PHOTO12 VIA AFP
Svestrana ‘kućanica‘

Priča o Evi Longoriji: Predanim radom do uspjeha i svjetske slave

Holivudska zvijezda odavno nije samo glumica: uz svoj podcast, kulinarsku emisiju na CNN-u i aktivizam, nedavno je ostvarila svoj prvi redateljski prvijenac, a osim uspjeha u poslu, treću ljubavnu sreću pronašla je s meksičkim biznismenom s kojim ima petogodišnjeg sina Santiaga

Holivudska zvijezda odavno nije samo glumica: uz svoj podcast, kulinarsku emisiju na CNN-u i aktivizam, nedavno je ostvarila svoj prvi redateljski prvijenac, a osim uspjeha u poslu, treću ljubavnu sreću pronašla je s meksičkim biznismenom s kojim ima petogodišnjeg sina Santiaga

Zvijezda televizijske serije "Kućanice", zaštitno lice kozmetičkog brenda L‘Oréal, autorica kulinarskih emisija i aktivistica, Teksašanka Eva Longoria, nedavno je obogatila svoj profesionalni rezime još jednom ulogom - debitirala je kao filmska redateljica. Njezino prvo ostvarenje zove se "Flamin‘ Hot", može se pogledati na platformi Disney Plus, a snimila ga je prema istinitoj priči o Richardu Montañezu, sinu meksičkih useljenika, podvorniku u tvornici Frito Lay, koji je osmislio recept za novi, ljuti čips i njime spasio tvrtku kojoj je prijetilo gašenje.

Tema je Evi Longoriji jako bliska jer je i sama meksičkih korijena, iako je njezina priča podosta drukčija od Montañezove. Rođena je 15. ožujka 1975. u Corpus Christiju, gradu na obali Meksičkog zaljeva, oko 200 kilometara južno od San Antonija, a odrasla je na obiteljskom ranču u okolici kao najmlađa od četiri kćeri rančera Enriquea Longorije mlađeg i učiteljice Elle Eve Mireles.

image
COREY NICKOLS GETTY IMAGES FOR IMDB

Kao dijete je voljela trčati bosonoga po vrtu i igrati se s kokošima, ali ne i prati posuđe i hraniti krave, no sad je itekako svjesna kako joj je život na ranču pomogao da izgradi svoj karakter i postane osoba kakva je sada. Sa starijim sestrama Esmeraldom, Emily i Elisabeth pomagala je majci u kućanskim poslovima, a otac ju je naučio pucati iz puške, pa je odmalena s njim išla u lov i donosila hranu na stol. Ranč nije bio velik, niti je donosio dobru zaradu, pa često nisu imali novca, no Eva nije ni bila svjesna da su siromašni jer je bila okružena roditeljskom ljubavi. Obitelj je bila velika, s mnogo stričeva, ujaka, bratića i sestrični, i svi su pomagali jedni drugima. Kad nisu imali dovoljno, nisu palili klima-uređaj, nisu plaćali pretplatu na satelitske programe, no uvijek su nalazili načine da im kćeri budu pristojno odjevene, da imaju za izvanškolske aktivnosti, da odrastaju bez trauma...

image

Eva Longoria i Victoria Beckham, 2015.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDIT DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDIT

"Majka se svako jutro budila sretna i radovala se životu" - rekla je jednom Eva Longoria, a to možda najbolje opisuje kako je provela djetinjstvo. I kad ih je zadesila nesreća, nisu očajavali nego su svi samo uložili dodatni trud da je prevladaju. Njezina sestra Elisabeth je rođena s teškoćama, jer joj se poslije rođenja mozak nije do kraja razvio, pa je završila samo četiri razreda osnovne škole, a poslije, kad je odrasla, cijelo vrijeme joj treba njega jer joj, primjerice, samo odijevanje traje više od pola sata. Majka ju je redovito vodila u školu za djecu s posebnim potrebama, a nekad bi ostajala s njom tijekom nastave, pa ju je učitelj primijetio i jednog je dana pitao zašto se ne bi zaposlila kao njegova asistentica. Pristala je, a onda se i dodatno školovala i položila sve potrebne ispite te na kraju i sama postala licencirana učiteljica.

