Vaterpolist Cosmin Radu (39), Rumunj koji igra za zagrebačku Mladost, dobro govori hrvatski, iako se još zabuni s pokojim padežom, no za štednjakom puno manje griješi. Što i ne čudi jer je sedam godina proveo u Firenci gdje je igrao za Rari Nantes Florentia i uživao u najfinijim toskanskim specijalitetima, ali i usvojio osnovna kulinarska znanja.
Simpatični sportaš, koji je i kapetan rumunjske reprezentacije, već deset godina živi u Hrvatskoj, ima i našu putovnicu, a kad god ima vremena, iz Zagreba odlazi u Rijeku gdje je kupio stan. Tamo je, naime, tri godine igrao za klub Primorje, zaljubio se u more, stekao prijatelje, ali i prijateljice koje su ga naučile kuhati primorske specijalitete.
A iako u Rijeci kupuje namirnice na tržnici, u Zagrebu za to nema vremena pa u nabavu ide u dućane. Treninzi su mu, naime, do ranih popodnevnih sati, a ovih dana i navečer jer je otputovao u Beograd gdje se do 17. siječnja igraju kvalifikacijski turnir Regionalne vaterpolske lige.
Koji su vam najdraži okusi iz djetinjstva?
- Kolači iz slastičarnice u blizini moje kuće u rodnom Bukureštu. I danas prvo svratim u nju kad dođem kući. Sada znam da možda nije najbolja, ali meni je najdraža.
Koliko se rumunjska kuhinja razlikuje od hrvatske?
- Glavni obroci su čorbe, nešto jušno i uvijek s mesom, jedemo puno svinjetine, imamo i sarmu… Čini mi se da je naša kuhinja slična vašoj slavonskoj.
Što najčešće kuhate?
- Volim tjesteninu na sto načina, meso, svinjska rebrica, hamburgere koje sam radim uz neke zanimljive priloge poput karameliziranog luka, znam spremiti i kozice, ispeći ribu…
Karbonara
Sastojci za dvije osobe:
- 220 g spaghettona (debelih špageta)
- 25 g slanine
- pancete ili guanciale (sušeni svinjski obrazi)
- 2 jaja i jedan žumanjak
- 50 g ribanog parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja
- mljeveni papar, sol
Priprava
Staviti tjesteninu u kipuću posoljenu vodu. Slaninu izrezanu na veće kockice pržiti na maslinovom ulju dok ne postane hrskava. Dok se slanina prži, umutiti jaja s malo papra, mrvicu soli i pola količine ribanog sira. Kada je slanina gotova, ugasiti vatru, ukloniti višak masnoće te dodati skuhanu tjesteninu sa žlicom vode u kojoj se kuhala. Promiješati i nakon minutu, dvije umiješati umućena jaja. Paziti da temperatura tijesta nije previsoka kako se jaja ne bi ispekla. Servirati s ostatkom ribanog parmezana.
A zna li pripremati slastice, što uvijek mora imati u hladnjaku i što bi mogao jesti tri dana zaredom otkrijte u novom broju magazina Gloria!