razotkrivanje

Antonella Malis: "Najluđe što sam napravila zbog ljubavi je bilo kad sam upisala školu skijanja"

Sopranistica rođena prije 51 godinu u Splitu, koja nastupom u Gavelli 5. ožujka obilježava tri desetljeća karijere, otkriva zašto je uvjerljiva i kad zaboravi tekst na pozornici te što prvo primjeti na muškarcu.

Što vas je potaknulo na koncert "Canzone Mediterranea", čiji će se dio prihoda od prodaje ulaznica donirati članicama Kluba laringektomiranih Zagreb?

- Želim dati svoj glas ženama u tjednu kad se obilježava međunarodni praznik Dan žena, podsjetiti na važnost glasa u svakodnevnom i profesionalnom životu. Projekt "Glasom od srca za osobe bez glasnica" pokrenula sam 2019. s dr. sc. Tamarom Živković Ivanović, predsjednicom Hrvatske udruge laringektomiranih osoba i osnivačicom zbora Optimisti, pjevača bez glasnica, jedinstvenog u svijetu.

Koje nastupe pamtite?

- Prvi televizijski nastup na televiziji RAI u Rimu 1999., gdje sam pobijedila interpretirajući napoletansku kanconu "I te vurria vasa". Ondje sam studirala i tek bila svladala talijanski. Iste godine sam pjevala u Vatikanu, pred papom Ivanom Pavlom II.

Što ste, osim klasike, rado slušali kao tinejdžerica, a što sada?

- Kao tinejdžerica U2, Santanu, Tinu Turner, Eurythmics, Jon Bon Jovija, Parni valjak, a koju godinu kasnije Edith Piaf, Toma Jonesa, Laru Fabian, Erosa Ramazzottija...

Što učinite kad usred nastupa zaboravite tekst?

- Pjevam na talijanskom, portugalskom, napoletanskom, francuskom, španjolskom, ruskom, slovačkom, njemačkom, engleskom i hrvatskom pa nastavim s riječima koje mi prve padnu na pamet. Samu sebe iznenadim kako sam uvjerljiva.

image

Antonela Malis

MAJA PRGOMET

Pjeva li i vaš 22-godišnji sin Alexander, student ekonomije?

- Ne, ali je na Rock akademiji završio bubnjeve i bas gitaru, s prijateljima osnovao rock bend Magnar, a bubnjeve je prečesto svirao doma, i to na najjače.

U kojim ste prilikama kao majka strogi, a u kojim popustljivi?

- Kao samohrana majka, odnosno udovica, u proteklih sam 17 godina dobro vagala svaku odluku jer sam i mama i tata pa je moj odgovor konačan. Nema onog drugog tko bi odlučio drukčije.

Što najprije primijetite na muškarcu?

- Gard, način na koji se kreće i odnosi prema drugima, ruke, oči i, najvažnije - miris kože.

Čime vas može zadržati?

- Odanošću, odvažnošću i otvorenim srcem.

A odbiti?

- Emocionalnom nedostupnošću i nedostatkom empatije.

Što ste najekscentričnije napravili u životu?

- Do svoje desete godine popela sam se na vrh dizalice na gradilištu, skakala u valove iza katamarana i trajekta... Bez brige, bila sam u kazni, zato se i sjećam!

image
MAJA PRGOMET

A što najluđe učinili zbog ljubavi?

- Upisala školu skijanja kao totalni antitalent, uz veliku muku proskijala i prošla čovjeku ispod skija, kao u filmu "Glup i gluplji". Dobro da se nismo polomili.

Kako održavate kondiciju?

- Vježbama 5 Tibetanaca, uz puno hodanja i meditacije te plivanje ljeti rano ujutro i predvečer.

Što nikada ne biste oprostili?

- Izdaju.

" Kondiciju održavam vježbama 5 Tibetanaca, uz puno hodanja i meditacije te plivanjem ljeti rano ujutro i predvečer."

Što vas može rasplakati?

- Nepravda.

A što nasmijati do suza?

- Dječja iskrenost.

Na što vam nije žao potrošiti novac?

- Na obrazovanje, putovanja i svijeće.

Kojem poroku ne možete odoljeti?

- Čaši vina uz vatru kamina.

Što vas može izbaciti iz takta?

- Bahatost, površnost, glupost, bezobrazluk.

Vjerujete li više kremama protiv bora ili estetskim zahvatima?

- Kombiniram kreme s vježbama joge za lice. Za estetske zahvate kažu stručnjaci da još nisam kandidat, a kad budem, onda - što prirodnije.

Biste li prihvatili poziv u show "Ples sa zvijezdama"?

- Uloga časne sestre Mary Amnezije u mjuziklu "Nunsense" 2008., u HNK-u Rijeka, gdje sam dnevno na plesnim probama s koreografkinjom i redateljicom Mojcom Horvat provodila šest sati, pokazala mi je koliko dobro mogu plesati u kombinaciji sa svojim opernim pjevanjem i glumom. Da, prihvatila bih.

Linker
11. travanj 2024 16:14