Eva na ranču nije maštala o svijetu slavnih, ni o tome da postane glumica. Kao tinejdžerica je radila u lancu brze prehrane Wendy‘s, naučila popravljati automobile i vodila tečajeve aerobika. U to je doba počela i volontirati u po­­li­­tičkim kampanjama za koje je smatrala da imaju sluha za latino zajednicu u SAD-u. Kao srednjoškolka je, primjerice, išla od vrata do vrata i nagovarala susjede da glasaju za Billa Clintona...

image

Filmski festival u Cannesu

ARNOLD JEROCKI GC IMAGES

Nakon mature je Eva Longoria upisala studij kineziologije na Sveučilištu Texas A & M i htjela steći diplomu iz fizioterapije i sportske medicine, no potom je osvojila natjecanje ljepote kao Miss Corpus Christija i sve se promijenilo. Kao pobjednica je dobila putovanje u Los Angeles na natjecanje modela. Shvaćala je to kao besplatni izlet, no ispostavilo se da je tamo zadivila sve članove žirija, ali i menadžere i agente koji su sjedili u publici - a oni su je počeli salijetati da potpiše ugovor s njihovim agencijama.

"Nisam ni znala što je to agent, niti što on radi" ispričala je poslije koliko je kao djevojka bila naivna. No, ostala je u Los Angelesu i počela raditi. Isprva je samo povremeno dobivala angažmane za snimanja za reklamne kampanje, pa je potražila stalni posao - i našla ga je u uredu teleoperatera gdje je sasvim pristojno zarađivala

"Ispostavilo se da sam dobra u tom poslu, pa sam sa samo 23 godine već imala godišnju plaću od 150.000 dolara. No, nisam se razbacivala novcem. Otplatila sam studentski kredit, uplatila glumački tečaj i kupila si automobil, malu Ford Festivu. Zapravo sam živjela skromno. Htjela sam da mi adresa bude u Hollywoodu, gdje su stanovi inače skupi za najam, no s tri prijateljice pronašla sam jeftini stančić u oronuloj zgradi na uglu Avenije Sunset i Ulice Edgemont - prisjetila se poslije svojih prvih dana u Los Angelesu.

Nije sve baš bilo idilično jer se nakon prisnog obiteljskog okruženja trebalo priviknuti na život u velikom, otuđenom gradu u kojem je, izuzmemo li nekoliko prijatelja i poznanika, stalno bila okružena strancima. Na početku glumačke karijere najčešće je radila kao statistica, a onda je, malo pomalo, počela dobivati sporedne uloge u televizijskim serijama i filmovima.

"Mislim da sam prvu ulogu dobila u seriji "Ally McBeal", zatim sam glumila u filmu "Bowfinger - kralj Hollywooda" s Eddiejem Murphyjem, pojavila sam se u jednoj epizodi "Beverly Hills 90210", pa u seriji "General Hospital" - govori Eva Longoria.

Nisu to bile zapažene uloge, no Eva je na setovima upijala sve oko sebe, gledala što drugi rade i razvijala se ne samo kao glumica nego je stjecala i znanja o drugim poslovima na snimanjima, što joj je poslije dalo dovoljno samopouzdanja da se upusti u produkciju i režiju. Osim toga, na setu serije "General Hospital" pronašla je i ljubav. U glumca Tylera Christophera zaljubila se tijekom snimanja, a za njega se, nakon što su nekoliko godina živjeli zajedno, 2002. i udala, u Las Vegasu, a svjedoci su im bili zajednički prijatelji iz glumačkih krugova Sarah Michelle Gellar i Freddie Prinze Jr., zvijezde filma "Znam što si radila prošlog ljeta".

image

"The Hurricane"

©NBC/COURTESY EVERETT COLLECTIO ©NBC/COURTESY EVERETT COLLECTIO

"Bili smo mladi, neiskusni i oboje jako tvrdoglavi. Vjerujem da je to presudilo našem braku" rekao je mnogo godina poslije Tyler Christopher zašto su se 2004. razveli, nakon samo dvije godine braka, a slično je govorila i Eva Longoria.

