KARMEN POZNIĆ BOŽIĆ
ZVIJEZDA JE ROĐENA

Životna priča Eme Mur: atraktivna Međimurka među holivudskom elitom

Glumica, manekenka i poduzetnica rodom iz Čakovca otkriva kako je dobila ulogu u filmu Romana Polanskog, zašto je odbila projekt s Leonardom DiCaprijem, a prvi put govori i o suprugu Sandru Muru s kojim čeka bebu.

Glumica, manekenka i poduzetnica rodom iz Čakovca otkriva kako je dobila ulogu u filmu Romana Polanskog, zašto je odbila projekt s Leonardom DiCaprijem, a prvi put govori i o suprugu Sandru Muru s kojim čeka bebu.

Dobiti jednosatni intervju s nekim tko je glumio u filmu legendarnog redatelja Romana Polanskog, i to nekoliko dana nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, poprilično je teško. No, kako ulogu u crnoj komediji "The Palace" ima i jedna Hrvatica s međunarodnom karijerom - 28-godišnja glumica, poduzetnica i manekenka Ema Mur - uspjeli smo s njom dogovoriti susret u jednom zagrebačkom restoranu. I dok je crvenim tepihom na Lidu prošetala u crnoj haljini Francesca Murana, koju joj je talijanski stilist Andrea Amara iskombinirao s cipelama Gianvito Rossi i nakitom Tiffany & Co., na razgovor je došla u potpuno drugačijem izdanju. U ležernoj bijeloj odjeći i minimalno našminkana, no zbog duge plave kose, zaraznog osmijeha i visine od 179 centimetara ta rođena Čakovčanka nije mogla proći nezamijećeno. Donijela je i pozitivnu energiju kakvom zrače zadovoljne trudnice. Ema je, naime, u drugom stanju, što je javnost doznala kad se 2. rujna sa suprugom, poduzetnikom Sandrom Murom, pojavila na Mostri.

image

Ema i njezin suprug Sandro Mur na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji

PROMO

"U Veneciji je bilo prekrasno. Bila sam i prošle godine, ali nisam dobila dojam da je takva cirkulacija ljudi. Tijekom festivala ima mnogo prilika za druženje, svaki dan je neko događanje, no meni je od tog kaosa, buke, pokazivanja i naslikavanja draže biti s ekipom iz filma. Dok su drugi išli na Armanijev after party, mi glumci smo sjeli u kafić i zezali se uz hranu i piće. Prvi put sam surađivala sa stilistom Andreom, koji je napravio sjajan posao, no nakon snimanja filma "The Palace" stav prema odijevanju mi se promijenio. Kad upoznaš glumce s takvim karijerama i iskustvima, stvari poput stylinga više nisu toliko važne", govori Ema, dodajući kako film govori o gostima luksuznog hotela u Švicarskoj na Silvestrovo 1999., čime je Polanski na satiričan način prikazao dekadentnost suvremenog društva. Set je bio u pravom hotelu Palace u Gstaadu, gdje je 90-godišnji redatelj i privatno boravio, a Ema je ondje bila cijelo vrijeme snimanja - od ožujka do lipnja 2022.

"Romanova supruga nam je rekla da se uvijek žali kako ga nešto boli, no kad je krenuo snimati, vratila mu se dječačka energija. Prvih tjedan dana smo snimali 24/7, jer svaki put kad bismo mijenjali set, Roman bi išao odspavati pa mu nije trebala pauza. Mi glumci smo također imali sobe gdje smo se mogli odmoriti, ali ne i drugi članovi ekipe. Zato mu je nakon tjedan dana produkcija to zabranila. Riječ je o ogromnoj produkciji, jedan dan smo imali 200 statista, a ja sam bila na setu i kad nisam trebala. Željela sam gledati kako Roman radi, jer nikad tako nešto dotad nisam vidjela. Ako treba, četiri sata će ponavljati jednu scenu", govori Ema, ističući kako je Polanski bio toliko unesen da bi prije snimanja sa svakim odglumio scenu. Kaže i da je toliko pazio na detalje da je nakon scene gdje jedna žena treba povratiti u automobilu otpuhnuo dim cigare, jer je uvijek pušio, i na francuskom rekao da u smjesu treba dodati više - mrkve. Ema u filmu, u kojem glume zvijezde poput Johna Cleesea i Mickeyja Rourkea, tumači lik ruske mafijašice, a ulogu je dobila potpuno neočekivano.

image

Ema je bila i uspješna manekenka

KARMEN POZNIĆ BOŽIĆ

"Kad mi je casting direktorica iz Italije prije tri godine rekla da su zatvorili audiciju za taj film, pozvala sam svog agenta i ljutito ga upitala zašto mi nije rekao za nju. Odgovorio je da nije jer ne govorim ruski, na što sam mu rekla da sam ga mogla naučiti. Bila sam jako tužna. A onda je krenuo rat u Ukrajini, ruski glumci nisu mogli snimati film i audicije za "The Palace" su ponovno otvorene. Angažirala sam učiteljicu ruskog i četiri scene od nekoliko minuta naučila napamet", otkriva Ema, koja je tri audicijska kruga odradila tako da je snimila zadane scene i poslala ih putem videa. Od vijesti da je dobila ulogu do početka snimanja prošla su tri mjeseca pa je u tom razdoblju svakodnevno učila ruski. O prolasku na audiciji ju je obavijestio njezin agent Alex Pacifico, a poziv ju je zatekao dok je bila s roditeljima u Čakovcu.

