Sir Paul McCartney napokon je vratio omiljeni instrument

 MATT BARON/SHUTTERSTOCK
ČUVENI INSTRUMENT

Paulu McCartneyju vraćena gitara koja mu je ukradena prije više od pola stoljeća

Instrument Hofner 500/1 slavni glazbenik platio je prije više od pola stoljeća 30 funti, a ukraden je sa stražnjeg dijela kombija unajmljenog za prijevoz instrumenata u Londonu, u listopadu 1972. i od tada ga nitko nije vidio.

Instrument Hofner 500/1 slavni glazbenik platio je prije više od pola stoljeća 30 funti, a ukraden je sa stražnjeg dijela kombija unajmljenog za prijevoz instrumenata u Londonu, u listopadu 1972. i od tada ga nitko nije vidio.

Neobična bas gitara, ukradena Paul McCartneyju prije više od pet desetljeća, vraćena je legendarnom glazbeniku. Bila mu je među omiljenim instrumentima koji je kupio 1961. i koristio prilikom stvaranja mnogih hitova The Beatlesa zbog čega je mnogi smatraju "najznačajnijom bas gitarom u povijesti", a posljednji put viđena je u vrijeme kad je bend snimao svoj posljednji album "Let It Be". Instrument Hofner 500/1 slavni glazbenik platio je prije više od pola stoljeća 30 funti, a ukraden je sa stražnjeg dijela kombija unajmljenog za prijevoz instrumenata u Londonu, u listopadu 1972. i od tada ga nitko nije vidio. Budući da je priča o nestaloj gitari godinama intrigirala fanove The Beatlesa, a da o vlasniku gitare i ne govorimo, 2018. pokrenuta je međunarodna potraga za nestalim instrumentom pod nazivom "The Lost Bass Project", piše portal Bang Premier. Potraga je ažurirana 2023 nakon što je McCartney zamolio proizvođača glazbenih instrumenata ‘Hofner‘ da pronađe njegovu voljenu gitaru. Projekt je vodio Nick Wass koji je udružio snage s dva novinara u pokušaju da riješi ‘najveći misterij u povijesti rock&rolla‘. Na kraju slijedi sretan kraj: šest godina nakon pokretanja "The Lost Bass Projecta", McCartney je 2024. napokon dobio natrag svoju gitaru.

"Konačno, nakon toliko traženja i istrage, Paul napokon ima svoj izgubljeni instrument. Možete li zamisliti koliko je bio uzbuđen kad je čuo vijest. Bas gitara je cijela, trebat će joj popravci kako bi se na njoj ponovno moglo svirati, ali tim profesionalaca može je lako dovesti u red", stoji u priopćenju na stranici "The Lost Bass Projecta". Dakako, Hofner je potvrdio autentičnost gitare, a Sir Paul McCartney je zahvalan svima koji su bili uključeni u potragu.

Tragači za gitarom uspjeli su otkriti identitet osobe koja je ukrala gitaru i prodala ju vlasniku jednog puba. Gitara je tijekom pustih godina nekim čudom dospjela u kuću na južnoj obali Engleske čiji su vlasnici, čitajući na društvenim mrežama o potrazi, shvatili da imaju vrijednu bas gitaru. I da instrument ima slavnog vlasnika. Na stranici "The Lost Bass Projecta" piše kako su osobe, na čijem se tavanu nalazila gitara, shvatili što imaju i vratili je Paulu McCartneyju.

U poruci je objašnjeno kako su tragači otkrili tko je 1972. ukrao instrument i prodao ga vlasniku puba, ali ime nisu objavili. Treba dodati i to da je bi cijena koji je glazbenik prije 63 godine platio za gitaru, danas iznosila oko 800 funti. No, vjeruje se da joj vrijednost instrumenta mogla biti mnogo veća. Naime, gitara koju je John Lennon koristio za pisanje pjesme "I Want to Hold Your Hand", ukradena tijekom božićnog nastupa The Beatlesa u Finsbury Parku, ponovno se pojavila 51 godinu kasnije, piše The Guardian. Na kraju je prodana na aukciji za 1,9 milijuna funta.

Linker
28. travanj 2024 03:13