Dobar provod u kinu

Julia Roberts ponovno osvaja srca gledatelja novom ulogom

Holivudsku glumicu nakon 20 godina ponovno gledamo u žanru koji ju je devedesetih lansirao među zvijezde, a svi se slažu - vječno zgodna žena i dalje je jednako duhovita i šarmantna.

Greta Garbo je bila "Lice", Betty Grable su zvali "Noge", a Julia Roberts zauvijek će ostati upisana kao "Osmijeh". Oskarovka čiji su filmovi na kinoblagajnama zaradili više od četiri milijarde dolara svojim je razoružavajućim osmijehom očarala brojne partnere, ali i inspirirala ortodonte diljem svijeta da u svojoj ponudi istaknu i "kako dobiti osmijeh Julije Roberts". Tijekom karijere toliko je postala poznata po njemu da se u jednom trenutku zakotrljala priča kako je svoj osmijeh osigurala na čak 30 milijuna dolara.

image

Julia Roberts poznata je po svom neodoljivom osmijehu, a govorilo se i da ga je osigurala na 30 milijuna dolara

JOSE PEREZ/SPLASHNEWS.COM

"Naravno da to nije istina. Kako uopće osigurati osmijeh?", opovrgnula je Roberts nedavno tu zabavnu, ali lažnu vijest. "Kad bi moj osmijeh doista bio osiguran, onda bih svake noći imala nekoga u kući tko bi mi govorio: "Moraš bolje koncem očistiti zube", rekla je.

Istina je, naime, da je tajnu bisernog osmijeha otkrila još u djetinjstvu te zube njeguje uz pomoć sode bikarbone.

"To sam naučila od djeda. On je stavljao hrpicu sode bikarbone na četkicu za zube i cijeli život imao je valjda jedan karijes", otkrila je Julia.

Obožavatelje je pak razveselio taj osmijeh na velikome platnu - nakon četverogodišnje stanke. Odmor koji je uzela kako bi se posvetila obiteljskom životu sa suprugom, snimateljem Danielom Moderom, i djecom, sedamnaestogodišnjim blizancima Phinnaeusom i Hazel te petnaestogodišnjim Henryjem, najprije je prekinula zbog TV serijala "Gaslit", političkog trilera u kojem glumi sa Seanom Pennom, a zatim i zbog filma "Karta za raj", njene prve romantične komedije nakon duga dva desetljeća - koja se ovih dana počela prikazivati u kinima.

"Previše je vremena prošlo. Obožavam se smijati i šaliti. Zabavno je kad endorfini podivljaju i ljudima je pravo veselje kad vas vide. Onda samo razmišljate kako da ih još više nasmijete. Velika je sreća igrati se u tom pješčaniku", kaže glumica, koju je "Karta za raj" spojila sa starim prijateljem i kolegom Georgeom Clooneyjem. Njih su dvoje poznati po međusobnom zafrkavanju pa je Clooney, koji je bio Julijin partner u čak četiri filma, od "Oceanovih 11" do "Igre novca", priznao da ga glumičin zapanjujuće mladolik izgled počinje blago iritirati.

image

George Clooney, Julia Roberts i Brad Pitt u filmu Oceanovih 11

©WARNER BROS/COURTESY EVERETT C

"Zapravo, ne blago, nego užasno. Kad smo počeli zajedno glumiti, imao sam tamnu kosu. Ona sad izgleda potpuno jednako kao i tada, a kad vide mene, ljudi kažu: "Pa ne drži se Clooney loše za svoje godine", izjavio je holivudski zavodnik, koji se skrasio u braku s odvjetnicom Amal Clooney.

Rođena 28. listopada 1967. u gradiću Smyrni u američkoj državi Georgiji, Julia Fiona Roberts na svijet je stigla s glumom u genima. Otac Walter i majka Betty Lou, kazalištarci koji su se upoznali radeći na predstavi za američku vojsku, vodili su glumačku školu za djecu. Nije onda nimalo čudno što je, baš kao i njezin stariji brat Eric i sestra Lisa, i ona odlučila krenuti glumačkim stopama svojih roditelja. Doduše, prije toga je kao klinka sanjala da će postati veterinarka, ali je na vrijeme shvatila da nije "toliki znanstveni genij".

Idilično odrastanje prekinuto je kad su joj bile tri godine, a njezin je otac uzeo svoje stvari i otišao iz kuće napustivši suprugu i troje djece. Tada ga je izgubila privremeno, a šest godina poslije i zauvijek. Imao je rak, ali njoj to nitko nije rekao pa je potpuno nepripremljena dočekala njegovu smrt.

