Harry je prepoznat kao ”glasnogovornik” više od 100 žrtvi hakiranja telefona

 ITV/SHUTTERSTOCK
Špijunski triler

Princ Harry: "Zbog njih ne dovodim Meghan u Englesku, oni su i u središtu razdora s mojom obitelji"

Sinoć je prikazan dokumentarac o nezakonitim načinima na koje su britanski tabloidi dolazili do informacija o slavnima. Mediji su prisluškivali telefone i hakirali govornu poštu pa čak i provaljivali u stanove, a na udaru su bili i princ Harry, ali i Hugh Grant, Elizabeth Hurley, Charlotte Church pa čak i bivši premijer Gordon Brown.

Sinoć je prikazan dokumentarac o nezakonitim načinima na koje su britanski tabloidi dolazili do informacija o slavnima. Mediji su prisluškivali telefone i hakirali govornu poštu pa čak i provaljivali u stanove, a na udaru su bili i princ Harry, ali i Hugh Grant, Elizabeth Hurley, Charlotte Church pa čak i bivši premijer Gordon Brown.

Prošlo je gotovo dvadeset godina otkako je Veliku Britaniju potresao skandal o prisluškivanju glumaca, sportskih zvijezda, članova kraljevske obitelji, političara, ali i običnih ljudi čije su priče postale zanimljive tabloidima. Dosad je više od stotinu žrtvi hakiranja telefona i nezakonitog prikupljanja informacija između 1991. i 2011. godine tužilo izdavače tabloida. Iako su se nakon 2011. stvari prilično promijenile, princ Harry nastavlja ovu bitku. Prošle godine dokazao je da su sporni podaci o njemu, objavljeni u izdanjima Mirror Group pribavljeni nezakonito. Na britanskoj televiziji ITV 25. srpnja prikazan je dokumentarac "Tabloids on Trial" koji rasvjetljava pozadinu višegodišnjih sudskih postupaka pokrenutih protiv najvećih britanskih novina zbog hakiranja fiksnih telefona, podmetanja prislušnih "buba" u privatne domove, urede, pa i provala "po narudžbi" kako bi se došlo do ciljanog materijala za objavu.
Novinarka ITV Newsa, Rebecca Barry, razgovarala je s Hughom Grantom, Charlotte Church, nogometnom legendom Paulom Gascoigneom, ali i bivšim premijerom Gordonom Brownom koji je također bio na meti. Prisjetio se kako su novinari čak dolazili do njegovih telefonskih računa kako bi vidjeli s kim sve razgovara, dok je Hugh Grant otkrio kako su se dočepali čak i njegovih zdravstvenih kartona, ali i onih majke njegove djece.
"Čak su mi provalili u stan. Nije bilo ništa ukradeno, došli su po informacije. Nedugo nakon provale, u tabloidima su bili objavljivani točni opisi mog stana", rekao je Grant u sinoć prikazanom dokumentarcu.

image

Harry s Rebeccom Barry tijekom intervjua za dokumentarac

ITV/SHUTTERSTOCK
image

Meghan i Harry na Invictus igrama prošle godine u Njemačkoj

SHUTTERSTOCK

Ipak, najupečtaljiviji sugovornik dokumentarca je princ Harry koji je govorio o svojoj misiji razotkrivanja nezakonite taktike britanskih tabloida. U dokumentarcu je pričao o tome kako ovakve situacije stvaraju dugotrajnu "paranoju, strah, brigu, zabrinutost" i nepovjerenje prema ljudima koji ga okružuju.

image

Princ Harry je poveo sudski rat protv moćnih medoijskih igrača

SHUTTERSTOCK

Nezakonitog zadiranja u privatnost nisu bile pošteđene ni njemu bliske osobe, bivša djevojka Chelsy Davy, supruga Meghan pa čak i njegova majka, princeza Diana. "Postoji velika razlika između onoga što zanima javnost i onoga što je javni interes", rekao je Harry u prvom osvrtu na njegov sudski spor s Mirror Group Newspapers (izdavač Daily Mirrora, Sunday Mirrora i Sunday Peoplea) koji je u prosincu 2023. okončan presudom u njegovu korist. Sudac se, naime, složio da su privatni podaci o vojvodi od Sussexa objavljeni u dijelu članaka Mirror Groupa - nezakonito pribavljeni - a dosuđeno mu je i 140.600 funta odštete.

"Ući tamo i izaći nakon presude u našu korist, očito je bilo ogromno... Za ovo nisu bili odgovorni samo pojedinci. Ovo je išlo ravno do vrha... Bili su tu odvjetnici, visoko rangirani rukovoditelji. Moći postići to na suđenju, to je monumentalna pobjeda", prokomentirao je Harry.

image

Hugh Grant dolazi u travnju ove godine na sud u Londonu, zbog tužbe protiv tabloida

MARCIN NOWAK/SHUTTERSTOCK

Dodajmo i to da je mlađi sin kralja Charlesa u lipnju prošle godine postao prvi visoko rangiran član britanske kraljevske obitelji u 130 godina, koji je dao iskaz na sudu zbog slučaja "bug gate". U međuvremenu je prepoznat kao "glasnogovornik" koji svojim djelovanjem pruža primjer preko stotini Britanaca uključenih u sudske postupke protiv izdavača tabloida (zbog hakiranja telefona i nezakonitog prikupljanju informacija između 1991. i 2011. godine).

