STEPHEN LOVEKIN/BEI/SHUTTERSTOCK
36. rođendan

Rihannin zvjezdani put: Od teškog djetinjstva do pop ikone i milijarderke

Priča o slavnoj pjevačici i uspješnoj poslovnoj ženi Rihanni počinje u disfunkcionalnoj obitelji u kojoj je otac zlostavljač tukao njezinu majku i nju, a danas je pjevačica sretna mama, glazbena legenda i milijarderka.

Priča o slavnoj pjevačici i uspješnoj poslovnoj ženi Rihanni počinje u disfunkcionalnoj obitelji u kojoj je otac zlostavljač tukao njezinu majku i nju, a danas je pjevačica sretna mama, glazbena legenda i milijarderka.

Za jednu od najuspješnijih glazbenica u zabavnoj industriji 21. stoljeća i moćnu poslovnu ženu, Rihannu, proslava 36. rođendana nije "big deal" zbog kojeg bi poželjela da se društvene mreže "zapale" kako bi joj obožavatelji diljem svijeta poželjeli sreću. Američka pjevačica barbadoških korijena (zbog koje je Adele prošle godine došla na Super Bowl i uživala u njenom spektakularnom nastupu), vlasnica modnog i kozmetičkog brenda, Savage X Fenty te Fenty Beauty, koja sve čega se prihvati, pretvara u zlato - planetarnu slavu doživljava prilično cool. Takva je i kad je riječ o njenom rođendanu, 20. veljače. Kreativna, intuitivna astrološka Riba i ove godine proslavila ga je tek u društvu najbližih, no ovaj put za to ima poseban razlog. Njezin 35-godišnji partner ASAP Rocky, s kojim je ove godine proslavila Valentinovo u Parizu, potvrdio je 19. veljače da Rihanna radi na novom, devetom studijskom albumu, javlja Billboard. Ukratko, njen novi nosač zvuka, prvi nakon duge pauze (svoj osmi album "Anti", objavila je 2016. godine) sad joj je prioritet.

image

S partnerom ASAP Rockyjem na prošlogodišnjoj Met Gali

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Fanovi se nadaju da bi trebao izaći tijekom ove godine. Kad? To je dobro pitanje. Naime, kada je glazbenici potkraj prošle godine, na događanju Fenty x Puma u Hollywoodu (na kojem je promovirala suradnju svojeg brenda s tom kompanijom), obožavateljica postavila isti upit, Rihanna je odvratila: "Ne mogu sve otkriti. Nemam kristalnu kuglu”.

Kako god ispalo, vjeruje se da deveterostruka dobitnica Grammyja u tišini planira i povratničku turneju, a ne samo album jer je prošle godine potpisala ugovor s jednom od najvećih kompanija za promociju velikih događanja, Live Nation, piše portal britanskog radija Capital Fm. Sve to ukazuje na činjenicu da se njen rodiljni dopust polako bliži kraju. Pjevačica je, naime, s 35-godišnjim partnerom, reperom ASAP Rockyjem, u svibnju 2022. dobila dječaka RZA Athelstona Mayersa: maleni je neobičnu kraticu u imenu navodno dobio po američkom producentu i reperu RZA. Dolazak druge bebe spektakularno je objavila je na najvećem američkom sportskom događaju, prošlogodišnjem Super Bowlu. Kasnije je rekla za The Hollywood Reporter da taj potez - pokazivanje trudničkog trbuščića na nastupu koji se prenosio diljem svijeta - nije bio planiran. Nadala se da će gornjim dijelom svog crvenog kostima ipak uspjeti prekriti trbuščić. Međutim, pokazalo se da je odjevni predmet ipak bio premalen da bi sačuvao njezinu tajnu.

"Moja jakna se jednostavno nije mogla zakopčati preko trbuha”, pojasnila je tada glazbenica koja je svog drugog sina, Riota Rosea, rodila u rujnu 2023. što je diljem svijeta, a posebno na njenom rodnom Barbadosu, bila vijest dana.