"Brak je bio puno teži nego što sam mislila. Nijedno od nas nije se htjelo odreći svojih navika. A moram priznati i da sam bila grozna supruga. On je krasan muškarac, a ja sam bila jako sumnjičava i ljubomorna, a to nije dobar temelj za uspješan brak. Nisam si mogla pomoći jer sam očito tada bila previše mlada za ozbiljnu vezu" otkrila je.

U doba kad su se razveli ona je već napravila veliki proboj u glumačkoj karijeri - dobila je stalni angažman u dugovječnoj, jako popularnoj sapunici "Young And Restless", kojim je privukla pažnju holivudskih producenata, pa je počela dobivati sve više atraktivnih ponuda. A jedna od njih bila je uloga Gabrielle Solis u seriji "Kućanice" koja ju je proslavila diljem svijeta.

image

"Desperate Housewives"

PHOTO12 VIA AFP

"Producent me na audiciji pitao kako mi se sviđa scenarij serije, a ja sam mu rekla da ne znam, jer sam pročitala samo onaj dio u kojem se pojavljuje moj lik. Nasmijao se i rekao da bi tako odgovorila i Gabrielle. Uglavnom, dobila sam ulogu" ispričala je poslije Eva Longoria. Kad se serija 2004. počela prikazivati, dobivala je 30.000 dolara po epizodi, međutim kako je gledanost rasla, povećavao se i njen honorar, pa je već u drugoj sezoni zarađivala 200.000 dolara, u trećoj 250.000 dolara, a u zadnje dvije od ukupno osam sezona serije dobivala je čak 400.000 dolara po epizodi.

Uz Marciu Cross, Felicity Huffman i Teri Hatcher, Eva Longoria je postala svjetska zvijezda, a novi status omogućio joj je ne samo lagodan život, lukrativne sponzorske ugovore i mogućnost da bira između velikog broja uloga kojima se je obasipali producenti nego i da se posveti humanitarnom radu. Tih se godina nastavila obrazovati, pa je tako napokon naučila španjolski - jer se u njenoj kući, bez obzira na meksičke korijene - pričalo na engleskom. Uz to je upisala studij latino kulture i društva na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Northridgeu, osnovala nekoliko zaklada čiji je cilj poboljšanje uvjeta života i obrazovanja u latino zajednicama diljem SAD-a...

Iste godine kada je dobila ulogu u "Kućanicama", Eva Longoria je na košarkaškoj utakmici upoznala francuskog igrača Tonyja Parkera, tada veliku zvijezdu NBA kluba San Antonio Spurs, s kojim je ubrzo započela vezu. On ju je nedugo potom zaprosio, a ona je oduševljeno pristala. U Parizu ih je 6. srpnja 2007. vjenčao gradonačelnik Bertrand Delanoë, a onda su dan kasnije imali i romantično crkveno vjenčanje te veliku svadbu u dvorcu Vaux-le-Vicomte, na koju su pozvali dvjestotinjak gostiju. Među njima su bili Parkerovi suigrači iz Spursa, glumci Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones, Denzel Washington, glumičina prijateljica Victoria Beckham, njene kolegice iz "Kućanica", nogometaš Thierry Henry...

image

Tony Parker i Eva Longoria 2010.

KATHY HUTCHINS/CAPITAL PICTURE KATHY HUTCHINS/CAPITAL PICTURE

No, kao i u prethodnom braku, idilični početak nije rezultirao jednako blještavim nastavkom. Osim što su oboje imali puno poslovnih obaveza zbog kojih su često bili razdvojeni, on na utakmicama diljem Amerike, ona na filmskim lokacijama diljem svijeta, iskrsli su i novi problemi. Preko razdvojenosti bi možda i prešli, barem neko vrijeme, no do točke pucanja je došlo već 2010., kad je Eva Longoria na njegovom mobitelu pronašla stotinjak poruka Erin Barry, supruge bivšeg Parkerovog suigrača, koje su nedvosmisleno upućivale da su njih dvoje u tajnoj vezi. Odmah je podnijela zahtjev za razvod, koji je nakon nekoliko mjeseci bio finaliziran na sudu u Teksasu, u siječnju 2011.

