GERARDO VIEYRA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK GERARDO VIEYRA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Lewis Hamilton

Odvažne odluke i moda: Priča o jednoj od najvećih zvijezda Formule 1 i miljeniku žena

Sedmerostruki prvak Formule 1, nedavno je proslavio 39. rođendan i ne razmišlja o mirovini. Upravo suprotno, ovih je dana šokirao fanove odlukom da nakon 11 godina vjernosti Mercedesu prelazi u Ferrari. No, Lewis je puno više od vozača bolida.

Sedmerostruki prvak Formule 1, nedavno je proslavio 39. rođendan i ne razmišlja o mirovini. Upravo suprotno, ovih je dana šokirao fanove odlukom da nakon 11 godina vjernosti Mercedesu prelazi u Ferrari. No, Lewis je puno više od vozača bolida.

“Proveo sam prekrasnih 11 godina u ovom timu i nevjerojatno sam ponosan na sve što smo postigli zajedno. Mercedes je bio dio mog života od moje 13 godine. Odrastao sam ondje pa je upravo odluka da odem dalje bila jedna od najtežih u životu. Ali mislim da je sada pravo vrijeme da napravim taj korak i jako sam uzbuđen zbog novih izazova", rekao je ovih dana Lewis Hamilton i pomalo šokirao sve fanove Formule 1. Naime, gotovo nitko nije očekivao ovakav rasplet priče jer zapravo naznaka o transferu nije ni bilo. Pogotovo što je Lewis šest od svojih sedam naslova prvaka Formule 1 upravo ostvario u momčadi koju već godinama vodi Toto Wolff. Lewis će tako od 2025. braniti boje konkurentske momčadi talijanskog diva Ferrarija. No, ovaj 39- godišnjak očito ne razmišlja o mirovini već dapače u novoj sezoni namjerava dati sve od sebe i osvojiti još pokoji naslov i pobijediti Maxa Verstappena i njegov Red Bull tim. Naime, Lewis i legendarni Michael Schumacher trenutačno su izjednačeni po broju osvojenih naslova i obojica su najuspješniji vozači bolida na svijetu. No, Lewis Hamilton je zapravo puno više od tek "običnog" vozača Formule 1.

image
BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Rođen je 7. siječnja 1985. godine u malenom mirnom gradiću Stevenage u Engleskoj. Njegovi roditelji, majka Carmen Larbalestier i otac Anthony, čija obitelj potiče iz Grenade, rastali su se kada je Lewis imao tek dvije godine. Na početku je ostao živjeti s majkom, no nedostajao mu je otac koji ga je zapravo i zarazio ljubavlju prema brzini. Počeo je s osam godina voziti karting, a s 10 godina je odlučio da želi živjeti s ocem i njegovom novom suprugom i tada trogodišnjim bratom. Iako je Lewis i dalje ostao u dobrim odnosima s majkom, zavolio je i pomajku pa nerijetko ističe kako mu je i ona bila važna podrška uz oca i biološku majku. No, njegov je otac doista činio sve kako bi podržao sinovu strast. Radio je četiri različita posla i noću provodio sate u garaži popravljajući stare go kartove kako bi sinu osigurao da prati svoj san. Zahvaljujući njemu, Hamilton je s deset godina osvojio prvenstvo što mu je omogućilo da upozna osnivača i predsjednika McLarena, Rona Dennisa. Taj susret promijenio je njegov život: samo dvije godine kasnije potpisao je ugovor s britanskim timom i od tog trenutka samo nastavio pobjeđivati. Vozio je i Formulu 3, a njegov debi u Formuli 1 dogodio se 2007. godine. Godinu dana kasnije, sa samo 23 godine, Hamilton je proslavio svoju prvu pobjedu u prvenstvu, upravo s Ron Dennisom kao vođom tima.

Nakon pobjede u prvenstvu i prvog naslova Lewis nije mogao sakriti emocije i zahvaliti upravo svom ocu.

"Ovo je trenutak u mom životu koji nikada neću zaboraviti. Počeli smo bez ičega. Moj otac ja radio četiri posla kako bih se mogao nastaviti utrkivati, a ja sam spavao na kauču. Sanjali smo o tome da uspijemo jedan dan. Imali smo velike snove o tome da postanem vozač Formule 1 jedan dan. Za obitelj koja nije imala novac to je zvučalo potpuno suludo. Ljudi su nam se smijali, nazivali nas imenima, ismijavali nas, no mi smo šutjeli i svoje bitke vodili na stazi. Baš me zanima je li sada oni svi koji su nas osuđivali danas na nas gledaju s mržnjom jer smo im dokazali suprotno ili su možda odrasli i misle "bravo za njih". Volio bih vjerovati da je ipak ovo drugo u pitanju. Ali sve što smo napravili, napravili smo kao obitelj i nikada nismo odustali. Zato ako u ovom trenutku sumnjate u sebe, nemojte! Nikada ne odustajte, tjerajte dalje, nastavite sanjati i realizirati san u javnost. Možete napraviti što god poželite. Vjerujem u vas, a i vi sami biste trebali vjerovati", napisao je Lewis na Instagramu uz fotografiju na kojoj slavi pobjedu u zagrljaju sa svojim tatom.

