tata od formata

Omiljeni trener Edo Mehmedović: "Supruga Petra ne voli autoritete poput mene pa vježba sama"

Zagrebački kineziolog Edin Mehmedović, koji i ove sezone trenira kandidate ‘Života na vagi‘ te ih motivira na skidanje kilograma, na sport potiče i svoje tri kćeri - a jedino suprugu Petru nije uspio dovesti u teretanu.

Da je kojim slučajem nastavio raditi u struci kao elektrotehničar, Zagrepčanin Edin Mehmedović zasigurno ne bi utjecao na živote i sudbine drugih ljudi. Srećom, slijedio je svoj san, diplomirao kineziologiju i danas je jedan od najboljih fitness trenera koji pomaže kandidatima u emisiji "Život na vagi" da radikalno smršave i dobiju priliku za novi početak. I tako već treću godinu zaredom.- Edo priznaje da ga uvijek iznova iznenadi koliko je pretilost zahvatila naše društvo i kako su zapravo veliki problemi s kojima se bore natjecatelji.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Ove sezone sam prvi put pomislio za jednu kandidatkinju da neće uspjeti, ali me ona vrlo brzo razuvjerila svojim trudom i rezultatima. Uvjeriti sebe i okolinu da vrijede i mogu, to je možda najveća pobjeda naših natjecatelja", govori Edo, koji nije samo trener nego i motivator natjecateljima, jer oni u tri i pol mjeseca moraju naporno trenirati i svesti unos kalorija na minimum.

"Posebno sam empatičan prema ženama i majkama koje moraju smršavjeti kako bi pomogle sebi, a onda i svojoj djeci. Emotivan sam kad je riječ o djeci jer sam i sam roditelj i znam koliku žrtvu kandidati podnose za svoje bližnje. Biti majka ili otac za mene je najveće ljudsko dostignuće. Brinuti se o malom životu i davati se u cijelosti iz dana u dan istovremeno je najteži i najljepši životni zadatak", objašnjava.

U svom je domu jedini muškarac pa priznaje da uz suprugu Petru te kćeri Lindu, Lorenu i Arianu zna biti jako izazovno.

image
BILJANA BLIVAJS, CROPIX

"Ponekad imam osjećaj da cure govore nekim drugim jezikom. Najstarija kći krenula je u peti razred, a u njenom životu najvažnije su prijateljice, odnosi, okolina... Trenutno je taj utjecaj velik pa treba izdržati pod tim pritiskom. Srednja kreće u drugi razred, još mi je jako privržena, a i karakterno je na mene, pomalo divlja i emotivna. Od milja je zovem Mowgli. A najmanja je najaktivnija: sad je na stolu, pa je ne možeš naći jer se negdje sakrila... Sve želi sama raditi, a ne zna još ni govoriti pa pola vremena pokušavam dokučiti što točno želi. Ja to zovem kreativni kaos. Suprugu katkad sretnem u hodniku, razmijenimo pokoju riječ, draga neka žena... ", objašnjava kroz smijeh.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Sav taj kaos ipak mu nedostaje kad se snima "Život na vagi", jer ih viđa samo vikendom. Priznaje da ga kćeri motaju oko malog prsta, a i supruga mu spočitava da je preblag. Edo kaže kako samo želi da imaju djetinjstvo kakvo je imao on. Zato je najsretniji kada ljeti odlaze na Dugi otok gdje imaju veliko društvo u malom selu bez signala i jedino što im preostaje je da budu maštoviti. Svoj odgoj naziva strogo liberalnim, no svjestan je da se mora prilagoditi novim generacijama.