To je itekako utjecalo na mene. Kad malo dijete izgubi roditelja, nestane one čarolije u životu i mislim da te to zauvijek promijeni - rekla je. Osjećaj nemoći i bijesa još više je rastao u njoj jer je umjesto oca dobila nasilnog očuha. Roditelji su joj se razveli 1972., a već iste godine majka se udala za agresivnog alkoholičara Michaela Motesa. Umjesto ljubavi i zaštite, očuh je dijelio udarce i uvrede. Iako ne voli govoriti o njemu, glumica je jednom istaknula da se bojala i prezirala muškarca koji joj je od djetinjstva učinio pakao. Motes je iz njezina života otišao 1983., kad je majka napokon smogla snage razvesti se od nasilnog supruga. Učinila je to tvrdeći na sudu da je bio izuzetno okrutan, a poslije je novinarima priznala da je udaja za Motesa bila njezina najveća životna pogreška.

image

Nedavno je snimila i film ‘Leave the World Behind‘ s Ethanom Hawkeom

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

I tako se Betty Lou, koja je preminula 2015. u dobi od 80 godina, uglavnom sama brinula za djecu, a pritom radila puno radno vrijeme. Mnogo godina poslije, kad je Julia i sama postala majka troje djece, upitala je mamu kako je sve to stizala.

"Njezin me iskren odgovor oduševio. Mogla je reći - no, pa znaš, jednostavno daješ sve od sebe. Ali nije. Rekla mi je: "Dušo, vrtić me spasio. Ostavljala sam tebe, brata i sestru u 7.30 i skupljala vas u četiri poslijepodne", zapamtila je Julia majčine riječi. Ali nikad se nije osjećala ostavljenom.

"Uvijek mi se činilo da sam u potpunosti dio majčina života, kao i ona mojeg. I to je čarolija: da oni oko tebe imaju osjećaj da su s tobom i onda kad nisu", kaže Julia, koja mnogo vremena provodi u razgovoru s djecom.

Nakon srednje škole upisala se na Državno sveučilište Georgia, ali nije izdržala ni semestar. Zov glume je bio prejak. Pokupila je svoje stvari i uputila se u New York, meku mladih koji sanjaju o glumačkoj slavi dok za život zarađuju konobareći. Ondje ju je dočekala dvije godine starija sestra Lisa, također s glumačkim ambicijama, no mlađahna Julia, treba li istaknuti, očaravajućim osmijehom mnogo se brže probila. Prva joj je uloga bila lik žrtve silovanja u popularnom TV serijalu "Kriminalistička priča", a nakon manjih uloga u projektima poput filma "Satisfaction" s Liamom Neesonom i Jasonom Batemanom te TV serijala "Poroci Miamija", pozornost publike privukla je 1988. ulogom zaljubljive konobarice u romantičnoj komediji "Tajanstvena pizza".

Julia je bila primijećena, ali još daleko od današnjeg statusa. Ipak je tih godina u Hollywoodu bilo dosta "slatkica". Jedna od njih je bila tada dosta popularnija Meg Ryan, na čijim se "otpacima" Roberts popela do vrha Hollywooda. Naime, upravo je Ryan bila prvi redateljski izbor za filmove "Čelične magnolije" i "Zgodna žena". Kada ih je odbila, kao još neke glumice, mlada Julia objeručke je prihvatila te uloge.

