Sir Paul McCartney opovrgava glasine da je posljednja snimka benda stvorena uz pomoć umjetne inteligencije

 ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK
Posljednji single

Paul McCartney o povijesnoj pjesmi: ‘Ne varamo s umjetnom inteligencijom, na snimci je sve pravo‘

Iako posljednja pjesma ‘The Beatlesa‘ izlazi tek krajem godine, već sada opovrgava zlobne glasine i tvrdi da se računalima služe samo da bi očistili snimku s prastare kasete.

Iako posljednja pjesma ‘The Beatlesa‘ izlazi tek krajem godine, već sada opovrgava zlobne glasine i tvrdi da se računalima služe samo da bi očistili snimku s prastare kasete.

Iako će posljednja pjesma "The Beatlesa" nastala na temelju demo snimke u vlasništvu Johna Lennona i spašene sa stare kasete iz 1978., izaći potkraj ove godine, već se sada oglasio se britanski glazbenik Paul McCartney jer želi razjasniti važne detalje o pjesmi. Zasmetale su ga glasine o tome da je veći dio budućeg, povijesnog singla "napisala" umjetna inteligencija te da je riječ o svojevrsnoj prevari. Legendarnog glazbenika zasmetale su zlobne spekulacije jer se radi o rijetkoj prilici kojom se odaje počast doprinosu "The Beatlesa" glazbenoj industriji, jednom od najvećih bendova ikada. Sve je, kaže, napravljeno na dobar, stari način - na snimci doprinos daju svi članovi benda - a ne nadomjestak AI-ja, piše Independent. Radi se o pjesmi "Now and Then", bend je po svoj prilici počeo raditi na njoj uoči raspada i zato nije dovršena. Demo snimka na kraju je ostala kod Johna Lennona, on je radio na pjesmi potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća, ali je ni tada nije dovršio. Poslije Lennonove tragične smrti 1980., kazeta s prastarom demo snimkom i onime što je kasnije snimio Lennon, ostala je kod njegove udovice, Yoko Ono.

image

John Lennon snimljen 1963. godine

ITV/SHUTTERSTOCK

Naposljetku ju je 1994. darovala Paulu McCartneyu sluteći da on neće odustati od stare pjesme, piše People. Isprva je to bila nemoguća misija jer je snimka bila u lošem stanju. Sir Paul je stoga odlučio da će s Ringo Starrom i Georgeom Harrisonom 1995. objaviti jednu drugu Lennonovu pjesmu "Free as a bird" – još jedan kućni demo sa stare kazete, ali je ta snimka bila u boljem stanju. Glazbenicima je bilo lakše pripremiti ju za objavu. Učinili su to 25 godina poslije raspada benda i točno petnaest godina poslije Lennonovog ubojstva: njemu u čast objavili su studijsku verziju koja uključuje njegov demo.

Poslije spašavanja pjesme "Free as a bird" na red je došao nedovršeni single "Now and Then". Evo što je o tome u jučerašnjem tweetu napisao Paul McCartney: "Bilo je sjajno vidjeti tako uzbudljiv odgovor na naš nadolazeći projekt Beatlesa. Nitko nije uzbuđeniji od nas što ćemo ga podijeliti s vama nešto kasnije, tijekom ove godine. Međutim, pojavile su se neke zabune i nagađanja. Čini se da ima jako puno nagađanja. Ne mogu reći previše o pjesmi u ovoj fazi, ali želim raščistiti jednu važnu stvar: ništa nije umjetno ili sintetski stvoreno. Sve je stvarno i svi sudjelujemo u pjesmi. Samo smo očistili smo neke postojeće snimke – bio je to proces koji je trajao godinama. Nadamo se da će vam se svidjeti koliko i nama," stoji u objavi.

image

Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon i George Harrison, 1963.

DAVID MAGNUS/SHUTTERSTOCK

Na snimci je trebalo puno raditi, a to se učinilo uz pomoć umjetne inteligencije – AI je, dakle, alat kojim se snimka čistila, ali nije "izvođač". Kao objašnjenje o čemu se radi, poslužit će tehnološki proces kojim se koristio redatelj Peter Jackson radeći na projektu "Get Back", trodijelnoj Disneyjevoj dokumentarnoj seriji o velikom bendu. Uvrstio je i opsežnu, do tada neviđenu snimku "The Beatles" nastalu tijekom snimanja njihovog posljednjeg, dvanaestog albuma "Let it Be" u siječnju 1969. godine. Snimke benda digitalno su poboljšane pomoću računalne tehnologije, dok je montažer i skladatelj filmske glazbe, Emile de la Rey, uspio digitalno "izvući" glasove iz postojećih snimaka i uvrstiti u dokumentarac.

image

Scena iz filma ‘Midas Man‘ o glazbenom menadžeru Brianu Epsteinu i Beatlesima

ANL/SHUTTERSTOCK

"Peter Jackson uspio je u nakani izvući Johnov glas iz malene kazete. Imali smo Johnov glas i dionice na klaviru i redatelj ih je uspio razdvojiti umjetnom inteligencijom. Jednostavno kažete računalu: "Ovo je glas, a ovo je, recimo, gitara. Odbaci gitaru i uzmi samo glas, što će stroj doista napraviti ", objasnio je tada Paul McCartney.

U nedavnom razgovoru za BBC Radio 2, rekao je zašto se stara snimka mora razdvojiti na sastavne dijelove: "Kad smo došli do toga da napravimo nešto što će biti posljednja snimka "Beatlesa", John je imao demo. Uspjeli smo izvući Johnov glas i očistiti ga pomoću umjetne inteligencije. Zatim možemo miksati ploču, kao što se inače radi. Dakle, taj postupak daje vam neku vrstu manevarskog prostora", rekao je glazbenik.

image

Sa suprugom Nancy Shevell u prosincu 2022.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Pa ipak, nedavna najava izlaska posljednje pjesme "The Beatlesa" razlikuje se od slične prilike 1995. po tužnom detalju: George Harrison preminuo je od raka pluća 2001. godine, u dobi od 58 godina. Ostala su tek dvojca Beatlesa, Paul McCartney (81) te Ringo Starr koji će 7. srpnja proslaviti 83. rođendan. Objavljivanje posljednje pjesma benda, bit će izvanredan dar fanovima i stavljanje točke na "i" na kraju jedne glazbene epohe. Ne baš oproštaj - jer će vremešni glazbenici stvarati koliko god budu mogli - ali objavom pjesme "Now and Then", čiji je naziv osmislio John Lennon, definitivno završava priča o tom bendu.

Linker
28. travanj 2024 04:05