ZASTRAŠIVANJE ŽENA

Po svijetu umjerena, a doma kao u srednjem vijeku: Talijanska premijerka pušta aktiviste protiv pobačaja da ulaze u bolnice

Donji dom izglasao je amandman na zakon kojim je pobačaj 1978. legaliziran. To je organizirano uznemiravanje žena, kritizira oporba

Talijanska premijerka Giorgia Meloni

 Kenzo Tribouillard/Afp

Talijansku premijerku Giorgiu Meloni optužuju da je zemlju vratila u srednji vijek jer aktiviste protiv pobačaja pušta u klinike u kojima žene moraju proći savjetovanje ako su se odlučile na prekid trudnoće. U četvrtak je donji dom parlamenta izglasao amandman na zakon o pobačaju kojim se dopušta "uključivanje neprofitnih organizacija s iskustvom u pružanju podrške rodiljama u klinike za planiranje obitelji", piše Politico. "Pružanje podrške rodiljama" drugi je izraz za uznemiravanje i zastrašivanje žena i uskraćivanje njihovih prava, kažu kritičari.

Donji dom parlamenta u četvrtak popodne izglasao je amandman sa 140 glasova za i 91 protiv, dok bi ga idućeg tjedna trebao usvojiti gornji dom. Demokratska stranka (PD) i Pokret pet zvjezdica, glavne talijanske oporbene stranke, osudile su to kao napad na pravo na pobačaj, prenosi Reuters. Kritičari napadaju Meloni da doma provodi krajnje desnu politiku dok se u svijetu predstavlja kao umjerena političarka. Iz njezine stranke ističu da samo žele informirati žene o tome što im je na raspolaganju, od financijske pomoći do socijalne skrbi, kako ekonomski problemi ženi ne bi bili razlog donošenja takve odluke. "Igraju se pravima i slobodom žena. Nećemo im dopustiti da vrate Italiju u srednji vijek", napisao je Francesco Boccia iz oporbene Demokratske stranke.

Premijerka Meloni odlučno se protivi pobačaju, ali kao liderica krajnje desne Braće Italije prije dolaska na vlast obećala je da pobačaj neće zabranjivati: u Italiji je legalan od 1978., ali u praksi je sve teže dostupan zbog velikog utjecaja Crkve i velikog broja ginekologa koji se pozivaju na prigovor savjesti, piše britanski Guardian. Prema podacima Ministarstva zdravstva iz 2021., oko 63 posto ginekologa odbija obaviti zahvat. Ako se odluče na pobačaj, Talijanke moraju proći liječnički pregled, čekati sedam dana i proći obavezno savjetovanje. Vijeće Europe utvrdilo je 2016. da se u Italiji žene koje traže pristup pobačaju i dalje suočavaju sa značajnim poteškoćama. Zakonski pobačaj je dozvoljen tijekom prvih 12 tjedana trudnoće, odnosno kasnije ako su ženi ugroženi zdravlje ili život.

Udruge žena prosvjedovale su ispred parlamenta. Klinike za planiranje obitelji su laički prostori u kojima bi trebao biti zajamčen slobodan izbor o majčinstvu i pobačaju, bez uključivanja treće strane, pogotovo ne onih nadahnutih religijom, istaknula je koordinatorica prosvjeda Gabriella Marando. Oporbena zastupnica Gilda Sportiello iz Pokreta 5 zvijezdica kaže da je prisutnost grupa protiv pobačaja u blizini ili unutar klinika "organizirano uznemiravanje, s namjerom da se žena osjeća krivom i da je ponizi". Sportiello je predložila u parlamentu da se pobačaj definira kao ustavno pravo. Ispričala je da je imala pobačaj, pa su je verbalno napali članovi vladajuće većine. "Učinila sam to kako se žene koje razmišljaju o tome u ovom trenutku, kada cijela Italija govori o pobačaju, ne bi osjećale tako usamljeno", rekla je za Politico.

U Velikoj Britaniji udrugama protiv pobačaja nije dozvoljen pristup klinikama za pobačaj, a u Španjolskoj je za sprečavanje žena da traže pobačaj predviđena zatvorska kazna. Španjolska ministrica za jednakost Ana Redondo osudila je talijansku mjeru, ističući da "organizirani pritisak na žene koje žele prekinuti trudnoću znači potkopavanje prava priznatog zakonom".

Novi amandman je na razini čitave zemlje propisao ono što se provodi u dijelu talijanskih regija gdje je krajnja desnica na vlasti. U regijama kao što su Pijemont, Umbrija, Abruzzo i Le Marche ženama se nudi novac da ne pobace, a tablete za pobačaj možete dobiti samo ako ležite u bolnici.

Jacopo Coghe, glasnogovornik Pro Vite, najveće talijanske organizacije protiv pobačaja, uoči glasanja rekao je da nemaju namjeru ući u klinike, no ističe da bi se klinike trebale "vratiti svojoj izvornoj funkciji pomaganja ženama da pronađu konkretne alternative pobačaju". Pro Vita je poznata po kontroverznim kampanjama protiv pobačaja kao što je ona iz 2018., u kojoj je pobačaj označen kao glavni uzrok femicida. Krajem prošle godine aktivisti protiv pobačaja prikupili su više od 100.000 potpisa, dvostruko više od minimuma za referendum, za promjenu zakona kako bi natjerali žene da prije pobačaja dobiju sliku fetusa i slušaju takozvane "otkucaje srca fetusa". No, do 12. tjedna fetus nema otkucaje srca. U rujnu 2022. takav zakon uvela je Mađarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:24