image

Za pjevača countryja Lylea Lovetta udala se nakon tri tjedna poznanstva

RANDY BAUER/SHUTTERSTOCK

"Čelične magnolije", u kojima je utjelovila mladenku s dijabetesom, donijele su joj prvu nominaciju za Oscara u kategoriji epizodne glumice, dok ju je "Zgodna žena", svojevrsna moderna verzija priče o Pigmalionu, u kojoj njezin lik prostitutke započne vezu s ciničnim milijunašem, pretvorila u jednu od najvećih filmskih zvijezda. Partner u filmu koji ju je katapultirao među slavne bio je šarmer i zavodnik - Richard Gere, koji je na ulogu bogatog biznismena pristao tek nakon što ga je Julia nagovarala cijelu večer. Neodoljivi spoj Julijine iskričavosti i Gereove suzdržanosti (redatelj Gary Marshall je glumcu naredio da se što manje kreće kako bi Julia došla do punog izražaja) stvorio je neku posebnu kemiju koja je pridonijela iznimnom uspjehu te filmske bajke pa je "Zgodna žena" 1990. ostvarila rekordnu gledanost i svima uključenima donijela korist. Čak i proizvođaču automobila u kojem se Gere vozi jer se prodaja Lotus Esprita nakon prikazivanja filma utrostručila. Julia Roberts postala je velika zvijezda. I sa "Zgodnom ženom" bila je nominirana za Oscara, ovaj put za glavnu glumicu, ali joj ta uloga nije donijela bogatstvo. Dobila je honorar od samo 300 tisuća dolara - sitniš za film koji je samo na kinoblagajnama uprihodio gotovo 500 milijuna dolara, ali je započela niz hitova. Triler "Slučaj Pelikan" te romantične komedije "Ja u ljubav vjerujem" i "Odbjegla nevjesta" bile su samo neke od uspješnica koje su je dovele do vrha i drame "Erin Brockovich" iz 2000., u režiji Stevena Soderbergha, kad je Julia Roberts postala prva žena u povijesti Hollywooda kojoj je isplaćen honorar od 20 milijuna dolara.

image

Zaruke s glumcem Kieferom Sutherlandom razvrgnula je uoči vjenčanja

SNAP/SHUTTERSTOCK

Pokazalo se da ga je itekako zavrijedila: istinita priča o samohranoj majci koja otkriva da je moćna energetska tvrtka trovala vodu za kućanstva, zaradila je više od 250 milijuna dolara, kao i pet nominacija za Akademijinu nagradu, a Julia je, savršena u crno-bijeloj Valentino kreaciji, primila svoj prvi i, zasad jedini, Oscar za najbolju žensku ulogu.

Nakon što je oborila vlastiti rekord i dobila honorar od čak 25 milijuna dolara za "Smiješak Mona Lise", pojavila se u nizu uspješnih filmova, kao što su "Bliski odnosi", "Jedi, moli, voli" ili "Kolovoz u okrugu Osage", i ne misli još stati, potvrđujući tako da je odabrala karijeru za koju je rođena.

Iako se o njezinu privatnom životu ne zna toliko detalja koliko o njezinoj karijeri, po svemu sudeći, prilično je uzbudljiv.

Jedan od prvih partnera bio joj je Liam Neeson, kojeg je upoznala 1987. na snimanju filma "Satisfaction". Njoj je bilo tek 19, a njemu 35 godina, no to Juliju nije spriječilo da se ubrzo preseli k njemu, ali veza nije potrajala. Zatim je hodala s Dylanom McDermottom, kojeg je ostavila kad je na snimanju "Tanke linije smrti" upoznala Kiefera Sutherlanda. Kiefer se rastao od tadašnje supruge i u ljeto 1991. sve je bilo spremno za vjenčanje - dvorana u studiju 20th Century Fox bila je okićena egzotičnim cvijećem, a pozivnice za 150 uzvanika već su bile poslane - kad je Julia razvrgnula zaruke. Razlog je vjerojatno bila Kieferova dobro dokumentirana sklonost piću i lakim ženama, zbog čega je Julia u jednom času doživjela i neku vrstu sloma živaca, ali poslije je samo diplomatski objasnila: "Udaja u tom trenutku bila bi mi najveća pogreška u životu. Nisam bila spremna za brak, a mislim da nije ni Kiefer. Razgovarala sam o tome s mamom i bliskim prijateljima i znala sam da moram to prekinuti. Najteže mi je bilo reći to Kieferu. Srce mi je pucalo, ali bolje je suočiti se s istinom prije nego što bude prekasno."

image

Za glavnu ulogu u filmu "Erin Brockovich" dobila je Oscara 2001.

UNIVERSAL PICTURES/COLUMBIA PI

U brak je, doduše tek nakon što je utjehu potražila s Kieferovim prijateljem Jasonom Patricom, ipak ušla dvije godine poslije. Nakon samo tri tjedna poznanstva udala se za deset godina starijeg pjevača countryja Lylea Lovetta. Vjenčanje je bilo skromno, u crkvi u Marionu u Indiani, gdje se Lovett zatekao na turneji, a iste večeri Julia je izišla na pozornicu u bijeloj satenskoj haljini i najavila svojeg muža, Lylea Lovetta; mladenci su se poljubili, on je izjavio da mu je to najsretniji dan u životu i kao prvu stvar otpjevao "Stand By Your Man". Rastali su se niti dvije godine poslije, navodno u prijateljskim odnosima, premda se šuškalo da je Julia koketirala s filmskim partnerima Ethanom Hawkeom i Michaelom Sheenom.

