BILJANA BLIVAJS CROPIX
Nova Gloria

Goran Višnjić i Zrinka Cvitešić prvi put zajedno na sceni: "Postali smo poput male obitelji"

Najuspješniji hrvatski glumci u inozemstvu, koji tumače glavne uloge u predstavi ‘Ekvinocijo‘ na Dubrovačkim ljetnim igrama, otkrivaju kakva je atmosfera na probama što ih vodi redatelj Krešimir Dolenčić te se prisjećaju svojih dubrovačkih ljeta na kojima im se nikada dosad nisu križali profesionalni putevi.

Najuspješniji hrvatski glumci u inozemstvu, koji tumače glavne uloge u predstavi ‘Ekvinocijo‘ na Dubrovačkim ljetnim igrama, otkrivaju kakva je atmosfera na probama što ih vodi redatelj Krešimir Dolenčić te se prisjećaju svojih dubrovačkih ljeta na kojima im se nikada dosad nisu križali profesionalni putevi.

Lokacija: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Vrijeme: tri popodne, kraj tjedna, vrućina, sparina. Garderoba br. 106, šminkerica, frizer, Glorijina ekipa i dvoje najistaknutijih glumaca suvremene Hrvatske - Zrinka Cvitešić (44), laureatkinja najviše kazališne britanske nagrade Olivier, i Goran Višnjić (52), naš najuspješniji predstavnik u Hollywoodu.

Povod susreta: Dubrovačke ljetne igre i njihova suradnja na predstavi "Ekvinocijo" Ive Vojnovića, u režiji Krešimira Dolenčića. Goran glumi bogatog povratnika iz Amerike Niku Marinovića, a Zrinka njegovu ljubav iz mladosti Jele. Višnjić se ovaj put nije vratio iz Amerike, već iz Velike Britanije gdje s obitelji živi na jugozapadu otoka - u Cornwallu, dok je Cvitešić i dalje na dvije adrese, onoj zagrebačkoj i londonskoj sa svojim partnerom, bivšim nogometašem Nikom Kranjčarom.

U pripremama za naše snimanje Zrinka i Goran zaneseno izmjenjuju dojmove s probe s koje su upravo došli. I ona i on u ruci imaju tekst sa svojim bilješkama te komentiraju mlađe kolege iz tima predstave - čijom igrom su oduševljeni. Zaljubljenici u glumu međusobno se prepoznaju, reklo bi se. Redatelj Krešimir Dolenčić, međutim, nije slučajno odabrao ovaj "duo fantastikus".

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Ništa nije slučajno, a onda opet nekada jest. Slučajno smo se vidjeli nakon jedne predstave u Teatru &TD i tada mi je rekao kako sutradan ima sastanak u vezi Igara te da ćemo se čuti kada bude znao precizno o čemu se radi. U tom sam trenutku i ja rekao da bih volio raditi na Igrama, samo još ne znam kada i koju predstavu. I onda me nazvao sutradan i ponudio da radimo "Ekvinocijo", na što sam odmah rekao - hajmo! Krešo i ja poznajemo se gotovo trideset godina, još otkako je bio asistent našoj profesorici Nevi Rošić na kolegiju Gluma. Dok sam bio student, dao mi je stipendiju u Gavelli", prisjeća se kroz smijeh Goran Višnjić.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Zrinka se slaže s konstatacijom i nadopunjava odgovor svojim sjećanjem. "Glumac treba imati poprilično veliku sreću da u karijeri radi s režiserima kao što je Krešo. Ja sam dosad imala vrlo malo takvih - to su režiseri koje ne pitaš što, kako, zašto... Kada te pozovu u projekt, njih se samo pita kada i gdje trebaš doći. Njima se bezrezervno vjeruje, jer te oni vode, inspiriraju, čuvaju i vole. I veseli ih svaki tvoj mali uspjeh na probi. Lijepo je vratiti se Kreši nakon više od deset godina. S Goranom dosad nisam radila, ali smo se oboje pitali - je li to zaista tako?! Jer, oboje imamo osjećaj kao da smo već radili zajedno. Oboje smo radnici, istraživači i moramo znati sve do najmanjih detalja u svakoj sceni, mora nam biti sve jasno prije nego što krenemo raditi na ulogama. Ukratko, lijepo nam je na probama, baš lijepo. Ansambl nije velik i već smo nakon tjedan dana postali poput male obitelji. Posebno su mi iznenađenje mladi glumci Lara Nekić i Karlo Mrkša, divni mladi ljudi, pametni i znatiželjni glumci... Najljepše je kad se zajedno stvara, kad ne postoji "ovo nije moja scena i to me ne zanima". Najljepše ideje rađaju se iz zajedništva, to mi se uvijek iznova potvrđuje kroz život, pa tako i ovaj put", govori glumica koja se, zajedno s Goranom Višnjićem, prisjetila i svojih prvih asocijacija na Igre, a otkrili su nam i ponešto o svojim ljetnim planovima.

U novom broju Glorije donosimo i razgovor sa zagrebačkom blogericom Ines Šitum koja nas je ugostila u svom novom domu i otkrila što ju je inspiriralo za njegovo uređenje, a pročitajte i veliku priču o svim pobjedama i porazima najtrofejnijeg hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

image

Nova gloria

GLORIA PRODUKCIJA
Linker
26. lipanj 2024 16:39