image
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIME BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIME

Eva Longoria nije dugo očajavala. Uz stalna snimanja, premijere, crvene tepihe na filmskim festivalima, obavezama kao zaštitno lice sladoleda Magnum i kozmetičke kuće L‘Oréal, radu u humanitarnim udrugama i mnogim drugim obavezama, život joj je bio ispunjen, ali bez ljubavi nije bio potpun. Nju je nakon nekoliko prolaznih veza pronašla tek nekoliko godina poslije razvoda, kada je srela sedam godina starijeg meksičkog biznismena Joséa Bastóna, televizijskog producenta i jednog od direktora medijskog konglomerata Televisa. Na nekom prijemu 2009. upoznao ih je zajednički prijatelj, no tada joj nije bio zanimljiv.

"Ugodno smo razgovarali, ali to je bilo sve" opisala je njihov prvi susret, dodajući kako se sve promijenilo četiri godine kasnije, kada su se ponovno našli zajedno na nekoj premijeri.

"Odmah se osjetilo da među nama frcaju iskre. Kemija je bila nevjerojatna. Bio je najljepši muškarac kojeg sam ikada vidjela, karizmatičan, zabavan... Učinilo mi se kao da mu anđeli plešu oko glave. Zaljubila sam se isti tren" ispričala je poslije glumica.

I Bastón je osjećao isto. Sljedeći dan su otišli na ručak, na kojem su se zadržali više od četiri sata, nedugo potom prohodali - i otada su zajedno. Zaprosio ju je na izletu u Dubaiju 2015., a vjenčali su se u svibnju 2016. u ljetovalištu u okolici meksičke prijestolnice i dvije godine poslije dobili sina Santiaga.

image

Eva Longoria i Jose Baston, 2022.

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIME MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIME

Uz muža i dijete, Eva Longoria i dalje nalazi vremena za karijeru. I dalje glumi, iako možda manje nego prijašnjih godina, no zato puno više energije i truda ulaže u produkciju, ali i u humanitarne aktivnosti. U zakladi koja potpomaže Latinoamerikankama u SAD-u da steknu obrazovanje i postanu poduzetnice surađuje, među ostalim, s Howardom Buffettom, sinom milijardera Warrena Buffetta, s kojim je brzo našla zajednički jezik.

"On je bogat i mogao bi pomoći mnogim ljudima ako im daruje neku svotu, ali je svjestan kako je to samo privremeno rješenje. Puno je bolje omogućiti im da sami privređuju za život, tako što će financirati njihovo obrazovanje, pomagati im da se zaposle ili zasnuju obrte i male tvrtke, a i meni se čini da je to puno bolji način" kaže glumica.

image

Eva Longoria sa sinom Santiagom

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIME MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIME

Ona sama pak svoju karijeru posljednjih godina sve više usmjerava u pravcu onoga što je i samu zanima i privatno, pa tako producira filmove i dokumentarce o problemima Latinoamerikanaca, o njihovim težnjama i borbi da zasnuju nove živote u novoj sredini, da se izbore za svoje mjesto pod suncem. Osim toga, kao supruga, majka i žena koja kuha od malih nogu sve se češće u javnosti predstavlja kao kuharica.

"Nisam školovani chef, nego žena koja voli kuhati za sebe, za obitelj i za prijatelje" objašnjava Longoria, koja je dosad objavila knjigu recepata, snimila kulinarsku seriju "Searching for Mexico" koju je i producirala, zajedno sa svojim prijateljem i kolegom Stanleyjem Tuccijem. A u svemu tome ima i podršku svoga supruga.

"Moj je muž jak muškarac kojem ne smeta što je uz njega jaka žena. Mislim da je to dobar recept za uspješan brak" kaže Eva Longoria.

Linker
27. travanj 2024 09:30