U KUĆI SLIKARA

Inspiracija za drugačiju varijantu mediteranskog stila: Osvojit će vas ovaj minimalistički interijer

Smještena na obali zapadnog Sredozemlja, kuća katalonskog slikara odražava elemente okolnog krajobraza donoseći mediteranski stil u izdanju kojim dominiraju zemljani tonovi.

Na spomen mediteranskog stila mnogi prvo pomisle na plavo-bijelu kombinaciju upotpunjenu pletenim namještajem i ukrasnim detaljima poput školjki ili prikaza riba koje asociraju na more. Ipak, da postoje i drugačije varijante tog stila pokazuje “MED”, kuća katalonskog slikara za čije su preuređenje bili zaduženi Maribel Caballero i Ismael Barajas iz studija CírculoCuadrado.

Poštujući elemente izvorne arhitekture, poput tipičnog katalonskog nadsvođenog stropa i drvenih ulaznih vrata, preoblikovali su tlocrt kako bi unijeli što više prirodne svjetlosti u interijer. Prizemlje s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom osmišljeno je kao otvoren prostor, za razliku od kata na kojem se nalaze spavaće sobe i vlasnikov prostrani atelijer te potkrovlja u kojem su smještene prostorije za čitanje i opuštanje.

image
MERCè GOST PARERA
image
MERCè GOST PARERA

Posebnost kuće su i dva unutrašnja, stilski drugačija dvorišta. Jedno sa zidovima od opeke i podom od mikrocementa koje služi kao blagovaonica na otvorenom i gleda na unutarnjiklimatizirani bazen, te drugo s bazenom na otvorenom koje vodi do atelijera i terase na katu. Mediteransko ozračje usklađeno s okolnim pejzažem prije svega je postignuto izborom boja i materijala, no umjesto uobičajenog spoja plave i bijele, doduše blago naznačenog u blagovaoničkom dijelu kuhinje kojim dominira otok od Lapitecovog sinteriranog prirodnog kamena, bijela se ovdje kombinira sa zemljanim tonovima tipičnim za katalonsko priobalje - drvenim podovima, stropom od terakote i prirodnim prućem od kojeg su lokalni zanatlije izradili pletena sjenila svjetiljki.

image

Kuća ‘Med‘ odiše opuštenom atmosferom, a materijalima i nijansama boja savršeno se stapa s prirodnim okruženjem

MERCè GOST PARERA
image
MERCè GOST PARERA

Iako kuća teži minimalističkoj verziji mediteranskog stila, nije lišena decentnih dekoracija poput keramike, ukrasnih jastuka, detalja poput drvenih ljestvi u dnevnom boravku i, naravno, slika s vlasnikovim potpisom. Naglasak je stavljen na prirodne materijale, svaka prostorija na svoj način evocira iberski krajobraz, a cijeli interijer odiše uravnoteženim i relaksirajućim ozračjem inherentnim dijelovima mediteranske obale kakvih su željni oni koji umjesto vreve, napučenih plaža i ludog noćnog života popularnih ljetovališta žele naći mir.

Terasa

U jednom od unutrašnjih dvorišta nalazi se terasa na koju se izlazi iz dnevnog boravka, a služi kao vanjska blagovaonica iz koje se može ući u unutarnji bazen. Okružena zidovima od sirove cigle pruža osjećaj intimnosti, a dodatnu joj draž daju detalji od prirodnih materijala poput drvenih ukrasnih vrata i masivnog stola, kao i lončanice.

image
MERCè GOST PARERA

Dnevni boravak

Zemljani i neutralni tonovi dominiraju dnevnim boravkom s nadsvođenim stropom od terakote. Naglasak je stavljen na prirodne materijale i namještaj koji evocira mediteranski stil, poput ručno pletenog jutenog tepiha i ljestvi napravljenih od drveta koje kao da je nađeno u moru. Minimalistički ugođaj nije narušen ukrasnim detaljima također napravljenim od prirodnih materijala - stakla, keramike i tkanine.

image
MERCè GOST PARERA
image
MERCè GOST PARERA

Kupaonica

Uobičajenu bijelo-plavu, u minimalistički osmišljenoj kupaonici na katu, jednoj od dvije povezane sa spavaćim sobama, zamijenila je kombinacija bijelih i zemljanih tonova koja posebno dolazi do izražaja na zidnim pločicama zanimljivog geometrijskog dizajna. I tu su prisutni keramika, staklo u formi ogledala, drveni pod i pletene košare, naglašavajući povezanost s prirodnim okolišem materijalima i bojama.

image
MERCè GOST PARERA
image
MERCè GOST PARERA

Kuhinja

Kuhinjom koja s dnevnim boravkom u prizemlju čini jedinstven prostor dominira monolitni otok napravljen od Lapitecovog prirodnog sinteriranog kamena koji služi i kao radna ploha i blagovaonica. U njega je s jedne strane ugrađen sudoper, a s druge radijator smješten ispod drvenih barskih stolica sa svijetloplavom presvlakom koja u spoju s bijelom ipak u prostor decentno unosi tipičnu mediteransku kombinaciju boja.

image
MERCè GOST PARERA
image
MERCè GOST PARERA

Spavaća soba

Na katu se osim vlasnikovog atelijera nalaze i spavaće sobe, intimniji prostori kojima ne nedostaje prirodne svjetlosti i u kojima je naglasak također stavljen na povezanost s okružjem, bilo podom i namještajem od drva, bilo detaljima poput zelenih jastučića na prozorskoj klupi koji se savršeno slažu s okolnim zelenilom na koje se pruža pogled iz kreveta. Lončanice naglašavaju povezanost interijera i eksterijera.

image
MERCè GOST PARERA
image
MERCè GOST PARERA
Linker
17. travanj 2024 03:02