HENRY NICHOLLS AFP
NAJVEĆA BLOKADA

Hollywood je stao: Štrajku scenarista pridružile su se i najveće filmske zvijezde

Sve veća pohlepa streaming servisa i filmskih prdukcijskih kuća dovela je prvo do štrajka scenarista, a sada im se pridružilo i 160 tisuća filmskih radnika među kojima su holivudske zvijezde koje napuštaju i promoviranje ljetnih hit filmova.

Sve veća pohlepa streaming servisa i filmskih prdukcijskih kuća dovela je prvo do štrajka scenarista, a sada im se pridružilo i 160 tisuća filmskih radnika među kojima su holivudske zvijezde koje napuštaju i promoviranje ljetnih hit filmova.

Glumci su se pridružili štrajku scenarista koji traje od svibnja i tako prouzročili najveću blokadu u filmskoj industriji u posljednjih šezdeset godina. Oko 160.000 umjetnika povezanih s filmskom industrijom, među kojima su i najveća holivudska imena, stalo je s radom točno u ponoć 13. srpnja zaustavivši većinu američkih filmskih i TV produkcija. Screen Actors Guild (SAG) želi da najveće streaming platforme pristanu na pravedniju podjelu dobiti, povećanje plaća i bolje uvjete rada. Također žele zaštititi glumce od korištenja digitalnih replika te sindikat traži jamstva da se umjetna inteligencija i računalno generirana lica i glasovi neće koristiti kao zamjena za glumce.

Dok traje štrajk, glumci se ne mogu pojavljivati u filmovima, pa čak ni promovirati filmove koje su već snimili. Štrajku su se pridružile i zvijezde Cillian Murphy, Matt Damon i Emily Blunt koji su u četvrtak navečer napustili londonsku premijeru filma ‘‘Oppenheimer‘‘, redatelja Christophera Nolana koji im je dao otvorenu podršku.

image

Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy i Florence Pugh na londonskoj premijeri filma ‘Oppenheimer‘, došli su na crveni tepih, fotografirali se i napustili premijeru

STUART HARDY/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Glumica Fran Drescher, zvijezda TV serije "Dadilja" i predsjednica sindikata SAG-AFTRA, nazvala je odgovore studija uvredljivima i bez imalo poštovanja.

image
MARIO TAMA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

‘‘Šokirana sam načinom na koji se ljudi s kojima smo poslovali ponašaju prema nama. Ne mogu vjerovati koliko smo udaljeni u stavovima. Pozivaju se na siromaštvo i gubitak novca, dok s druge strane daju stotine milijuna svojim izvršnim direktorima. To je zaista odvratno", bila je vrlo izravna slavna glumica.

Iz Saveza filmskih i televizijskih producenata, udruženja koje pregovara u ime Netflixa, Walt Disneyja i drugih kompanija, poručili su da su duboko razočarani što je SAG-AFTRA odlučio odustati od pregovora.

Kako bi riješili zabrinutost oko upotrebe umjetne inteligencije, veliki studiji ponudili su ono što nazivaju "revolucionarnim prijedlogom" koji bi zaštitio digitalnu sličnost glumaca i zahtijevao njihov pristanak kada se u izvedbama koriste digitalne replike ili se rade izmjene.

image

Glumica Fran Drescher, predsjednica najvećeg sindikata koji okuplja glumce i filmske radnike u ponoć je objavila štrajk

MARIO TAMA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Predlažu da se naši izvođači u pozadini mogu skenirati, da za to dobiju jednodnevnu naknadu, a kompanije mogu raspolagati tim skenom i njihove slike koristiti vječno. Ako mislite da je to revolucionaran prijedlog, predlažem da ponovno razmislite.", kazao je izvršni direktor SAG-a i glavni pregovarač, Duncan Crabtree-Ireland te dodao kako je to neprihvatljivo.

Štrajk SAG-AFTRA-e, koji predstavlja brojne poznate glumce, uključujući i najveće holivudske filmske zvijezde, potpuno će zatvoriti preostale produkcije filmova i televizijskih scenarija u studijima sa sjedištem u SAD-u i zadati veliki udarac kompanijama koje su krenule s brojnim projektima.

Zaustavit će se i brojna snimanja u inozemstvu na kojima rade članovi sindikata, kao što je Paramountov nastavak "Gladijatora", redatelja Ridleyja Scotta koji je snimao u Maroku i na Malti. Uglavnom, u Hollywoodu je nastupila do sada neviđena kriza kojoj se ne nazire kraj, a upitne su i dodjele nagrada poput Emmyja koji je već diskretno najavio da će možda pomaknuti datum s obzirom na to da se glumci kao niti ostali filmski radnici na dodjeli neće pojaviti.

Linker
28. travanj 2024 21:59