"Bili smo u dućanu, ja sam završila razgovor s agentom i rekla: "E, znate kaj? Glumim u filmu Romana Polanskog". Mama to nije procesuirala, već je samo odgovorila: "Aha. Super, ljubavi" i otišla po meso", smije se glumica, čiji se roditelji ne bave umjetnošću. Tata Dejan je programer, mama Danijela ima računovodstveni servis, a pet godina mlađa sestra Ana radi u banci.

image

Glumica bi trebala roditi krajem godine

KARMEN POZNIĆ BOŽIĆ

Ema, čije je djevojačko prezime Kovač, počela je glumiti već u dobi od pet godina u Dječjem gradskom kazalištu Čakovec. Nastavila je u Varaždinu, gdje je završila gimnaziju, a nakon toga je upisala Ekonomiju u Zagrebu. Studij je, međutim, ubrzo napustila i s osamnaest godina se počela baviti manekenstvom. Živjela je u raznim svjetskim gradovima, snimala kampanje i nosila revije vrhunskih brendova kao što su Armani, Cavalli i Versace. Roditelji su željeli da ipak završi neki fakultet pa je s 23 godine upisala studij financija u Milanu i odlučila pokrenuti vlastiti biznis. Prije tri godine je osnovala brend kupaćih kostima Ambinca - što je riječ koju su ona i sestra izmislile kad su bile male - a nosi ih i američki model Kylie Jenner. Ema je ponosna što badići odlično izgledaju, što su udobni i kvalitetni te što je kompletna proizvodnja u Italiji. Dok je razvijala posao, desio joj se projekt zbog kojeg je njezin život ponovno krenuo u neočekivanom smjeru. Modna agencija ju je 2019. kontaktirala za nastup u talijanskoj verziji reality showa "Pripravnik" s Flavijem Briatoreom (u američkoj inačici je kandidate za odlično plaćen posao u njegovoj tvrtki tražio Donald Trump), što joj je bilo vrlo izazovno.

"Bila sam savršeni kandidat - i zbog godina, i zbog toga što sam studirala, bavila se modom i pokretala vlastitu tvrtku. Na kraju taj projekt nikad nije realiziran jer je Flavio imao druge poslove, među ostalim i u Formuli 1, ali su mi ponudili drugi angažman. Nešto poput modne revije, ali na televiziji. Tako sam se pojavila u popularnom talijanskom showu "Ciao Darwin" na Canale 5. Trebao mi je novac zbog posla koji sam pokretala - u njega sam uložila vlastitu ušteđevinu zahvaljujući sedmogodišnjoj manekenskoj karijeri - pa sam pristala", prisjeća se Ema, kojoj je angažman u "Ciao Darwin" donio ne samo brojne obožavatelje već i poznanstvo s agentom Alexom Pacificom. On joj je savjetovao da se počne baviti glumom, o čemu je ionako oduvijek sanjala, pa se iz Milana preselila u Rim i godinu dana se školovala za glumicu. Ubrzo je putem audicije dobila epizodnu ulogu u dva talijanska serijala - "Fosca Innocenti" i "Impero" - a 2022. je snimila i prvi film. Riječ je o biografskoj drami "Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu", gdje je glumila tajnicu glavnog lika Ferruccia Lamborghinija. Jednu od glavnih uloga imala je i američka glumica Mira Sorvino.

image

Ema s japanskom akitom Kijom i samojedom Ogijem

KARMEN POZNIĆ BOŽIĆ

"Snimala sam scenu s njom i zaista mogu reći da je super. Otpočetka sam imala sreće glumiti s velikim imenima, gledala kako se ponašaju na setu i shvatila da su svi veliki profesionalci. Raditi s njima pruža savršenu priliku za učenje", govori Ema, koja je trebala glumiti i u filmu s holivudskim zvijezdama kao što su Anne Hathaway i Leonardo DiCaprio. Taj je angažman, međutim, odbila zbog trudnoće. Nije joj žao jer će se glumi zasigurno vratiti nakon što se ostvari u ulozi majke. Trebala bi roditi krajem godine.

"Djetetu želimo prenijeti svoje vrijednosti i principe. Da ima fine manire, iskrenost i poštovanje prema drugima, a što god da tijekom života radi, samo neka bude sretno", ističe Ema, koja je supruga Sandra Mura upoznala prije godinu dana u Hrvatskoj preko zajedničke prijateljice. Vjenčali su se potkraj 2022. u Samoboru, a njihovu obitelj upotpunjuju japanska akita Kia i samojed Ogi.

"Sandro i ja smo živjeli po cijelom svijetu. No, otkad smo se upoznali bilo nam je odmah jasno da ćemo u budućnosti biti zajedno, gdje god živjeli i radili. On je ljubav mog života i i najveća podrška u svemu", zaključuje Ema Mur, koja u slobodno vrijeme voli biti u prirodi, planinariti, a nedavno se upisala i na tečaj keramike.

Linker
27. travanj 2024 06:46