BALETNI PAR

Najljepši dar za 12. godišnjicu braka: "Kad sam ga primila u naručje, sve je palo u zaborav"

Otkako su prije mjesec dana dobili sina Liama, baletni prvaci zagrebačkog HNK Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves ne skidaju osmijeh s lica.

Zagrebačka primabalerina Iva Vitić Gameiro i njezin suprug Guilherme Gameiro Alves više ne hodaju na vrhovima prstiju samo u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su oboje baletni prvaci, već i u svom domu. Jer kad njihov sin Liam utone u poslijepodnevni san, prestaju sve aktivnosti u stanu osim, naravno, one promatranja njihove jednomjesečne bebe kako bezbrižno drijema u kolijevci. Tata Guilherme ne može se nadiviti porculanskom tenu svog sina i, kako konstatira, istim prelijepim plavim očima kakve ima njegova supruga. Liamovo rođenje unijelo je veliku radost i u majčinu hrvatsku i u očevu portugalsku obitelj jer je prvi unuk s obje strane, a uzbuđen je čak i obiteljski kućni ljubimac, Jack Russell terijer Miles, koji dječačića stalno pokušava poljubiti.

image

Zaljubljeni pogled poznate zagrebačke balerine

NEJA MARKICEVIC CROPIX

"Liam je iznimno mirna, nezahtjevna beba. Čak i kad je gladan, ne plače na sav glas nego se tiho javi dajući nam do znanja da je vrijeme za dojenje", otkriva poznata zagrebačka balerina, koja je bila jednako "diskretna" dok ga je rađala u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

Iako je inducirani porod trajao trinaest sati tijekom kojih je dobila visoku temperaturu te usprkos činjenici da je epiduralna anestezija popustila baš u trenutku kad su trudovi bili najjači, Iva je uspjela ostati smirena, tiha i disciplinirana.

"Slušala sam upute doktorice Velene Radošević koja me porodila i zahvaljujući kojoj mi je iskustvo poroda ostalo u lijepom sjećanju. Liam se rodio s dvije kile i 800 grama te 48 centimetara, a kad sam ga primila u naručje, sve ostalo je palo u zaborav", prisjeća se. Nakon tri dana, tijekom kojih je suprugu Guilhermeu redovito slala bebine fotografije i pokazivala mu ga tijekom videopoziva - jer posjeti nisu dopušteni, obitelj je stigla kući.

Nažalost, ti prvi dani nisu prošli bez novih izazova: Iva se počela loše osjećati te je mislila da ju je napala alergija, no test na koronu pokazao je da se radi o covidu.

"Rasplakala sam se jer sam se prestrašila za Liama koji je u tom trenutku imao samo devet dana. Nakon nekoliko dana i Guilherme je bio pozitivan na kovid, no srećom pa je naš sin ostao zdrav", priča Iva, koja je nakon covida dobila i mastitis, no sve to nije uspjelo narušiti idilu koja posljednjih dana vlada u domu poznatog umjetničkog para.

Sin je, slažu se, najljepši dar koji su mogli dobiti za dvanaestu godišnjicu braka. Iva i Guilherme upoznali su se u Lisabonu gdje je talentirana Zagrepčanka od 2009. do 2011. bila u angažmanu Portugalskog nacionalnog baleta, a za sve je zaslužan Guilhermeov brat Frederico, također baletan, koji ih je upoznao.

"Tijekom praznika vratio sam se kući iz Helsinkija, gdje sam u to vrijeme radio, i ne sluteći da će mi se dogoditi ljubav na prvi pogled", priča Guilherme na prilično solidnom hrvatskom.

Nije, konstatira, "baš zadovoljan svojim padežima", no za nekoga tko nikad nije službeno učio hrvatski već ga je hvatao po putu nakon što se doselio u Zagreb, govori ga dosta dobro. Bračni par dogovorio se da sa sinom svatko govori na svom materinskom jeziku kako bi maleni što brže i lakše savladao i hrvatski i portugalski.

image

Baletni i bračni par Iva Vitic Gameiro i Guilherme Gameiro Alves u braku su dvanaest godina

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Par ovih dana uživa u prvim šetnjama s Liamom, sretni što je mjesec u kojem se dječačić rodio bio tako topao i ugodan. Dok će Iva ostati na rodiljnom dopustu do sljedeće jeseni, Guilherme se nakon kraćeg dopusta vratio u kazalište, gdje se priprema za premijeru baleta "Hamlet". Iako bi njegova supruga razumjela da se nakratko odseli u drugu sobu, kako bi bio naspavan za iscrpljujuće plesne treninge, kaže da mu nije palo na pamet da se noću odvoji od Liama i nje.

"Zbog toga, doduše, ponekad na treninzima malčice klonem, ali svi u kazalištu imaju razumijevanja", kroz smijeh konstatira Guilherme. Liam će svog tatu uskoro posjetiti u kazalištu jer ga Iva planira povesti sa sobom na balet "Peer Gynt" u kojem njezin suprug pleše glavnu ulogu.

"On je iznimno brižan i posvećen otac koji se noću budi na svaki zvuk, čak mi se čini da sam ja opuštenija od njega. Moja ležernost vjerojatno proizlazi iz toga što sam se doista temeljito pripremala za majčinstvo čitanjem literature i tečajevima, a uz to sam imala sreće da je mjesec dana prije mene zatrudnjela moja kolegica, balerina Dunja Novković, pa smo jedna drugoj velika podrška. Osim toga, u bolnici sam bila u sobi s dvije mame koje su rodile drugo dijete, pa sam i od njih dobila pregršt korisnih savjeta", kaže Iva, inače unuka velikog hrvatskog arhitekta Ive Vitića. No, ma koliko bila opuštena, brzo je osvijestila do koje je mjere roditeljstvo iscrpljujuće pa je sretna što ima veliku pomoć svoje majke, koja često dođe skuhati ručak i prošetati psa ili prespavati ako zatreba.

"Zapravo nije preuzela Ivine nego moje obaveze jer sam dosad ja bio zadužen za to dvoje", kroz smijeh konstatira Guilherme, dodajući kako je jako sretan što je i njegova majka već imala prilike vidjeti svoje prvo unuče. Liam se, naime, rodio baš dok je ona ljetovala u Hrvatskoj, a uskoro u Zagreb stižu i Guilhermeov osam godina stariji brat Frederico te njegovi baka i djed, koji se jako vesele što će upoznati praunuka. Iako treba proći još dosta mjeseci prije nego što dječačić ojača i stane na svoje noge, sa svojom je mamom i tatom već zaplesao na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta. U Ivinu trbuhu, doduše. Ne znajući, naime, da je već trudna, Iva je prošlog siječnja otplesala nekoliko izvedbi baletne bajke "Orašar" kao i veliki Baletni gala koncert na kojem je nastupila zajedno sa suprugom, ne znajući da je to bio - ples utroje.

Linker
20. travanj 2024 16:16