ANNA MONEYMAKER /GETTY IMAGES/ PROFIMEDIA
korak unatrag

Prava žena u SAD-u pod upitnikom! ‘Ukidanje prava na pobačaj bilo bi pogubno za američku demokraciju‘

Nakon što je u javnost procurio nacrt novog zakona Vrhovnog suda kojem bi se ukinulo pravo žena na pobačaj u SAD-u, demokrati su pokušali u Senatu progurati novi, obuhvatniji zakon koji bi to pravo jamčio ženama u svim američkim državama, no prijedlog nije prošao.

Nakon što je u javnost procurio nacrt novog zakona Vrhovnog suda kojem bi se ukinulo pravo žena na pobačaj u SAD-u, demokrati su pokušali u Senatu progurati novi, obuhvatniji zakon koji bi to pravo jamčio ženama u svim američkim državama, no prijedlog nije prošao.

Demokrati su u srijedu pokušali, ali nisu uspjeli, progurati zakon kojim bi se jamčila prava na pobačaj u cijeloj zemlji. Naime, u SAD-u je na snazi zakon koji dozvoljava pobačaj do sedmog mjeseca trudnoće temeljen na slučaju Roe protiv Wadea iz 1973., no brojne države u međuvremenu su donijele niz zakona koje to pravo ograničavanju. A inicijativa demokrata dogodila se nakon što je nedavno u javnost procurio nacrt Vrhovnog suda koji je vrlo blizu ukidanju tog gotovo 50 godina starog zakona. Time bi se američkim državama dalo da samostalno odlučuju hoće li žene imati pravo na pobačaj ili ne. Neke države, u kojima su na vlasti republikanci, brzinom munje donijele su privremene zakone koji zabranjuju pobačaj prije konačne odluke Vrhovnog suda.

Rezultati glasanja u Senatu s 51 glasom protiv i 49 za, pokazali su da ne postoji većina koja bi poduprla mogućnost sveobuhvatnog legalnog zakona koji bi regulirao pobačaja u cijeloj zemlji. A teško da će se konsenzus oko ovog gorućeg pitanja uopće moći dogoditi jer se bore dvije politički i svjetonazorski potpuno različite opcije.

image

Demonstracije povodom najave Vrhovnog suda o ukidanju zakona o pravu na pobačaj

ALLISON BAILEY/ NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ PROFIMEDIA

Glasanje u Senatu otvorila je američka potpredsjednica Kamala Harris kako bi simbolično dala potporu zakonskom prijedlogu. No na kraju neuspješne inicijative komentirala je: '' Ovo glasanje jasno sugerira da Senat nije mjesto gdje je zastupljena većina Amerikanaca'', aludirajući na javno ispitivanje u kojem je zakon o pravu žena na pobačaj podržalo više od 61 posto Amerikanaca dok ih se 37 protivilo.

No pokušaj demokrata da se postojeći zakon zadrži i proširi, na neki je način osujetio dugogodišnje pokušaje republikanaca da se isti u potpunosti ukine. Oštrih riječi nakon glasanja nije nedostajalo.

''Danas su demokrati odlučili stati iza ekstremne i radikalne politike pobačaja'', rekao je senator Mitch McConnell, republikanac iz Kentuckyja dok je senator Chuck Schumer, demokrat iz New Yorka izjavio. "Izaberite što više demokrata ako želite zaštiti slobodu i pravo žena na njihov izbor ili izaberite što više republikanaca ako želite gledati uhićenja žena i liječnika, ako ne želite vidjeti iznimke za silovanja i incest.''

image

Vođa konzervativne republikanske manjine, senator Mitch McConnell iz Kentuckyja

MEDIAPUNCH/BACKGRIDUSA/PROFIMEDIA

Polemike oko nacrta mišljenja Vrhovnog suda, koji bi mogao ukinuti pravo na pobačaj, vode se već tjednima i u znanstvenim zajednicama. U državama u kojima su na vlasti republikanci, prava žena na pobačaj ograničena su ili potpuno ukinuta pa se žene nerijetko odlučuju na ilegalne pobačaje u sumnjivim 'liječničkim' ordinacijama ili putuju u zemlje gdje je to pravo još na snazi.

Zagovornici prava na pobačaj kažu kako bi poništenje zakona iz 1973. bio loš znak za ženska prava i zabrinjavajuća refleksija na stanje američke demokracije.

Čitajte i : Kako pomoći ženama nakon prekida trudnoće: ‘Nitko nema pravo govoriti je li nečija reakcija pretjerana ili umanjena‘

''Ono što vidimo na globalnoj razini kao što se nedavno dogodilo u Poljskoj, je da vrlo često kada desničarski autoritativni režimi preuzmu vlast, jedna od prvih stvari koju učine je smanjenje prava žena'', izjavila je Shirley Graham, direktorica Inicijative za ravnopravnost spolova u međunarodnim odnosima na Sveučilištu George Washington te dodala: ''Prava na pobačaj uvijek se odnose na ravnopravnost spolova ili nedostatak istog unutar određene nacije. A ukidanje tog prava bilo bi pogubno za američku demokraciju. Kada poništimo prava žena, ta država govori da žene više nemaju pravo na potpunu autonomiju ili suverenitet nad svojim tijelom. Ako žene nemaju prava nad svojim tijelima i vlastitim reproduktivnim odlukama, kako će onda imati prava u drugim područjima odlučivanja u SAD-u.''

A protiv ukidanja zakona je i najveća svjetska internetska trgovina Amazon. Oni su se oglasili nakon što su procurile vijesti nacrta odluke Vrhovnog suda i svojim zaposlenicama nude plaćene medicinske i putne troškove u bilo koju zemlju unutar SAD-a gdje je moguće napraviti pobačaj.

Linker
26. travanj 2024 15:31