Rihanna tamo ima kultni status: vlada rodnog, karipskog otoka proglasila ju je 2018. veleposlanicom kulture Barbadosa, a prije tri godine dobila je i titulu nacionalne heroine. Treba dodati i to da joj je pravo ime Robyn Rihanna Fenty (otud naziv njenog brenda rublja, odjeće i kozmetike), a priča o tome kako je postala glazbeni i modni fenomen, počinje u barbadoškom gradiću Saint Michael.

image

Na Super Bowlu 2023. godine otkrila je da je ponovno trudna

DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK

Odrasla je u disfunkcionalnoj obitelji. Naime, Monica Braithwaite, majka danas svima znane glazbenice - koja je od 2003. do danas prodala preko 250 milijuna nosača zvuka dok je njeno poslovno carstvo procijenjeno na 1,4 milijarde dolara - jedva je prehranjivala obitelj kao računovotkinja. Rihannin otac, skladištar Ronald Fenty, godinama se borio s ovisnošću o alkoholu i cracku. Glazbenica još ima dva brata, Rorreya i Rajada Fentyja te dvije polusestre i polubrata s očeve strane. Otac je fizički zlostavljao njenu majku, što je Rihanna pokušavala spriječiti bacajući se između razbješnjelog oca i majke, premda je bila krhka djevojčica. Dakako, otac bi istukao i nju, stoga je Rihanna često bila primorana potražiti liječničku pomoć. Kada se njena majka 2002. uspjela razvesti i osloboditi nasilnog supruga, tada 14-godišnjoj Rihanni zdravlje se znatno popravilo.

Pohađala je osnovnu školu Charles F. Broome Memorial te srednju školu Combermere, najstariju na Karibima. Bila je vrlo dobra učenica, stoga je njezina majka očekivala da će nastaviti školovanje, no Rihanna je napustila srednju školu (nikad ju nije završila), odlučna izgraditi glazbenu karijeru. Naime, 2003. osnovala je glazbeni trio s dvije kolegice iz razreda. Sretnim spletom okolnosti, iste godine djevojke su upoznale američkog glazbenog producenta Evana Rogersa, koji je sa suprugom ljetovao na Barbadosu.

image

Rihanina mama Monica s braćom Rorreyem i Rajadom 2017., na dobrotvornom događanju Lionel Foundation Diamond Ball, u New Yorku

STEVEN FERDMAN/SHUTTERSTOCK

"Čim je Rihanna ušla u sobu, druge dvije djevojke kao da nisu postojale", izjavio je kasnije producent za Entertainment Weekly. Iduće godine, pozvao je 16-godišnju Rihannu u Ameriku, snimiti mini demo album u Connecticutu, gdje su supruga i on živjeli. Smjestili su je u svom domu dok se ne snađe, a mlada djevojka neobičnih, gotovo hipnotički privlačnih plavozelenih očiju, snimila je četiri pjesme, među kojima je bila "Pon de Replay", koji će nešto kasnije postati njezin prvi hit-singl.

Ubrzo nakon što se njezin demo počeo vrtjeti po radio-postajama, njen glazbeni potencijal uočila je velika diskografska kuća Def Jam Recordings. Pozvana je na audiciju kako bi s njima potpisala prvi diskografski ugovor, a ondje je se nalazio i legendarni reper i glazbeni producent, Jay-Z, izvršni direktor Def Jama. Ukratko, bio je toliko impresioniran njome da su Rihanna i on, na licu mjesta, potpisali ugovor, ali ne onakav kakvom se glazbeni lisac nadao: odlučna tinejdžerica ostala je u Jay-Zjevom uredu do 3 ujutro kako bi natjerala njegove odvjetnike da sastave ugovor sa željenim ustupcima. Već je tada bila toliko sigurna u sebe da je jednostavno znala da se ne želi predugo vezati uz njih. Pokazalo se da je to bila prva od mnogih izazovnih, poslovnih situacija u kojima je Rihanna istjerala svoje. Nedugo nakon potpisivanja prvog ugovora, glazbenica je 2005. objavila prvi album "Music of the Sun", no The Rolling Stone ga je nemilice sasjekao.

