 2024 05:47