NA SUDU

Ivanka Trump: Uspon i pad miljenice Donalda Trumpa

Bivša savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegova omiljena kćer i svojedobno jedna od najmoćnijih žena u Americi, proživljava najteže dane i podnosi ono što nije ni slutila da bi joj se moglo dogoditi.

Bivša "prva kći", Ivanka Trump, svjedočila je ovog tjedna pod prisilom na njujorškom sudu u građanskom postupku protiv svog oca, Donalda Trumpa, optuženim za prijevaru. Njen odvjetnički tim trudio se iz petnih žila isposlovati izuzeće - posljednji pokušaj bio je taj da ju se, kao majku troje djece, poštedi dolaska u New York iz Miamija jer, eto, mališane vodi u školu. Nije upalilo. U kolikoj je mjeri bivša Trumpova savjetnica za "ženska pitanja" (osnaživanje žena i njihovih obitelji), ali i za gospodarski rast i poduzetništvo, grubo tresnula o tlo, otkriva znakovit detalj iz sudnice. Kada je sudski službenik 8. studenog najavio:"Narod zove Ivanku Trump", a ona se pojavila u modrom kaputu Carolina Herrera, štiklama Jimmy Choo, noseći Chanelovu torbicu, sudac Arthur Engoron razgalio je promatrače na galeriji, našalivši se: "Tko je ona?"

Elegantno je zauzela mjesto na podiju za svjedoke, bila je sabrana i pričala vrlo tiho. Nekad je njezin damski ton u Bijeloj kući bio učinkovitije sredstvo privlačenja pozornosti suradnika od dernjave njenog oca, no sudac je više puta zatražio Ivanku bliže se primaknuti mikrofonu i pričati glasnije, kako bi je svi u sudnici mogli čuti.

image

S ocem u New Yorku 2007.

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Na pitanja državnog odvjetnika Louisa Solomona o umiješanosti u prijevaru - lažno prikazivanje vrijednosti obiteljske kompanije Trump Organization kako bi se tvrtki na međunarodnom financijskom tržištu osigurali što povoljniji krediti između 2011. i 2017. godine - nekoliko puta je odgovorila da se ne sjeća. A onda ju je Solomon suočio s mailovima koje je 2011. slala izvršnoj direktorici Deutsche Bank, Rosemary Vrablić, da snizi neto vrijednost koju je kompanija morala imati ne bi li isposlovali povoljniji kredit za financiranje golf kompleksa u Miamiju "Trump Doral". Naime, teren je kupljen početkom 2012. za 150 milijuna dolara da bi već godinu dana kasnije bio pretvoren u najveće Trumpovo golf igralište.

Prema uvidu u tadašnje financijsko stanje kompanije, za kredit je trebalo imati bonitet od 4 milijarde dolara, ali Ivanka je predložila Rosemary Vrablić "zaokružiti" ga na 2 milijarde. Dame su se na kraju nagodile za iznos od 2,5 milijardi dolara, piše Daily Mail. Za slučaj da se 42-godišnja Ivanka tijekom svjedočenja u New Yorku opet izgovori na "rupe u pamćenju", državni odvjetnik suočio ju je s njenim mailom u kojem se postignutim dogovorom s Deutsche Bank - pohvalila Allenu Weisselbergu, financijskom direktoru kompanije Trump Organisation.

"Ne može biti bolje od ovoga", napisala mu je.

image

Sa suprugom i djecom u Bijeloj kući 2020. nakon proglašenja izborne pobjede Joea Bidena

POOL/ABACA/SHUTTERSTOCK

Tada je bila izvršna potpredsjednica nabave i razvoja obiteljske kompanije. Za prevaru su, osim Donalda Trumpa, su optužena Ivankina braća, Donald Trump Jr. i Eric Trump jer su vodili kompaniju tijekom očevog predsjedničkog mandata i nastavili s otprije započetom praksom, piše The New York Times.

Treba pojasniti i to da je Ivanka Trump - koja je 2017. uvrštena na Forbesovu ljestvicu 100 najmoćnijih žena, dok Melania Trump nije ni ušla u izbor – svjedočila u civilnoj tužbi. Podnijela ju je protiv Donalda Trumpa i dvojce starijih sinova, Letitia Peekaboo James, glavna državna odvjetnica New Yorka. Sudac u tom slučaju, Arthur Engoron, već je potvrdio da se radi o prijevari i postavio ograničenja na poslove obitelji Trump u New Yorku. S druge strane, Letitia James želi postići da se optuženog Trumpa i sinove kazni zbog prijevare s 250 milijuna dolara. Uz to želi onemogućiti obiteljskoj kompaniji Trump poslovanje u New Yorku. Bio bi to bolan financijski udarac bivšem predsjedniku uoči njegove službene objave 2024. da će se kandidirati za predsjedničke izbore.

Kako u toj priči sada stoji Ivanka Trump?

Majka kćeri Arabelle Rose (14) i sinova Josepha Fredericka (10) te Theodora James (7), već se dvije godine trudi distancirati od oca i starije braće. Sa suprugom Jaredom Kushnerom preselila se na otok Indian Creek, Miami, na jednu od najekskluzivnijih lokacija u Americi. Trude se što je neprimjetnije moguće živjeti u vili vrijednoj 24 milijuna dolara i svesti kontakte s njezinom obitelji na ono što se ne može izbjeći. Iznimka su partije golfa s ocem, što je oduvijek bio njihov ritual.

image

Sa suprugom Jaredom Kushnerom na travnjaku Bijele kuće 2020.

SHUTTERSTOCK

S druge strane, uoči predsjedničkih izbora 2016., bila je jedan od najvećih Trumpovih aduta: profinjena je, uvijek je pričala tiho ali jasno i artikulirano, ostavljala je umirujući dojam na suradnike i tako amortizirala grube primjedbe i prostačke geste svog oca.

Danas se, pak, ta slika srušila. Ivanka ima poseban odvjetnički tim koji radi neovisno o odvjetnicima njenog oca i braće. Najznačajnije neugodno iznenađenje ocu priuštila je u lipnju 2022. kada se okrenula protiv njega na svjedočenju pred komisijom Zastupničkog doma koja je istraživala upad bijesne rulje, Trumpovih pristaša na Kapitol, 6. siječnja 2021. godine. Rekla je da ne misli da su predsjednički izbori bili namješteni i podržala stav državnog odvjetnika Billa Barra da njenom ocu nisu ukradeni glasovi.

"Poštujem državnog odvjetnika Barra. Zato sam prihvatila ono što je rekao", izjavila je Ivanka.

S obzirom na to da je među nekoliko sudskih procesa pokrenutih protiv njezinog oca, najznačajnija savezna tužba koja bivšeg predsjednika tereti za pokušaj poništavanja rezultata izbora 2020. i zavjeru, bit će zanimljivo pratiti kako će se na suđenju iduće godine pozicionirati donedavna očeva miljenica?

Linker
19. travanj 2024 23:25