Bill Cosby

 WILLIAM T WADE/ACE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Skandal

Nova optužba protiv Billa Cosbyja, pjevačica Morganne Picard tvrdi da ju je drogirao i silovao

Nekadašnja zvijezda obiteljske humoristične serije „Cosby Show” suočava se s optužbama za silovanje koje se, prema tužbi, dogodilo prije 36 godina. Do sada je više od 60 žena tvrdilo da ih je Cosby seksualno zlostavljao.

Nekadašnja zvijezda obiteljske humoristične serije „Cosby Show” suočava se s optužbama za silovanje koje se, prema tužbi, dogodilo prije 36 godina. Do sada je više od 60 žena tvrdilo da ih je Cosby seksualno zlostavljao.

Glumca, zabavljača i nekadašnje televizijsko oličenje simpatičnog oca obitelji, Billa Cosbyja, još je jedna žena optužila za seksualni napad. Pjevačica Morganne Picard tvrdi da ju je danas 86-godišnji Cosby drogirao i silovao nakon što su se upoznali 1987. godine, prema novoj tužbi podnesenoj u petak u New Yorku, doznao je Daily Beast.

Picard kaže kako ju je osramoćeni komičar pozvao na set tada popularnog „Cosby Showa” uz objašnjenje da želi pomoći njezinoj karijeri ambiciozne pjevačice. U sudskim je dokumentima navela da joj je Cosby stalno davao pića te ju je više puta „poticao da pije” i inzistirao na tome. Vjeruje da je u pićima bila droga, jer bi se onesvijestila ubrzo nakon što ih je popila. U jednoj takvoj situaciji navodno se probudila gola u hotelskoj sobi, „s bolovima u vagini”, što ju je navelo da misli da je bila silovana. U tužbi je navela i NBC Universal Media, Kaufman Astoria Studios, Astoria Studios Limited Partnership II i The Carsey-Werner Company jer su propustili „istražiti, ukoriti, nadzirati ili pokušati zaustaviti” Cosbyja. On je pak preko svog predstavnika za medije Andrewa Wyatta odbacio optužbe. Wyatt je tužbu nazvao „pohlepom i pokušajem stjecanja medijske slave”, a optužbe na Cosbyjev račun usporedio s nekadašnjim ubijanjem crnih robova bez ikakvih dokaza.

Ostaje činjenica da je Cosbyja 2015. godine više od 60 žena optužilo za seksualno zlostavljanje, a mnoge od njih tvrdile su da ih je drogirao i silovao. Prva tužba protiv njega za seksualni napad završila je 2017. poništenim suđenjem nakon što porota nije uspjela donijeti jednoglasnu odluku. Tužba koju je podnijela Andrea Constand završila je drugačije. Ona je još 2005. tvrdila da ju je Cosby silovao godinu dana prije toga, a tužbu je podnijela 2018. Cosby je bio proglašen krivim i osuđen na tri do deset godina zatvora, naređeno mu je doživotno savjetovanje te je uveden u registar seksualnih prijestupnika. Nakon što je proveo dvije godine iza rešetaka, pušten je na slobodu jer je presuda bila poništena zbog pogrešnog postupanja tužitelja, podsjetio je US Weekly. Cosby je cijelo vrijeme tvrdio da nije kriv. „Nikada nisam promijenio svoj stav ni svoju priču”, objavio je na Twitteru nakon izlaska iz zatvora, zahvalivši obožavateljima, navijačima i prijateljima koji su bili uz njega, a posebno je zahvalio Vrhovnom sudu Pennsylvanije „na održavanju vladavine prava”.

image

Bill Cosby dolazi na sudsko salušanje 2015. godine

BASTIAAN SLABBERS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Već sljedeće godine uslijedio je novi slučaj. Cosby je proglašen građansko odgovornim za seksualni napad na Judy Huth 1975. godine. Ona je tada bila maloljetna i tvrdila je da ju je Cosby zlostavljao tijekom zabave u Playboyevoj vili. Nakon suđenja u lipnju 2022. dobila je 500.000 dolara odštete, a Cosbyjev tim bio je zadovoljan takvim ishodom.

Linker
28. travanj 2024 06:28