glazbeni spektakl

Počinje Dora 2024.: Donosimo veliki vodič kroz tri natjecateljske večeri i predviđanja pobjednika

Ove godine umjesto u Opatiji glazbeno natjecanje održat će se na Prisavlju u HRT-ovom studiju Anton Marti, a za odlazak na Euroviziju bore se 24 pjesme.

Pred nama je još jedan hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije na kojem ćemo saznati tko će nas predstavljati ove godine na Euroviziji u švedskom gradu Malmö koja se održava 7., 9. i 11. svibnja. Prva polufinalna večer na rasporedu 22. veljače, druga 23. veljače, dok ćemo u nedjelju 25. veljače saznati tko će nas predstavljati na prestižnoj europskoj pozornici. U četvrtak i petak izvođači će predstaviti po 12 pjesama, a osam najboljih iz prve dvije polufinalne večeri u finalu se bore za titulu predstavnika Hrvatske.

image

Studio Anton Mart za ovogodišnju Doru

RENATO BRANĐOLICA/HRT

Ove godine umjesto u Opatiji glazbeno natjecanje održat će se na Prisavlju u HRT-ovom studiju Anton Marti. Scenografiju potpisuje iskusni HRT-ov scenograf Igor Juras. Za režiju će se pobrinuti Ivan Miladinov, a rasvjeta je u rukama dizajnera svjetla Marka Foretića. Prvu polufinalnu večer hrvatskog izbora za Euroviziju vode Duško Ćurlić i Maja Ciglenički, a u drugom polufinalu Ćurliću se na pozornici pridružuje Anja Cerar. Veliko finale u nedjelju zajedno će voditi Maja, Duško i Anja.

image

Scenografiju potpisuje iskusni HRT-ov scenograf Igor Juras. Za režiju će se pobrinuti Ivan Miladinov, a rasvjeta je u rukama dizajnera svjetla Marka Foretića

RENATO BRANĐOLICA/HRT

Što se tiče glasanja, u polufinalnim večerima odlučuju isključivo gledatelji televotingom - SMS porukama i pozivima, a u finalu podjednako odlučuju glasovi ocjenjivačkog suda i glasovi publike. Tako će sveukupno iz dvije polufinalne večeri 16 pjesama s najviše bodova po glasovima publike otići u finale.

Uz publiku u velikoj završnici ocjenjivački sud iz HRT-ovih centara - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek birat će najbolju izvedbu. Također će o budućem predstavniku ili predstavnici odlučivati i četiri međunarodna žirija iz zemalja sudionica Eurovizije - Italije, Njemačke, Ukrajine i Islanda. Ocjenjivačke sudove čine glazbeni profesionalci, producenti, skladatelji i glazbeni kritičari. A ako dođe do izjednačenje glasova publike i žirija, onda je pobjedničkom pjesmom proglašena ona koja ima više glasova publike.

U prvoj polufinalnoj večeri nastupaju:

  1. Noelle - "Baby, Baby"
  2. Mario Battifiaca i Robert Ferlin - "Vodu piti trizan biti"
  3. Stefany - "Sretnih dana dat‘ će Bog"
  4. Misha - "One Day"
  5. Erna - "How Do You Love Me"
  6. eugen - "Tišine"
  7. Vinko - "Lying Eyes"
  8. Barbara Munjas - "Nepobjediva"
  9. Let 3 - "Baba Roga"
  10. Lana Mandarić - "More"
  11. Pavel - "Do mjeseca"
  12. Saša Lozar - "Ne plačem zbog nje"

Što se tiče show programa, u prvoj večeri nastupa ovogodišnji francuski predstavnik Slimane s pjesmom “Mon amour". On je trenutno najveća francuska zvijezda. Naime, pobijedio je u petoj sezoni francuskog "The Voicea", a prodao je preko dva milijuna albuma te ostvario preko dvije milijarde streamova na digitalnim platformama. Također se može pohvaliti i s pet NRJ Music Awarda.

Druga polufinalne večer donosi ove izvođače:

  1. Lu Dedić - "Plavi leptir"
  2. James Night - "Nebo plače"
  3. Lara Demarin - "Ne vjerujem ti"
  4. Alen Đuras - "A Tamburitza Lullaby"
  5. The Splitters - "Od kad te sanjam"
  6. Boris Štok - "Can We Talk"
  7. Baby Lasagna - "Rim Tim Tagi Dim"
  8. ET - "Pametnom dosta"
  9. Vatra - "Slatke suze, gorka ljubav"
  10. Damir Kedžo - "Voljena ženo"
  11. Natalie Balmix - "Dijamanti"
  12. Marcela - "Gasoline"

Druga večer donosi ovogodišnju predstavnicu Slovenije mezzosopranisticu i pop pjevačicu Saru Briški Cirman, umjetnički poznatu kao Raiven. Na Dori, ali i na Eurosongu će ove godine predstaviti singl "Veronika". Njezina pjesma inspirirana je legendom o Veroniki Desinićkoj. Autor njezine pjesme je Bojan Cvjetičanin - pjevač grupe Joker Out koja je prošle godine predstavljala Sloveniju i oduševila publiku. A osim Raiven, ovogodišnji pobjednik četvrte sezone "The Voicea" Martin Kosovec predstavit će svoju pjesmu "Maštarija".

U finalnoj večeri za sada se zna da će nastupati legendarni riječki sastav Let 3 koji nas je prošle godine predstavljao u Liverpoolu gdje su u finalu završili na 13. mjestu.

Dora je i ove godine pobudila interes obožavatelja Eurovizije što potvrđuje i činjenica da se Hrvatska nakon objave spota Baby Lasagne za pjesmu "Rim Tim Tagi Dim" popela na treće mjesto na eurovizijskim kladionicama, dok je Italija na drugom, a Ukrajina na prvom. I portal obožavatelja Eurovizije Wiwibloggs objavio je rezultate svoje ankete vezane uz pobjednika, a Baby Lasagna vodi s nevjerojatnih 43,1%, prati ga zvijezda RTL-ovog showa "Superstar" Lana Mandarić koja ima 11,9%, a treće mjesto pripalo je pjevaču i glumcu eugenu s 11,8% glasova. Na četvrtom je Marcela s 9,23%, a na petom prošlogodišnji predstavnici Let 3 s 4,38%.

Što se tiče hrvatskih kladionica, prema Hrvatskoj lutriji, najviše šanse za pobjedu ima Baby Lasagna čiji je koeficijent 1,35, drugi je Let 3 s koeficijentom 6,0, a treće i četvrto mjesto dijele Eugen i grupa Vatra s koeficijentom 7,0. Peti je Damir Kedžo s kvotom koeficijentom 10. Hoće li se predviđanja kladionica i anketa ostvariti saznat ćemo uskoro.

Linker
16. travanj 2024 16:23