CHARBONNEAU/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
AUKCIJA STOLJEĆA

Na aukciji milijardu dolara vrijedna kolekcija čovjeka čije je tulume elita obožavala

U njujorškom Christie‘su očekuju prihod veći od milijardu dolara za 150 radova iz privatne zbirke Paula G. Allena.

U njujorškom Christie‘su očekuju prihod veći od milijardu dolara za 150 radova iz privatne zbirke Paula G. Allena.

Paul G. Allen, drugi čovjek Microsofta i slučajni milijarder, kako su ga često nazivali, nakon svoje smrti prije četiri godine iza sebe je ostavio bogatstvo od 22 milijarde dolara. Svom njegovom ostavštinom prema pokojnikovoj posljednjoj želji upravlja njegova mlađa sestra Jody Allen, jer se samozatajni milijarder, filantrop, ljubitelj znanosti, glazbe i umjetnosti, nikada nije ženio niti imao vlastite djece.

image

Njujorški Christie‘s očekuje prihod veći od milijardu dolara na aukciji stoljeća

CONOR DUFFY/DDP USA/PROFIMEDIA

Odmah nakon njegove smrti na bubanj je otišlo luksuzno imanje u Los Angelesu s kućom koja je originalno pripadalo holivudskoj legendi Rocku Hudsonu, a sad je na red došla i aukcija njegove impozantne kolekcije umjetnina.

image

Zvijezda aukcije je planinski krajolik Paula Cézannea

AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Očekuje se da će 150 slika na skoroj aukciji u njujorškom Christie‘su, koja se održava 9. i 10. studenog u Rockefeller Plazi, postići cijenu veću od milijarde dolara. Ako se to dogodi u anale će ući kao najveća licitacija u povijesti. Sav prihod bit će doniran u humanitarne i znanstvene svrhe.

image

Slika Salvadora Dalija vrijedi šest do osam milijuna dolara

AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK

Najvišu cijenu trebalo bi postići ulje na platnu, remek-djelo francuskog postimpresionista Paula Cezannea. Krajolik planine Sainte-Victorie prema očekivanjima aukcijske kuće bit će prodan za više od stotinu milijuna dolara, a više od pedeset milijuna, očekuje se, kupci će ponuditi za ulje američkog apstraktnog ekspresionista Jaspera Johnsa.

image

Slika ‘Queen Anne‘s Lace Near Kilham‘ Davida Hockneyja vrijedi između osam i dvanaest milijuna dolara

AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK

Iznenađenja su, dakako, moguća jer su u ponudi i djela Francisa Bacona, Vasilija Kandinskog, Salvadora Dalija, Luciana Freuda, Eduarda Maneta, Georgesa Seurata, Salvadora Dalija, Williama Turnera, Davida Hockneyja, Royja Lichetnsteina, Sandra Boticellija, Andyja Warhola, Gustava Klimta, Vincenta van Gogha i brojnih drugih velikana likovne umjetnosti.

image

‘Duboko smeđe‘ Vasilija Kandinskog cijeni se između deset i petnaest milijuna dolara

GUY BELL/SHUTTERSTOCK

Paul G. Allen rođen je 21. siječnja 1953. u Seattleu, a kompaniju Microsoft, kojoj je smislio ime, osnovao je 1975. s prijateljem i školskim kolegom Billom Gatesom. Njihova vizija osobnog računala za svaki dom dvadestak godina kasnije je postala stvarnost, a Microsoft je postao najveći proizvođač softwarea i jedna od najprofitabilnijih kompanija na svijetu.

"Unatoč međusobnim razlikama, bili smo iznimni partneri i jedni od rijetkih koji su imali u potpunosti istu viziju razvoja kompanije i ostvarenja dugoročnih ciljeva", napisao je Allen u autobiografiji.

image

‘Veliki kanal‘ Williama Turnera mogla bi postići cijenu od 50 milijuna dolara

GUY BELL/SHUTTERSTOCK

Do 1983. bio je potpredsjednik odjela za istraživanja i razvoj novih proizvoda u tvrtki, a nakon toga je sa sestrom osnovao investicijsku tvrtku Vulcan, pokrenuo institut za neuroznanost, te tvrtku za svemirska istraživanja.

Najveće privatne strasti bile su mu glazba i sport. Svirao je električnu gitaru - uzor mu je bio Jimi Hendrix, najveći rock gitarist svih vremena, a bio je vlasnik košarkaškog kluba Portland Trail Blazers, NFL franšize Seattle Seahawksa, te suvlasnik nogometnog kluba Seattle Sounders FC.

image

Obiteljski portret Luciana Freuda cijeni se na 75 milijuna dolara

GUY BELL/SHUTTERSTOCK

Jedine dvije njegove ljubavne veze poznate javnosti, nakon što se u 23. godini razišao sa svojom mladenačkom ljubavi, jer se nije osjećao spremnim za brak, bile su one s Jerry Hall, koja se u njegovom životu pojavila nakon razvoda od Micka Jaggera, frontmena The Rolling Stonesa, te tenisačicom Monikom Seleš. S najmlađom osvajačicom pariškog Roland Garrosa u povijesti je, primjerice, 1993. proslavio svoj 40. rođendan u Veneciji.

image

Uzvanike je zabavljao svirajući s bendom na svojoj 126-metarskoj jahti

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Premda je živio povučeno redovito je na svojoj 126-metarskoj jahti Octopus organizirao tulume za svjetsku umjetničku kremu. Družio se intenzivno s Mickom Jaggerom, Georgeom Lucasom, Robinom Williamsom, Usherom, Davidom Stewartom i brojnim drugim zvijezdama koje često ne bi uopće shvatile tko je taj domaćin tuluma na kojem su se u tom trenutku zatekle.

"Došao sam avionom i dugo mi je trebalo da lociram tko je Paul Allen", rekao je o jednom partyju na jahti pokojni komičar Robin Williams.

image

Slika Salvadora Dalija vrijedi šest do osam milijuna dolara

AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK

"Moje lice nije poznato, kada netko dođe na tulum ne zna točno jesam li član posluge, gost ili netko tko je tu da svira", izjavio je svojedobno Allen, čiji je životni moto bio da se osobno bogatstvo ne mjeri novcem, nego spremnošću služenja za opće dobro.

Upravo zbog toga će sav prihod od aukcije njegovih umjetnina biti doniran institucijama za znanstveno istraživanje i humanitarni rad.

Linker
26. travanj 2024 17:06