Poveo je sudski "fajt" protiv najvećih igrača u medijskom businessu u domovini: osim kompanije Mirror Group Newspapers, tužio je News Group Newspapers (izdaju The Times, The Sunday Times i The Sun) i u vlasništvu je News Corporation, odnosno obitelji Murdoch. Na Harryjevoj crnoj listi nalazi se i izdavačka kuća Associated Newspapers, čiji je vlasnik kompanija DMG Media (objavljuju Daily Mail, MailOnline, The Mail on Sunday te Metro).

Budući da je dio izdanja s kojima se sudi donekle sklon princu i princezi od Walesa, Williamu i Catherine, kralju Charlesu i kraljici Camilli, vojvoda od Sussexa kaže u novom dokumentarcu da je njegova tužba protiv tabloida produbila razdor s kraljevskom obitelji.

image

Meghan se izborila za sudsku zadovoljštinu protiv tabloida jer su objavili njeno privatno pismo ocu

SHUTTERSTOCK

"Sve što kažem o svojoj obitelji rezultira bujicom zlostavljanja od strane medija... Bilo bi lijepo da ovo radimo kao obitelj," rekao je Harry, osvrnuvši se i na sumnje svoje majke, pokojne princeze Diane, da su je tabloidi 90-ih godina prisluškivali. Strah od uhođenja pojavio se već 1992., nakon što se Lady Di rastala od njegovog oca i započela samostalan život u Kensingtonskoj palači, a kulminirao je 1996., kad su se razveli.

"Postoje dokazi koji upućuju na to da je bila hakirana sredinom 90-ih, vjerojatno jedna od prvih osoba koja je bila hakirana, a tabloidni tisak i danas ju oslikava kao paranoičnu osobu. Međutim, nije bila paranoična, bila je apsolutno u pravu za ono što joj se događalo. Na žalost, danas nije tu, s nama, da sazna istinu", rekao je Harry u ITV-jevom dokumentarcu.
Harry je dao do znanja da je u središtu razdora s njegovom obitelji i ovo pitanje jer smatra da bi se zajedno trebali boriti u ovom slučaju u svrhu općeg dobra, ali i da su tabloidi razlog zbog kojih s Meghan danas živi taleko od njih, preko oceana.

"Nitko nije u boljoj poziciji da ovo izvede do kraja nego ja. I jedan je od razloga zašto neću vratiti svoju suprugu u ovu zemlju", rekao je, a Barry ga je tada upitala što bi njegova baka rekla na sve. "Vodili smo puno razgovora prije njezine smrti. Ovo je nešto što je ona jako podržavala. Znala je koliko mi ovo znači i željela bi da ovo dovedem do kraja", odgovorio je.

Oglasila se i medijska kuća Mirror Group Newspapers, evo što je predstavnik jedne od najvećih novinskih grupacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u vlasništvu kompanije Reach PLC, izjavio je za ITV: "Pozdravili smo presudu iz prosinca 2023. koja je poslovanju dala potrebnu jasnoću da krene dalje od događaja koji su se dogodili prije mnogo godina. Tamo gdje se dogodila povijesna nepravda, bezrezervno se ispričavamo, preuzeli smo punu odgovornost i platili odštetu."

image

Medijski mogul Rupert Murdoch 2018.,na poslovnoj konferenciji u Sun Valley, SAD

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

Međutim, u isplatama odšteta oštećenima prednjači medijsko carstvo obitelji Murdoch: od 2006. isplaćene su stotine milijuna funti za pravne troškove i odštete kako bi se nagodili s tužiteljima zbog hakiranje telefona. To se ponajprije odnosi na tjednik "News of the World". Ugašen je 2011. godine zbog bojkota oglašivača i brojnih optužbi za nelegalno prikupljanje informacija za izdanje. Prije 20 godina pokrenut je kazneni postupak zbog hakiranja govorne pošte slavnih žrtvi protiv Rebekah Brooks, bivše izvršne direktorica News Internationala, najmlađe urednice izdanja News of the World i bivše glavne urednice The Suna (bila je prva žena na toj funkciji). Proglašena je nedužnom, a već 2015., Rupert Murdoch ponudio joj je poziciju glavne izvršne direktorice News UK (njihove perjanice su The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, Virgin Radio).

image

Rebekah Brooks je 2015. postala CEO medijske kompanije News UK

MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK

Premda je medijska tvrtka obitelji Murdocha tvrdila da se nezakonito presretanje govorne pošte dogodilo samo u ugaslom izdanju "News of the World", The Guardian podsjeća da se sada vode sudski postupci zbog iste prakse, i protiv The Suna. Pojavile su se nove optužbe zbog hakiranja telefona, rasplet sage ne nazire se. S obzirom na opsežan materijal, ITV bi mogao pripremiti napeti "špijunski" serijal: sadržaja se ne bi posramili ni trileri.

Linker
06. rujan 2024 07:55