HRT SCREENSHOT
NE OBAZIRE SE NA PRIČE

Tko je Raiven? Slovenska predstavnica oduševila je nastupom na Dori

Slovenska predstavnica, mezzosopranistica Sara Briški Cirman, u drugoj polufinalnoj večeri izvela je dvije pjesme, a pozornost je privukla i stylingom.

Slovenska predstavnica, mezzosopranistica Sara Briški Cirman, u drugoj polufinalnoj večeri izvela je dvije pjesme, a pozornost je privukla i stylingom.

Dok su se sinoć, u HRT-ovom studiju Anton Marti, iščekivali glasovi koji će odabrane izvođače plasirati u nedjeljno finale, malo tko je ostao ravnodušan na izvanredan vokal mezzosopranistice Sare Briški Cirman. Nastup slovenske predstavnice bio je besprijekoran, a dodatnu pozornost privukla je i prozirnom kreacijom s intrigantnim detaljima. Na pozornici Dore izvela je dvije pjesme - premijerno je otpjevala novu pjesmu "Ofeliju" te "Veroniku" s kojom će predstavljati Sloveniju na Eurosongu. Radi se o pjesmi inspiriranoj tragičnom ljubavnom pričom o Veroniki Desinićkoj i grofu Fridriku Celjskom, što je najpoznatija legenda Velikog Tabora. Naime, Fridrik Celjski se zaljubio u siromašnu Veroniku koja je živjela u mjestu Desinić nedaleko Velikog Tabora i u tajnosti se s njome vjenčao ali brak nije naišao na odobrenje njegovog oca koji je vlastitog sina zatvorio u kulu, a Veroniku naredio ubiti pod optužbom da je vještica.

"Sigurna sam da priča i glazba su dovoljno jake i ekspresivne i da će njihova srž biti shvaćena unatoč tome što pjevam na slovenskom", izjavila je Raiven i dodala kako pjesma nije snimljena ciljano za Euroviziju.

"Kad sam je stvarala, fokus je bio prvenstveno na kvaliteti priče, na dramatičnosti što je ključ za uspješno pričanje Veronikine priče" poručila je glazbenica koja je za nastup na nosila posebno za ovu priliku kreiranu haljinu slovenskog dizajnera Matica Velera koji je otkrio kako je dojmljiva kreacija koja je, mnogo toga otkrivala, nastala. Radi se o modelu s mnogo laserski rezanih detalja te stotinjak listova koji su ručno ušiveni.

Neosporno je to da se od prekrasne Raiven, nakon upečatljivog, prošlogodišnjeg nastupa grupe "Joker Out" u finalu Eurosonga (Bojan Cvjetičanin, frontman i pjevač tog benda, autor je pjesme "Veronika"), ove godine puno očekuje. Njen tim nada se još boljem rezultatu od prošlogodišnjeg 21. mjesta grupe Joker Out, u finalu glazbenog spektakla.

Za 27-godišnju Raiven ovo će biti prvi nastup na Euroviziji na koju odlazi isključivo odlukom žirija i to nakon što se nekoliko puta natjecala na slovenskom izboru EMA. Prvi put je nastupila s pjesmom "Črno Bel" 2016. godine kada je završila na drugom mjestu, dok je iduće godine s pjesmom "Zažarim" bila treća. Na natjecanje se vratila 2019. s pjesmom "Kaos", ali ponovno je završila na drugom mjestu.

Unatoč visokim pozicijama na prethodnim izborima, njen odlazak na Euroviziju ove godine izazvao je kontroverze u susjednoj državi pa je početkom godine Povjerenstvo za sprečavanje korupcije zaprimilo prijavu zbog sumnji na ispravnost izbora slovenskog predstavnika za Eurosong 2024. godine.

Kako se čini, problem je nastao zbog odluke državne Radiotelevizije Slovenije o promjeni pravila izbora za pjesmu za Eurosong - dok je natječaj bio u tijeku. U propozicijama natječaja stajalo je kako će do 11. prosinca 2023. biti objavljen popis svih pjesama koje su ušle u uži izbor - prema ocjenama stručnog povjerenstva čiji su članovi slovenski i međunarodni glazbeni stručnjaci. Isto povjerenstvo bilo je zaduženo i za ocjenjivanje skladbi izvođača koje bi slovenska televizija izravno pozvala na sudjelovanje na natječaju. Naposljetku su se trebale izabrati četiri pjesme: sve su trebale biti predstavljene u posebnoj emisiji Radiotelevizije Slovenije u siječnju 2024. Međutim, to se nije dogodilo. Umjesto toga, 5. prosinca objavljeno je da je slovenski predstavnik na Euroviziji već odabran glasovima međunarodnog stručnog povjerenstva: pojašnjeno je kako je na izbor prijavljeno preko 100 pjesama od kojih je slovenski žiri odabrao pet, a onda je međunarodni žiri odlučio koja je među probranih pet pjesama najbolja. Pokazalo se da je riječ o Raiven i pjesmi o Veroniki Desinićkoj.

Ponukan kritikama, urednik zabavnog programa slovenske televizije Vanja Vardjan za Delo izjavio da je Raiven već nakon prvog zbrajanja glasova, imala više od polovice mogućih bodova pa je zato odlučeno da Sara Briški Cirman jednostavno nema konkurenciju, prenosi portal PressReader. To je ujedno razlog zbog kojeg je je otkazana najavljena TV-emisija. Problem je i u tome što nisu navedeni članovi slovenskog ni međunarodnog stručnog povjerenstva. Zasad nitko ne želi komentirati sumnje u regularnost izbora, a Sara Briški Cirman ostaje slovenska predstavnica na Eurosongu. Tko god u nedjelju pobijedi u finalu Dore, neće mu biti lako nadmetati se s vokalom slovenske mezzosopranistice, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Linker
26. travanj 2024 05:24