"Tolerantan sam, ali volim disciplinu. Kad nešto počneš, napravi to do kraja. Nesuglasica oko odgoja sa suprugom nemam, moja je uvijek zadnja i glasi: "Da, draga". Petra je po struci Gestalt psihoterapeutkinja i u njezine smo edukacije uložili previše novaca pa joj moram vjerovati na riječ, a pokazalo se da sve što je naučila ima smisla. U odgoju nam je važan odnos povjerenja, da su nam djeca iskrena. Ako nastane neki nesporazum, razgovorom rješavamo problem. Primjerice, vodimo borbu s ekranima, ali imamo jasno postavljene granice. Linda je za rođendan dobila mobitel na kojem može biti 45 minuta dnevno. Lorena još nema mobitel, ali može pogledati pola sata televiziju, ponekad i dulje, ali to mora zaslužiti. Najlakše im je to zaslužiti boravkom u prirodi, planinarenjem, vožnjom bicikla, rolanjem. No, dani su im puni aktivnosti. Linda ide na jahanje, ples i dramsku. Lorena se super snalazi na pozornici, vježba tenis i od ove godine ide na borilačke sportove. Ariana najčešće prakticira nespavanje noću, plakanje i padanje. Ali joj najbolje ide smijanje i žicanje hrane" govori ponosno Edo.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Smatra kako je sport važan za pravilan rast i razvoj djece pa ih od najranije dobi usmjerava prema fizičkoj aktivnosti s ciljem zdravstvenog odgoja. Dosad su naučile osnove gimnastike, plivanja, vožnje bicikla, rolanja, skijanja, klizanja, jahanja, tenisa. Jednako se brinu i o prehrani - u njoj se može uživati, ali nikako pretjerivati. Više-manje sve je dopušteno osim brze hrane.

"Kao roditelji jako vodimo računa o prehrani jer djeca upijaju naše obrasce. Uživam kuhajući svojim curama. Iako sam odrastao na tradicionalnoj kuhinji, volim eksperimentirati s hranom, oduševljava me vegetarijanska i veganska kuhinja. Jedemo jako puno voća tijekom dana, najčešće je to smoothie ili voćna salata. Pazimo da je dovoljno povrća na tanjuru i dva bezmesna dana. Riba i morski plodovi su neizostavni dio naše prehrane. Mlijeko već godinama ne konzumiram pa se u hladnjaku može naći biljno mlijeko koje pije i Lorena. Trudimo se imati raznoliku prehranu s mediteranskim štihom. U fazi smo isprobavanja istočnjačke kuhinje, učimo jesti sushi i slične delicije. Ali ni pohanac ili ćevapi nisu nam strani" priča Edo.

Tijekom deset godina braka, koliko obilježava ove godine sa suprugom, nije ju uspio nagovoriti na vježbanje u teretani jer je ona pobornica jutarnje joge i trčanja.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Petra ne voli autoritete poput mene, koji samo galame i prave se pametni, zato češće vježba sama. U braku imamo dobru komunikaciju, što smatram ključnim za opstanak. Ponekad se stvarno čini kao da smo s različitih planeta, ali ako pronađemo zajednički jezik, onda su nam veće šanse da nastavimo dalje u istom smjeru. Znali smo i mogli pružiti podršku jedno drugome u najvažnijim trenucima i odlukama u životu. Još uvijek se smijemo skupa, to nam pomaže u svakodnevici" govori Edo.

Priznaje kako mu supruga često svojim savjetom pomogne tijekom teških trenutaka u "Životu na vagi", a od velike pomoći mu je i da ga samo sasluša kad ima neki problem.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Cijela je javnost mogla vidjeti moje suze u finalnim emisijama prethodnih sezona. Ne sramim se toga, dapače, ponosan sam na tu svoju osjećajnu stranu. Riba sam u horoskopu, a za nas kažu da smo vrlo emotivni pa, eto, da ne zeznem horoskop - i ja sam plakao. Svi natjecatelji dolaze s nekom svojom pričom koja me dirne i kad vidim koliko hrabrosti imaju u svojoj borbi te povjerenje koje mi daju iz sezone u sezonu, onda želim biti iskren pred njima bez obzira na suze. Sudjelovanje u ovoj emisiji mi je nagrada i privilegij" zaključuje Edo.

Linker
05. ožujak 2024 16:05