Nijedan od dvojice nije osvojio njezino srce, već je to uspjelo njihovom kolegi Benjaminu Brattu.

"Kao da me netko tresnuo po glavi palicom za bejzbol", slikovito je opisala njihov prvi susret. Činilo se da su idealan par, provodili su što su više vremena mogli zajedno u New Yorku, gdje je Julia tada živjela, ili u Kaliforniji, gdje je Brattova obitelj. Nevolje u raju sustigle su ih kad je on poželio brak, dok je ona smatrala da joj je karijera ipak važnija. Prekinuli su nakon četiri godine.

image

"Kao da me netko opalio po glavi palicom za bejzboj", opisala je Julia Roberts prvi susret s glumcem Benjaminom Brattom

FREDERIC BROWN/AFP/PROFIMEDI

Još dok se trudila spasiti vezu s Brattom, srela je ljubav svojeg života. Snimatelja Dannyja Modera upoznala je 2000. na setu filma "Meksikanac", u kojem joj je partner bio Brad Pitt. Moder je tada bio u braku s glumicom Verom Steimberg, a Julia je pokušavala raspetljati zamršenu situaciju s dečkom, no ljubavne iskre su već frcale među njima. Kad su počistili emocionalni nered iz prošlosti, vjenčali su se 4. srpnja 2002. na njezinom ranču pokraj gradića Taosa u Novom Meksiku.

"Našla sam svojeg čovjeka", jednostavno je rekla glumica. Prve godine braka bile su pune trzavica, to više što njegova obitelj nikako nije prihvaćala Juliju, ali onda su, nakon što se glumica podvrgnula liječenju neplodnosti, došla djeca, koja su donijela sreću roditeljima i učvrstila vezu.

image

Julijina kći Hazel i suprug Daniel Moder

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zbog djece na Instagram

"Kod većine ljudi ona rečenica "pretvaram se u tatu" ili "pretvaram se u mamu" ima negativan prizvuk, pogotovo u nekim mlađim godinama. No, kao majci troje tinejdžera više mi nije odbojno to što danas zvučim kao moja pokojna mama", priznala je Julia Roberts, odlučna da poput majke Betty Lou pruži sve što može svojoj djeci. Zato posljednjih godina i manje snima, živi povučeno, daleko od blještavila Hollywooda, no ujedno zna da i njezina djeca, kao i milijuni obožavatelja, vole kad se bavi onim što najbolje zna - blista uz prekrasan osmijeh ispred kamera.

Glumica je poznata po tome što voli skrivati svoj privatni život od javnosti pa nije ni velika zagovornica društvenih mreža. Profil na Instagramu otvorila je tek 2018., i to - na nagovor obitelji.
"Djeci je bilo neshvatljivo da me nema na Instagramu. Ali jako sam oprezna s objavama: želim uspostaviti prijateljski odnos, no ne i objavljivati stvari iz privatnog života. Nisam još na ‘ti‘ s time", rekla je Roberts, koju na toj društvenoj mreži prati gotovo 10 milijuna ljudi.

image

Julia Roberts poznata je po svom neodoljivom osmijehu, a govorilo se i da ga je osigurala na 30 milijuna dolara

JOSE PEREZ/SPLASHNEWS.COM

Tajna dobrog izgleda

Za glumičin fantastičan izgled zaslužni su dobri geni, ali i golem trud koji ulaže u održavanje svojeg zdravlja. Zazire od botoksa i sličnih zahvata za pomlađivanje, ali se redovito koristi uslugama vrhunskih nutricionista i osobnih trenera. U prehrani se pridržava pravila nutricionistice Carrie Wiatt, koja predlaže kombinaciju 50 - 60 posto ugljikohidrata, 20 - 25 posto bjelančevina i 20 posto masti u svakom obroku te naglašava kako je važno da hrana bude jakog okusa. Tako Julia za doručak često jede jaja, koja obožava, ili granolu s voćem i jogurtom, za ručak salatu s piletinom na žaru ili palentu s artičokama, a za večeru losos ili oradu s kvinojom, crnom rižom i avokadom. Pije mnogo vode, a za desert katkad pojede čokoladni keks.

Linker
19. travanj 2024 19:36