U teatru je spas

Martina Čvek o novoj ulozi: ‘S vremena na vrijeme se trebamo nahraniti umjetnošću‘

Ova svestrana glumica, koju mnogi pamte po ulozi Helene u seriji Čista ljubav, otkrila nam je nešto više o svojim projektima i predstavi Usidrene, koja je nastala u koprodukciji nekoliko kazališta.

Martina Čvek je zagrebačka glumica i rekreativka i članica ansambla GDK Gavella, a sada igra u obnovljenoj predstavi Usidrene. Riječ je o projektu nastalom u produkciji splitskog HNK, zadarskog HNK i GDK Gavella u režijskom debiju Anastasije Jankovske koja je imala prilike uprizoriti istoimeni tekst Elvisa Bošnjaka. Martina u predstavi igra lik Pavice, a otkrila nam je nešto više o predstavi, kao i o svojim ostalim projektima.

Predstava Usidrene progovara o životima žena na otocima. Iako ih se često povezuje s idiličnim prostorom za život i nekom vrstom eskapizma, Bošnjak je u svome tekstu, koji je svojevrsna oda ljudima s otoka, prikazao naličje izoliranog života u kojemu su posebno patile žene.

image

Predstava Usidrene progovara o životima žena na otocima.

PROMO

"Igram lik Pavice, mlade žene koja je zbog ljubavi došla na otok i udala se. No, nakon što ju je doveo kući, otišao je na more, a tada se pomorci ne bi vraćali kući po 30 godina. Pavica doživljava jednu ljubavnu i životnu izdaju, a njezin je lik, baš kao i ostali, izrazito kompleksan", govori Martina.

Iako trenutno najviše vremena provodi u Splitu, Martina je članica ansambla GDK Gavella, koje je pretrpjelo velike štete u potresu. Prije toga, glumica je igrala u brojnim predstavama matičnoga kazališta, a njezina je uloga Lady Anne u predstavi Rikard III. bila posebno zapažena. Ipak, Martina je široj publici najpoznatija po svojoj ulozi u seriji Čista ljubav, za koju smatra kako joj je bila jedna od najvažnijih glumačkih treninga.

"To mi je iskustvo bilo fantastično, naučila sam što znači glumačka brzina i adaptacija jer je ritam snimanja takvih serija doista intenzivan i brz", priznaje glumica.

image

S vremena na vrijeme doista je važno nahraniti se umjetnošću, govori talentirana glumica.

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Kada ne igra na daskama nacionalnoga ili gradskoga kazališta, Martina aktivno sudjeluje u radu umjetničke organizacije Boom teatar. Riječ je o organizaciji koju su formirali njezini kolege kako bi mladi umjetnici mogli nešto raditi nakon završetka Akademije.

"Boom teatar je za nas mjesto na kojemu možemo ispoljiti svoje ideje te ih povezati s glumačkim kreacijama, to je svojevrstan krov za mlade umjetnike i idealiste", kazala je.

U sklopu Boom teatra, Martina igra u dvije predstave, Dohvati svemir i Igri uma. S obzirom na to da su, kao članovi nezavisne umjetničke organizacije u stalnoj potrazi za prostorom, ove su predstave nastale u suradnji sa zagrebačkom Zvjezdarnicom i Muzejom Iluzija.

Čitajte i: Gloria Dubelj o novoj ulozi, suradnji s Arijom Rizvić i ljubavnoj vezi s glumcem

image

Kada ne igra na daskama nacionalnoga ili gradskoga kazališta, Martina aktivno sudjeluje u radu umjetničke organizacije Boom teatar.

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

"Naše kazalište sve češće surađuje s raznim institucijama, a posebno mi je draga bila ona sa Zvjezdarnicom. Naime, kolega Kruno Bakota i ja smo došli na ideju da kreiramo predstavu o svemiru, a uspjeli smo u onome što rijetkima uspijeva - da znanstvenu temu pretvorimo u umjetnost", govori Martina koja umjetničku inspiraciju crpi iz prirode. Naime, u slobodno vrijeme Martina najradije šeta prirodom i planinari, nedavno je krenula i na sportsko penjanje, a rekreaciju doživljava kao ispušni ventil od hektičnog glumačkog posla.

Iako obožava svoj posao, glumica se početkom pandemije počela ozbiljno preispitivati je li umjetnost doista važna ljudima.

"Kada su počela zatvaranja, vidjelo se bez čega ne možemo. Kazališta su bila zatvorena i pitala sam se koliko je umjetnost uopće potrebna ljudima, a onda su brojne institucije i kazališta počeli dijeliti online sadržaj. Naravno, mnogi su to s veseljem popratili, a ja sam shvatila da je konzumiranje umjetnosti doista potrebno. S vremena na vrijeme doista je važno nahraniti se umjetnošću", govori talentirana glumica koja u svaki glumački projekt unese malo čarolije te se najviše veseli ponovnom koračanju na daskama matičnoga kazališta Gavella, nakon što obnova konačno bude dovršena.

Linker
08. travanj 2024 07:30