"Nedostaje joj domišljatosti i ritma", napisali su okrutno. Netko bi se na njenom mjestu, pokunjio ili naljutio, ali ne i Rihanna. Loše kritike doživjela je kao školu: savladala je gorku lekciju, shvatila je da treba više vjerovati sebi, a ne "stručnjacima" koji su je pogrešno usmjeravali prema sladunjavom popu i već je s drugim albumom "A Girl Like Me" objavljenim 2006., prošla puno bolje. Na tom albumu imala je zapažen single "SOS", što je bio značajan pomak od "publiciteta" koji joj je The Rolling Stone priuštio za album prvijenac.

Ipak, planetarno poznata glazbenica Rihanna je postala tek iz trećeg pokušaja, albumom "Good Girl Gone Bad" objavljenim 2007. Njime se napokon transformirala iz tinejdžerske pop-pjevačice u ultimativnu superzvijezdu. Na tom nosaču zvuka nalazi se svima znana pjesma "Umbrella" koja joj je donijela prvu nagradu Grammy. Napokon je diljem glazbene industrije bila prepoznata kao mlada žena posebnog glasa i energije, ali i kao seks simbol. Nakon trećeg albuma, osvojila je mnoštvo nagrada, uključujući Grammyje, BRIT Awards MTV nagrade te World Music Awards.

Paralelno s popularnošću, uz Rihannu su se počeli "lijepiti" i slavni muškarci. Prvi poznati dečko bio joj je pjevač Chris Brown. Upoznali su se krajem 2007., a kad se proslavila pjesmom "Umbrella", sve je teže podnosio njen uspjeh. Ukratko, istukao ju je kad je pronašla poruke drugih djevojaka na njegovom mobitelu i pozvala ga na red. Incident se dogodio 8. veljače 2009., pozvana je policija, a vijest o nasilju nad Rihannom, razbjesnila je njene fanove. Otkazala je nastup na dodjeli Grammyja, a njeni obožavatelji komentarima su "razapeli" nasilnika. Chris Brown je na suđenju u lipnju 2009. priznao krivnju za kazneno djelo napada: osuđen je na pet godina uvjetne kazne i dobio je zabranu prilaska pjevačici. Dakako, ostavila ga je odmah nakon napada u veljači 2009. i nedugo potom, prohodala je s kanadskim glazbenikom Drakeom. Svijet nije mogao povjerovati kad se otkrilo da se 2013. (dok je bila u vezi s Drakeom) pomirila s Chrisom Brownom. Nasreću, brzo ga ostavila, taj put zauvijek.

S Rihannom su se povezivali o Matt Kemp, igrač bejzbol momčadi Los Angeles Dodgers, glazbenik Travis Scott, a šuškalo se da se tajno viđa s Leom DiCaprijem. Bila je u vezi sa saudijskim biznismenom Hassanom Jameelom sve dok ju 2018. poslovna suradnja nije spojila sa sadašnjim partnerom, ASAP Rockyjem.

Mnogi bi bili zadovoljni s tim da su u glazbenoj industriji postigli pedeset posto manje uspjeha kao što je njen, ali ne i Rihanna. Prije sedam godina pokrenula je kozmetičku liniju, Fenty Beauty, a godinu dana kasnije i Savage X Fenty, liniju donjeg rublja. Danas, pak, spretno vodi vlastitu kompaniju, snima glazbu kakvu želi i kad želi, ostvarila je i glumačku karijeru (mogli smo je gledati u "Oceanovih osam" te "Valerian i grad tisuću planeta"), ostvarila se kao majka i ima partnera koju ju voli, poštuje i ne osjeća se "ugroženo" njenim uspjehom. Ukratko, Rihanna je primjer kako se može uspjeti - a sudeći prema dosadađnjim potezima, slavna glazbenica ne planira stati na tome.

Linker
27. travanj 2024 06:19