Lewis se doista u životu morao boriti gotovo za sve. Kad je započeo karijeru 2007. bio je prvi tamnoputi vozač ovog prestižnog natjecanja, a od 2020. je i dalje jedini vozač. Često je progovarao o rasizmu i sa svime s čime se borio u životu, a i veliki je zagovornik pokreta "Black lives matter". No, Hamilton je definitivno odavno miljenik i žena. Naime, nerijetko je upravo on na listi najzgodnijih i najpoželjnijih neženja na svijetu. Prije no što je i službeno zakoračio u svijet Formule 1, bio je u dugogodišnjoj vezi s Jodio Ma, kćer bogatog biznismena iz Hong Konga, Ma Bo-keeja. Iako voli svoj privatni život držati za sebe, u autobiografskoj knjizi "Lewis Hamilton: My story" osvrnuo se na njihovu vezu. Otkrio je da su prekinuli 2007. u siječnju samo nekoliko dana prije njegova rođendana jer je shvatio da neće imati vremena za nju i da treba biti potpuno posvećen utrkama. Opisao je kako je ipak poželio ju vidjeti i nakon prekida, pa je tako u pauzi od utrka, odletio u Hong Kong kako bi bio s njom te ju je čak odveo u Macao na stazu na kojoj se natjecao dok je vozio Formulu 3. Za nju je istaknuo kako je "prekrasna i brižna žena", a ostao je i dobar s njezinom obitelji koji su pomogli sa sponzorstvom davne 2004. godine. Ipak, nisu obnovili svoju vezu jer je Hamilton nakon toga godinama bio s pjevačicom Nicole Scherzinger. Njihova burna veza imala je mnogobrojne prekide, a trajala je od 2007. do 2015. godine. Iako nikada nisu javno govorili o vezi, Nicole je tek nakon prekida rekla kako nema zle krvi između njih.

“Iako više ne razgovaramo Lewisu želim samo sve najbolje. Puno sreće i uspjeha", rekla je 2016. godine gostujući u televizijskoj emisiji "The Jonathan Ross Show.”

image

Lewis Hamilton nije skrivao koliko je zaljubljen u Nicole Scherzinger

KřENEK JIří/PROFIMEDIA.COM/PROFIMEDIA KřENEK JIří/PROFIMEDIA.COM/PROFIMEDIA

Nakon prekida s Nicole, počelo se odmah šuškati kako je Lewis sreću našao s Rihannom, no on je to opovrgnuo tvrdeći da su samo prijatelji. Nekoliko puta su ga paparazzi, ali i službeni fotografi na stazi "uhvatili" s lijepom manekenkom Gigi Hadid, a družili se u se i na Met Gali te 2015. godine. Ipak, nikad nisu vezu potvrdili. Potom se družio i s Kendall Jenner, ali i britanskom pjevačicom Ritom Orom, a 2018. godine povezivali su ga s rapericom Nicki Minaj, ali i manekenkom Barbarom Pavlin, ali i Sofijom Richie. Mnogi su se ponadali kako će ljubavnu sreću pronaći s manekenkom Winnie Harlow s kojom se jedno vrijeme itekako intenzivno družio. Ona je u nekoliko navrata na društvenim mrežama javno podržala Hamiltona objavivši da je ona tim Hamilton i da navija za njega, no i danas nitko osim možda njih nije siguran, jesu li bili samo prijatelji ili nešto više U posljednje vrijeme povezuju ga s kolumbijskom pjevačicom Shakirom. Viđeni su nekoliko puta na večerama u Miamiju, baš kao i kako provode vrijeme na jahti s prijateljima. Naravno, zasad to nisu komentirali pa je Hamilton i dalje jedan od najpoželjnijih neženja na svijetu.

Uz sve to, Hamilton se kroz godine prometnuo u svojevrsnu modnu ikonu. Muškarca koji se ne boji eksperimentirati sa stilovima, bojama, ali i teksturama. Njegov osobni potpis su i otkačene frizure i nakit. Prije nekoliko godina sukobio s nadređenima nakon što mu je rečeno da je tijekom utrka zabranjeno nositi piercinge. Hamilton je tada odgovorio kako se njegova dva piercinga više ne mogu ukloniti, ali je odbio otkriti na kojem se dijelu tijela nalaze. Inače, prilikom utrka zabranjeno je nositi ikakav nakit, a u to je uključen i piercing.

image

Od 2022. ima svoju modnu liniju +44

JAY HIRANO/SHUTTERSTOCK JAY HIRANO/SHUTTERSTOCK

Premda mu, zbog brojnih sponzorskih obaveza, treninga i natjecanja, u odabiru odjeće pomaže stilist Eric McNeal, najsretniji je kad može odabrati sam odjevnu kombinaciju. Prije nekoliko godina postao je globalni ambasador za brend Tommy Hilfiger, s američkim dizajnerom je napravio i zajedničku kolekciju Tommy x Lewis. Njegova modna avantura kulminirala je 2022. kad je pokrenuo vlastiti modni brend +44, nazvan prema trkaćem broju koji ima od osme godine i prvih utrka u kartingu. Debitantsku kolekciju osmislio je u suradnji sa suvremenim japanskim konceptualnim umjetnikom Takashijem Murakamijem, koji je osmislio "psihodelične demone brzine", motive za printanje na pamučne majice, hoodice i koledž-jakne nadahnute japanskim stripovima i animiranim filmovima, a lani u studenom su lansirali i drugu kolekciju. Osim toga, dizajnira i sunčane naočale u suradnji s poznatim proizvođačem naočala. Veliki je zagovornik ekologije, svake sezone svoju kacigu proda u dobrotvorne svrhe, ima vlastitu zakladu Mission 44 kojom financira mlade talente, a kad god mu se pruži prilika, promiče ravnopravnost spolova i LGBTQIA prava.

A na što će se od svega toga fokusirati jednom kad se odluči povući iz svijeta brzine, ostaje nam tek vidjeti. No, ipak to neće biti tako skoro. Sudeći po najavama, ima Lewis itekako još volje i želje za utrkama. A sigurno je kako će mu crveni kombinezon Ferrarija itekako dobro stajati.

Linker
27. travanj 2024 10:59